نقرس یکی از بیماری های شایع بشر است که با پیشرفت زندگی شهری و صنعتی شیوع بیشتری پیدا کرده است. مهم ترین دلیل بروز بیماری نقرس، رسوب اسید اوریک اضافی در بدن و ناتوانی کلیه ها در دفع اسید اوریک است. نقرس موجب دردهای شدید و غیر قابل تحمل در مفاصل و استخوانها می شود.
جدول دسترسی سریع
از عوامل موثر در ابتلا به نقرس می توان موارد زیر را نام برد:
- اختلالات کبدی و کلیوی
- عدم تعادل هورمون ها در بدن
- سوخت و ساز ناکافی بدن
- استرس و شوک های روانی
- تغذیه ناسالم
عدم توجه به تغذیه سالم و صحیح یکی از مهمترین دلایل ابتلا به نقرس است و با رعایت اصول صحیح تغذیه می توان هم از ابتلا به نقرس پیشگیری کرد و هم در صورت ابتلا در جهت درمان آن کوشید.
در ادامه این مطلب، راهکارهایی برای درمان نقرس در طب سنتی به شما معرفی خواهیم کرد.
سماق و درمان نقرس
سماق میزان اسید اوریک خون را کاهش می دهد. تنظیم سطح اسید اوریک خون تاثیر بسیار بالایی در جلوگیری و درمان نقرس دارد. کارشناسان طب سنتی توصیه می کنند به همراه غذا به ویژه غذاهای گوشتی، حتما از سماق استفاده کنید.
زردچوبه و درمان نقرس
بارها گفته ایم که زردچوبه خاصیت ضد التهابی دارد. این خاصیت زردچوبه در درمان نقرس نیز موثر است و التهاب ایجاد شده در مفاصل را کاهش می دهد. کورکومین موجود در زردچوبه در تسکین دردهای نقرس نیز موثر است.
افراد مبتلا به نقرس بهتر است در غذاها به جای رب و گوجه بیشتر از زردچوبه استفاده کنند. خوردن کپسول زردچوبه نیز موثر است.
حجامت و درمان نقرس
طب سنتی توصیه های فراوانی مبنی بر انجام حجامت دارد. حجامت با خارج کردن خون و اخلاط اضافه و آلوده از بدن، کمک فراوانی به درمان بیماری ها و مشکلات جسمی می کند.
برای درمان و بهبود علائم نقرس نیز توصیه می شود که حجامت در قسمت چهار مهره انتهای ستون فقرات (قدنه) و حجامت کعبین (محل مسح روی پا در وضو) انجام شود که در تسکین دردهای نقرس و بهبود بیماری بسیار موثر است. حجامت ساقین و حجامت کمر نیز برای بهبود نقرس توصیه شده است.
سیر و درمان نقرس
سیر خواص ضد التهابی دارد، ویتامین های “ث” و “ب” موجود در ترکیب آن نیز در کاهش دردهای نقرس و فرونشاندن تورم ناشی از نقرس موثر هستند.
از سیر می توان به صورت خوراکی و همچنین به صورت موضعی استفاده کرد. روغن سیر نیز در این امر تاثیر دارد. همچنین می توان سیر له شده را با یک روغن گیاهی مخلوط کرده و به صورت ضماد بر ناحیه مورد نظر قرار داد.
معجزه مصرف میوه ها در درمان نقرس
میوه های دارای ویتامین C تاثیر مثبتی بر درمان نقرس دارند. اغلب میوه ها به صورت کم یا زیاد این ویتامین را در ترکیب خود دارند به همین دلیل به بیماران نقرسی توصیه می شود که توجه ویژه ای نسبت به مصرف میوه ها داشته باشند.
با این وجود از تمشک و گیلاس به عنوان معجزه های درمان نقرس نام برده اند و تحقیقات نشان داده که مصرف این دو میوه تاثیری بسیار فوری در بهبود نقرس و تسکین دردهای ناشی از آن دارد. مصرف روزانه گیلاس یا کمپوت گیلاس در بهبود نقرس افراد و کاهش سطح اسید اوریک خون موثر است. از دیگر میوه های موثر در درمان نقرس می توانیم به توت فرنگی، موز، گوجه، فلفل و سبزیجات اشاره کنیم.
دیگر خوراکی های موثر در درمان نقرس
توسیه می شود افرادی که اسید اوریک بالا دارند یا مبتلا به نقرس هستند، به جهت پیشگیری و درمان نقرس نسبت به مصرف این موارد توجه ویژه داشته باشند و آنها را در رژیم غذایی و برنامه روزانه خود بگنجانند.
- مکیدن و خوردن هفت عدد آلو بخارا در شب و پیش از صرف شام.
- مصرف یک لیوان دم کرده پوست سیب به صورت روزانه.
- مصرف روزانه انگور یا استفاده از برگ انگور در غذاها یا به صورت خام.
- مصرف لیمو ترش تازه همراه با غذاها یا استفاده از آب لیموترش تازه در شربت ها و نوشیدنی ها.
- زرشک را خیسانده، صاف کرده و عصاره آن را میل کنید.
- مصرف زردک یا آب زردک (هویج ایرانی)
- استفاده از سبزی تازه کاسنی همراه با غذا یا در میانه روز. یا استفاده از عرق کاسنی بعد از وعده های غذایی.
- مصرف روزانه انجیر تازه یا انجیر خشک شده.
- مصرف پودر آسیاب شده شیطرج.
- مصرف گیاه یا عرق شیرین بیان.
تدابیر درمان نقرس در سبک زندگی
استفاده روزانه از کمپرس سرد بر روی عضلات و استراحت کافی دادن به بدن و عضلات
توجه به داشتن وزن متناسب و اجتناب از پرخوری و جلوگیری از چاقی و افزایش وزن
داشتن برنامه منظم روزانه برای فعالیت ورزشی دست کم در حد پیاده روی به مدت سی دقیقه روزانه
توجه ویژه به مصرف میوه و سبزیجات تازه وروی آوردن به غذاهای گیاهی و کاهش مصرف گوشت به ویژه گوشت قرمز گوساله. مصرف گوشت سفید نیز باید محدود شود.
لبنیات مانند دوغ و ماست حتما باید همراه با مصلح و گیاهان گرم مانند آویشن، پونه، زیره و.. مصرف شود.
یک پاسخ
سپاسگزارم