طبع-و-خواص-ترب-سفید-در-طب-سنتی
طبع-و-خواص-ترب-سفید-در-طب-سنتی

طبع و خواص ترب سفید از منظر طب سنتی ایرانی و اسلامی

تاریخ نگارش

آوریل 3, 2022

دسته‌بندی

سبزی و صیفی

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

ترب سفید یکی از انواع سبزیجات و از خانواده تربها است. از ترب سفید با نامهای ترب شرقی یا دایکون نیز نامبرده شده است. ترب سفید گیاهی یک ساله است و برگهای آن پهن است. طعم آن شبیه به تربچه است اما تندی کمتری دارد و بافت آن نرمتر است. برخلاف تربچه که گرداست، ترب سفید ظاهری کشیده و شبیه هویج دارد. همانطور که از نام آن برمی آید، سفید رنگ است اما گاه به رنگ های سبز روشن، یا صورتی کمرنگ و زرد نیز دیده می شود.

ترب سفید خواص فراوانی دارد و به همین دلیل در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. ترب سفید با نام علمی Raphanus sativus var در بسیاری از کشورهای جهان پرورش داده می شود. در ژاپن به آن ریشه بزرگ می گویند، در هند و انگلستان با نام مولی معروف است و در امریکا و دیگر کشورهای لاتین بیشتر به نام دایکون شناخته می شود.

از ترب سفید در طبخ غذاهای مختلف، آشها و سوپها استفاده می شود. می توان از آن ترشی درست کرد و همچنین به صورت خام و همراه با غذاها قابل استفاده است.

در این مطلب طبع و خواص ترب سفید را از منظر طب سنتی مورد بررسی قرارد داده ایم، عوارض و مضرات آن را نام برده و مصلح ان را معرفی خواهیم کرد.

با ما همراه باشید

طبع ترب سفید چیست؟

کارشناسان طب سنتی معتقدند که طبع ترب سفید گرم و خشک است. بنابراین خوراک مناسبی برای ایام سرد سال و سرد مزاجان است. سوپهای حاوی ترب سفید دشمن سرماخوردگی و زکام اند. اما افراد دارای مزاج گرم، باید در مصرف آن احتیاط کنند و مصلح آن را شناخته و مصرف کنند.

ترب سفید چه خواصی دارد؟

  • ضماد عسل و ترب سفید برای بهبود سریع زخم ها و خراشها مفید است.
  • ریزش مو را قطع کرده و ریشه موها را تقویت می کند. رشد مو را افزایش می دهد و از کچلی و شوره سر و… جلوگیری می کند.
  • سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و رشد گلبولهای سفید و مبارز را افزایش می دهد و به این ترتیب با سرماخوردگی و بیماریهای عفونی و ویروسی مبارزه می کند.
  • خلط آور است و در درمان بیماریهای تنفسی موثر است. آسم، تنگی نفس، سرفه خشک، گلو درد و… با مصرف ترب سفید به صورت خام یا در آش و سوپ، بهبود میابند.
  • دارای فیبر زیاد و تقویت کننده دستگاه گوارشی و درمان یبوست است.
  • قند خون را در حد متعادل نگه میدارد و برای بیماران دیابتی گزینه مصرفی مناسبی است.
  • با داشتن خواص ملینی، باعث فعال کردن کلیه ها شده و موجب پاکسازی بدن می شود.
  • گردش خون را بهبود بخشیده و موجب تقویت قلب و مقابله با بیماریهای قلبی می شود.
  • با بیماریهای قارچی، ویروسی و عفونی مقابله می کند.
  • موجب تقویت استخوانها و استحکا دندانها و بهبود عملکرد مفاصل می شود.
  • از پوکی استخوان جلوگیری می کند.
  • یکی از خوراکی های مفید برای درمان کبد چرب است چرا که سرشار از آنتی اکسیدان است.
  • ک مکالری، پرحجم و سیرکننده است بنابراین برای کاهش وزن گزینه مناسبی است که در وعده ها و میان وعده ها می تواند قرار بگیرد.
  • خواص ضد سرطانی دارد و مانع از رشد توده های سرطانی می شود به ویژه برای مقابله و پیشگیری از سرطانهای معده و روده موثر است.
  • آهن و مس فراوان دارد و در درمان کم خونی موثر است.
  • با داشتن سدیم و پتاسیم بالا باعث کنترل فشار خون می شود و به ویژه برای بیماران دارای فشارخون بالا مفید است.
  • ترب سفید برای به تاخیر انداختن روند پیری پوست، جلوگیری از چین و چروک، تیرگی پوست و… موثر است و موجب استحکام و شفافیت و روشنی پوست می شود.
  • باعث دفع و درمان سنگ کلیه می شود.
  • مصرف ترب سفید در بارداری خواص فراوانی دارد. از یبوست دربارداری جلوگیری می کند، در تشکیل استخوانهای جنین موثر است، از نقایص لوله های عصبی جنین جلوگیری می کند. البته مصرف ترب در بارداری باید با مشورت پزشک و به اندازه باشد.

عوارض و مضرات مصرف ترب سفید

  • نفاخ است.
  • باعث بدبو شدن گازمعده می شود.
  • با داروهای تیروئید تداخل دارد.
  • با داروهای مخصوص میگرن تداخل دارد.
  • افرادی که جهت کاهش فشار خون دارو مصرف می کنند، نباید ترب سفید مصرف کنند.
  • افراد با سابقه آلرژی در مصرف آن احتیاط کنند.
  • برای مبتلایان به سنگ صفرا مضر است.

مصلح ترب سفید چیست؟

نمک و سرکه بهترین مصلح برای ترب سفید هستند که موجب تعدیل طبع و افزایش خواص آن می شوند.

6 پاسخ

  1. جا داره تشکر کنم از سایت خوبتون بابت زحماتی که برای نوشتن این مطالب کشیدین!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *