یک متخصص طب ایرانی با اشاره به اینکه برای داشتن خواب راحت فرد نباید غذاهای سنگین و پر ادویه بخورد، بیان کرد: توصیه می کنیم افراد قبل خواب نواحی شقیقه، داخل بینی و ناحیه ملاج را با روغن بنفشه، روغن بادام شیرین و روغن کدو روغن مالی کنند و ماساژ دهند تا خواب بهتری داشته باشند.
دکتر الهام پارسا با بیان اینکه در طب سنتی 6 فاکتور مهم برای اصلاح سبک زندگی داریم که خواب یکی از آنهاست، گفت: یعنی میزان خواب و بیداری و بهداشت خواب در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار اهمیت دارد، مثلا در بحث پیشگیری از کرونا متخصصان طب سنتی خواب مناسب را یکی از عوامل بسیار مهم تلقی می کنند.
میزان خواب افراد براساس مزاج
وی بیان داشت: وقتی خواب راحتی داشته باشیم، توجه حرارت غریزی بدن ما معطوف به درون بدن ما می شود و بدن ما فارغ از دغدغه های بیرونی اش شروع به هضم بسیار خوب مواد غذایی می کند، بنابراین چون هضم از نگاه طب سنتی بسیار مهم است در نتیجه فرد باید خواب خوبی داشته باشد.
این متخصص طب ایرانی افزود: میزان خواب برای هر مزاجی تعریف شده است. کسانی که مزاج بدن و مغزشان مقداری رطوبت دارد یعنی سرد و تر است، خواب های عمیق و طولانی تری دارند. میزان خواب این افراد حداکثر باید 10 ساعت باشد.
پارسا گفت: افرادی که مزاج بدن یا مغزشان گرم و خشک است، خواب های سبک و کوتاه دارند، این افراد حداقل حدود 6 ساعت لازم است بخوابند. افرادی هم که مزاج سرد و خشک دارند مقداری خوابشان آشفته است و کابوس زیاد می بینند و قبل خواب خیلی فکر و خیال می کنند و باید درمان شوند.
وی اظهار کرد: در طب سنتی توصیه می شود فرد یکی دو ساعت بعد از غروب خورشید بخوابد یعنی نگذاریم بیداریمان به ساعت 11 شب به بعد برسد و با طلوع خورشید از خواب بیدار شویم.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: از اوایل ساعت شب موادی در بدن ما ترشح می شود که باعث نشاط صبحِ فردا و آرامش عضلانی ما می شوند که هر چقدر این زمان را دیرتر کنیم این مواد کمتر ترشح می شوند. از طرفی اگر دوست دارید فرزندتان قد بلند شود، زمان خواب او را تنظیم کنید تا هورمون رشدی او به هم نخورد.
برای داشتن خواب راحت شام بخوریم یا نخوریم؟
این متخصص طب ایرانی در رابطه تاثیر خوردن شام بر کیفیت خواب گفت: اینکه بگوییم فرد شام نخورد تا بهتر بخوابد درست نیست، شام باید خورده شود اما باید سبک باشد و رعایت فاصله شام و خواب بسیار مهم است یعنی باید دو الی سه ساعت بین شام و خواب فاصله باشد.
پارسا تصریح کرد: برای داشتن خواب خوب فرد نباید غذاهای سنگین و پر ادویه بخورد. غذاهایی که رطوبت دارد مانند سوپ های شامل کدو و چغندر، حریره بادام، فرنی و شیربرنج غذاهای خوبی برای وعده شام هستند. مواد نفاخ مانند حبوبات در وعده شام ترجیحا مصرف نشود.
وی اضافه کرد: محیط خواب نیز در کیفیت خواب موثر است، نور زیاد باعث می شود خواب ما عمیق نشود پس نور محیط خواب باید کم باشد تا خواب عمیق شود و هنگامی که صبح بیدار می شویم نشاط داشته باشیم.
این چند ناحیه بدن را هنگام خواب بپوشانید
عضو انجمن علمی طب سنتی ایران در رابطه با اهمیت محل خواب گفت: جای خواب نیز بسیار اهمیت دارد یعنی محل خواب فرد نباید خیلی سفت و یا خیلی نرم باشد. سفتی و نمناک بودن محل خواب باعث آسیب به عضلات و استخوان ها می شود. همچنین رو انداز نیز باید برحسب مزاج تعریف شود. افرادی که گرم مزاجند از روانداز نخی و کتان در تابستان استفاده کنند. کسانی که سردمزاجند در زمستان از روزاندازهای پشمی استفاده کنند تا سردی وارد بدنشان نشود.
این متخصص طب سنتی خاطرنشان کرد: قبل خواب فیلم های هیجان دار نبینیم و برخوردهای خشن و عصبانی نداشته باشیم. تمیز بودن محل خواب و نبود حیوانات موذی و حشرات نیز برای داشتن خواب عمیق و پیوسته مهم است.
وی تأکید کرد: در طب سنتی بسیار توصیه شده که سر و گلو و کف پا و روی شکم موقع خواب پوشیده باشد. خصوصا این ملاحظات در فصل زمستان، برای افرادی که ترشحات پشت گلو دارند و افرادی که جلوی کولر می خوابند بسیار توصیه می شود.
بهترین شکل خوابیدن از نظر طب سنتی چیست؟
پارسا وجود حمام در اتاق خواب را به دلیل رطوبت و بروز مشکلات مفصلی مضر دانست و گفت: نحوه ی خوابیدن نیز باید مورد توجه قرار گیرد، از نظر طب سنتی به پشت نباید خوابید زیرا به پشت خوابیدن باعث می شود، ترشحات سینوسی در جای خود بمانند و سفت شوند و باعث انواع بیماری ها و سینوزیت های مزمن می شود.
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یادآور شد:خوابیدن روی صورت هم خوب نیست زیرا باعث کاهش جریان خون در صورت و ایجاد چین و چروک های صورت و پیری زودرس می شود. پس بهترین شکل خوابیدن این است که فرد به پهلو بخوابد، بالشی لای پای خود بگذارد و بالشی مناسب نیز زیر سر بگذارد که سر و گردن و ستون مهره هایش در یک راستا قرار گیرد.
خواب روزانه اصلا توصیه نمی شود/ ماساژ این نواحی باعث خواب راحت شما می شود
وی اشاره داشت: متأسفانه خواب روز در میان مردم ما بسیار رایج است و افراد از سر کار که می آیند می خوابند. خواب روز در طب سنتی منع شده است و فقط برای عده ای از افراد چرت مختصر توصیه شده است مثلا افرادی که مزاج گرم و خشک دارند در روزهای تابستان می توانند نیم ساعت چرت بزنند، اما برای بقیه مزاج ها خواب روز توصیه نمی شود.
این متخصص طب ایرانی افزود: خواب روز از نگاه طب سنتی منجر به افزایش ترشحات پشت حلق، ضعیف شدن قوه مغز، بد شدن رنگ چهره و گاهی باعث اضطراب و تشویش می شود، بنابراین ما به افراد توصیه می کنیم بدن خود را عادت به خواب روز ندهند.
پارسا عنوان کرد: توصیه می کنیم افراد قبل خواب نواحی شقیقه، داخل بینی و ناحیه ملاج را با روغن بنفشه، روغن بادام شیرین و روغن کدو روغن مالی کنند و ماساژ دهند تا خواب بهتری داشته باشند، در کل ماساژ بدن و نوازش ناحیه سر برای داشتن خواب خوب بسیار موثر است .
عضو انجمن علمی طب سنتی ایران گفت: دوش گرفتن قبل از خواب با آب ولرم برای داشتن خواب آرام توصیه می شود. همچنین افراد می توانند از آب سیب و آب کاهو برای داشتن خواب راحت استفاده کنند. خوردن کاهو سکنجبین در عصر نیز به خواب شب کمک می کند.
منبع: جماران
یک پاسخ
باسلام ،ممنون ازاطلاعات خوبی که به زبان ساده قرار دادید واقعا برام مفیدبود