طبع-و-خواص-گوشت-ماهی-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی
طبع-و-خواص-گوشت-ماهی-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی

طبع و خواص گوشت ماهی در طب سنتی ایرانی اسلامی

تاریخ نگارش

ژانویه 3, 2022

دسته‌بندی

محصولات حیوانی

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

ماهی یکی از معروف ترین غذاهای دریایی است که بیشترین استفاده را در بین این نوع غذاها دارد. طبع و خواص ماهی در طب سنتی ایرانی اسلامی همواره مورد توجه افراد بوده است. ماهی به دلیل داشتن امگا 3 فراوان و یتامین دی بسیار مورد توجه قرار گرفته است و کارشناسان تغذیه توصیه می کنند که حتما ماهی را در وعدههای غذایی خود گنجانده و دست کم ماهی یک بار مصرف کنید. در این مقاله می خواهیم از طبع و خواص گوشت ماهی در طب سنتی ایرانی اسلامی بگوییم.

ایران با داشتن نعمت دو دریای خزر و خلیج فارس، تنوع زیادی از ماهی های خوراکی را در اختیار دارد. و انواع ماهی های شمال و جنوب، برای هر نوع سلیقه ای به آسانی قابل دسترس است. در زندگی های صنعتی و آپارتمانی امروزه و عدم بهره کافی از نور خورشید، اغلب افراد با کمبود ویتامین دی مواجه هستند از این رو مصرف ماهی می تواند کمبود این ویتامین و برخی موارد دیگر که بهره کافی از آن را نمیبریم، مفید باشد. در این بین عده ای از علاقمندان سرسخت ماهی و از دوست داران آن هستند و عده ای دیگر به هر طریقی از خوردن آن فرار می کنند. در این مقاله به بررسی طبع و خواص گوشت ماهی در طب سنتی ایرانی اسلامی میپردازیم.

طبع ماهی سرد است یا گرم ؟

از دیدگاه طب سنتی، مزاج ماهی سرد و تر است و ماهی که در آب های شور و اقیانوس ها رشد یافته، سردی کمتری دارد. از منظر طب سنتی بهترین ماهی ، ماهی ای است که در آب روان و شیرین زندگی کرده باشد. این ماهی معتدلترین مزاج را دارد.

در ادامه به طبع ماهی ها با نام آن ها اشاره میکنیم.

طبع ماهی سالمون در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی قزل آلا در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی شیر در طب سنتی سرد  است

طبع ماهی کپور در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی شوریده در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی تن در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی شعری در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی شانک در طب سنتی سرد و معتدل است

طبع ماهی سفید در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی ازون برون در طب سنتی سرد و مرطوب است

طبع ماهی بیگ هد در طب سنتی گرم است

طبع ماهی سی باس در طب سنتی گرم و تر است

طبع ماهی آمور در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی آزاد در طب سنتی سرد و تر است

طبع اردک ماهی در طب سنتی سرد است اما میزان سردی آن نسبت به انواع دیگر ماهی ها کمتر است.

طبع ماهی تیلاپیا در طب سنتی سرد  است

طبع ماهی کیلکا در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی کفال در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی گیدر در طب سنتی گرم است

طبع ماهی طلال در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی زبیدی در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی راشگو در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی هوور در طب سنتی گرم است

طبع ماهی همام در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی هامور در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی خارو در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی حلوا سیاه در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی حسون در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی چنگو در طب سنتی سرد و تر است

طبع ماهی کبابی در طب سنتی

طبخ ماهی به روش کبابی، به خصوص اگر پیش از کباب شدن با ادویه های گرم مزه دار شده باشد، میزان سردی طبع آن را کاهش می دهد. افراد سردمزاجی که نمی توانند قید خوردن ماهی را بزنند، بهتر است ماهی را به روش کبابی و همراه با مصلحات میل کنند.

طبع-و-خواص-ماهی-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی

خواص ماهی

  • خطر ابتلا به سکته ها به ویژه سکته قلبی را کاهش می دهد.
  • مواد موجود در آن برای رشد وتکامل بدن ضروری هستند.
  • با تولید ماده خاکستری در مغز، به رشد مغز کمک می کند و از مغز در برابر زوال و فراموشی محافظت می کند.
  • در پیشگیری و درمان افسردگی موثر است.
  • سرشار از ویتامین دی است و کمبود آن را در بدن جبران می کندخطر ابتلا به بیماری های خود ایمنی به ویژه دیابت نوع یک را کاهش می دهد.
  • برای پیشگیری از ابتلا به آسم در کودکان موثر است.
  • برای تقویت بینایی مفید است و در دوران سالمندی از ضعف در بینایی پیشگیری می کند.
  • اختلالات خواب را بهبود میبخشدتجمع پلاکت های خونی را کاهش می دهدمقدار تری گلیسیرید خون را کاهش می دهددرد های کمر و گردن را بهبود می بخشد.

درمان کمبود امگا 3 با مصرف ماهی

امگا 3 یکی از مواد مورد نیاز در بدن انسان است که کمبود آن فرد را با مشکلاتی مواجه می کند. از عوارضی که در اثر کمبود امگا 3 در بدن بروز می کند میتوان به این موارد اشاره کرد:

خستگی، درد عضلانی، خشکی و خارش پوست صورت، جوش صورت، زخم دهان ، سردرد ، دیابت نوع 2، بیماری های قلبی، شکننده بودن موها و ناخن ها و عدم تمرکز. آلزایمر و فراموشی، آسم، بیش فعالی(پرتحرکی و کاهش توجه)، سرطان، سردردهای میگرنی، MS، چاقی و افزایش وزن، پسوریازیس(وجود لکه های قرمز رنگ در بدن)، نرمی استخوان، ورم مفاصل، افزایش فشار خون، دیابت، افسردگی، ناراحتی های پوستی، روماتیسم و…

با مصرف مرتب و به اندازه ماهی می توان کمبود امگا 3 را جبران کرد. مصرف هفتگی یک یا دو وعده انواع ماهی می تواند این کمبود را جبران کرده و بدن را در مقابل ابتلا به بیماری ها و عوارض مختلف مصون نگه دارد.

مضرات ماهی، موارد منع مصرف و ممنوعیات

زیاده روی در مصرف آن باعث ضعف در معده و ابتلا به بیماری برص می شود.

مصرف آن در شب باعث بیماری می شود.

خانم های باردار و شیرده در انتخاب ماهی باید دقت کنند.

مصرف ماهی هایی که دارای سطح بالای جیوه باشند ممکن است باعث ایجاد مشکل در مغز کودکان در حال رشد شود.

بهترین نوع ماهی برای مصرف زنان باردار و شیرده سالمون، ساردین، قزل آلا است.

مصرف ماهی بعد از فعالیت های سنگین ورزشی، و در عصبانیت و کارهای گرم کننده معده ممنوع است. مصرف آن برای سرد مزاجان، کسانی که معده بلغمی دارند و افراد چاق باید کم و همراه با احتیاط باشد.

مصلح ماهی چیست؟

افراد بلغمی (مزاج سرد و تر) باید ماهی را همراه با زنجبیل، گلقند، ترشی کپر و گلپر، گردو، خرما و… مصرف کنند. گرم مزاجان نیز بهتر است ماهی را همراه با سرکه مصرف کنند.

اغلب ماهی ها دارای طبع سرد و تر هستند. بنابراین خوردن آنها همراه با نوشیدنی ها و خوراکی های با مزاج سرد توصیه نمی شود. بهترین مصلح برای ماهی ها، زنجبیل، ادویه های گرم، گلپر و عسل ، گردو، کنجد و خرما است.

جلوگیری از گیر کردن تیغ ماهی در گلو

بهتر است ماهی را بصورت کبابی روی آتش، در فر ، سوخاری، یا بصورت بخار پز مصرف کنید.
مصرف نخود سبز پخته، کدوی پخته و هویج و بروکلی بخارپز شده در کنار ماهی برای جلوگیری از ماندن تیغ های ریز در گلو مفید است. این مواد بعد از جویده شدن بصورت خمیر در آمده و هنگام عبور از مجاری گوارشی، تیغ های ریزی که احتمالا خورده اید را جمع کرده و با خود می برند.

گوشت ماهی طبع و خواص بسیاری دارد . از خاصیت های گوشت ماهی در طب سنتی ایرانی اسلامی حرف های بسیاری به میان آمده است. فواید ماهی در طب سنتی ایرانی اسلامی بسیار زیاد است. خاصیت های ماهی در طب اسلامی را در مطلب بالا بخوانید.

7 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *