خواص ماش برای بدن انسان
خواص ماش برای بدن انسان

چرا باید ماش بخوریم؟

تاریخ نگارش

ژانویه 28, 2023

دسته‌بندی

اخبار

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

طبع ماش آن را به یکی از غذا‌های مناسب برای فصول گرم سال و افراد گرم مزاج تبدیل کرده است. اما مصرف این دانه‌های کوچک بدون مصلح در افراد سرد مزاج باعث افزایش سردی بدن شده و مضر است.

ماش بومی کشور هندوستان است، اما در کشور ما هم بعد از برداشت جو و گندم کاشته می‌شود. طبع این دانه‌های پرخاصیت با افراد سرد مزاج ناسازگار است و باید آن را همراه با مصلح مصرف کنند.

ماش یکی از حبوبات پرخاصیت است که ایرانیان قدیم آن را «مچ» می‌نامیدند؛ این دانه‌های پرخاصیت نسبت به برخی حبوبات دیگر مانند باقالی نفخ کمتری دارند. طبع ماش در طب سنتی سرد و خشک است، از این رو از غذا‌های مناسب برای افراد گرم مزاج و فصول گرم سال به شمار می‌آید و تب و حرارت بدن را کاهش می‌دهد. این دانه‌ها علیرغم اینکه طبع سرد و خشکی دارند، اما باعث تحریک سودا نمی‌شوند.

مصلحات ماش

ماش برای سردمزاجان، سالخوردگان و افرادی که نفخ دارند، مضر است و زیاده روی در مصرف آن در افراد سرد مزاج باعث بروز ضعف و سستی بدن، خواب آلودگی، نفخ معده، استخوان درد و پف صورت می‌شود؛ بنابراین سردمزاجان باید آن را همراه با مصلحاتی مانند زیره، قرنفل (گیاهی از خانواده میخک‌ها)، دارچین، فلفل، زنجبیل، شوید و سکنجبین مصرف کنند تا سردی آن کاهش یابد.

خواص ماش

از خواص ماش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سرشار از پکتین (نوعی فیبر محلول) و موثر در درمان یبوست

منبع غنی انواع مواد معدنی و ویتامین و موثر در رشد کودکان و نوزادان

درمان کم خونی به دلیل دارا بودن مقادیر بالای مس و آهن

مفید برای زنان در دوران بارداری به دلیل سرشار بودن از فیبر، فولات و آهن

کاهش قند خون از طریق بهبود عملکرد انسولین

کاهش فشار خون بالا به دلیل دارا بودن پتاسیم، منیزیم و فیبر

دارای پروتئین و موثر در درمان و پیشگیری از نقرس

سرکوب کننده هورمون گرسنگی و کمک به کاهش وزن

کمک به تولید گلبول‌های سفید خون و تقویت سیستم ایمنی

بهبود عملکرد کبد و کاهش خطر ابتلا به زردی و یرقان

بدون گلوتن و مناسب برای افراد مبتلا به سلیاک

درمان اسهال با مصرف ماش پخته با پوست

پیشگیری از پیری زودرس پوست به دلیل دارا بودن فیتواستروژن

برای بهره‌مندی از خواص بی شمار این دانه‌های کوچک مطابق با یکی از روش‌های زیر عمل کنید:

استفاده در آشپزی برای تهیه ماش پلو، آش ماش و کدو ماش

ماش کمی نفاخ است، بنابراین قبل از استفاده آن را حدود یک ساعت در آب سرد بخیسانید تا نفخ آن کمتر شود، سپس آن را بپزید. این حبوبات برای پخته شدن به ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارند. اگر فرصت کافی برای خیساندن ماش ندارید، این دانه‌ها را با آب جوش به نسبت یک به سه (یک فنجان ماش با سه فنجان آب جوش) درون ظرف بریزید و روی شعله با حرارت ملایم قرار دهید. حدود ۴۵ دقیقه طول می‌کشد تا این دانه‌ها پخته شوند؛ البته ماش‌های پوست کنده و لپه شده بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پخته می‌شوند. از این حبوبات می‌توانید برای تهیه انواع غذا از جمله ماش پلو، آش ماش و کدو ماش استفاده کنید.

استفاده از جوانه ماش در سالاد، ساندویچ، سوپ و سس

برای تهیه جوانه ماش، این دانه‌ها را ابتدا خوب بشویید، به مدت ۱۲ ساعت در آب خیس کنید و در جای تاریک و خنک قرار دهید. سپس آنها را شسته و به مدت ۱۲ ساعت دیگر در جای تاریک و خنک قرار دهید. معمولا این دانه‌ها بعد از ۲۴ ساعت جوانه می‌زنند. این جوانه‌ها را به صورت خام مصرف کنید تا خواصشان را حفظ کنند. از این جوانه‌ها می‌توان برای تهیه سالاد، ساندویچ، سوپ و سس استفاده کرد.

ضماد ماش برای درمان اگزما، کک مک

برای درمان خانگی اگزما ماش را بپزید با سرکه مخلوط کنید و به عنوان ضماد روی محل اگزما قرار دهید. برای درمان کک مک پودر ماش را با عرق مورد ترکیب کنید و روی کک مک قرار دهید.

سخن آخر

قبل از پختن ماش دانه‌های تغییر رنگ داده یا آسیب دیده را جدا کنید و دور بریزید، سپس از این دانه‌ها در آشپزی استفاده کنید و یا با آن جوانه درست کنید. اگر با طرز تهیه غذا‌هایی که با ماش پخته می‌شوند، آشنا نیستید، پیشنهاد می‌کنیم مطلب «طرز تهیه ۵ نوع ماش پلو خوشمزه» را نیز در ستاره مطالعه کنید. شما با ماش چه غذایی درست می‌کنید؟ آیا از دیگر مصلحات آن اطلاع دارید؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را با ما و همراهان ستاره در میان بگذارید.

منبع: اقتصادآنلاین

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *