استفاده از گوشت بز در بعضی از کشورهای دنیا به ویژه هند و دیگر کشورهای قاره آسیا بسیار رایج می باشد اما این گوشت در کشور های آمریکایی و اروپایی طرفدار زیادی ندارد. گوشت بز از لحاظ ظاهری بسیار به گوشت گوسفند شبیه است اما این دو طعم و خواص متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند.
با دانستن ویژگی های گوشت بز و گوسفند میتوانید آن ها را به سادگی از یکدیگر تشخیص دهید. اغلب افراد به خواص بیشمار گوشت بز آشنایی ندارند و به همین دلیل از این ماده پروتئینی در برنامه غذایی خود استفاده نمیکنند.
در ادامه این مطلب از طب شناس همراه ما باشید تا شما را با طبع گوشت بز در طب سنتی و همچنین خواص گوشت بز و مضرات آن آشنا کنیم.
طبع گوشت بز در طب سنتی چیست؟
طبع گوشت بز در طب سنتی گرم و تر است. این گوشت نسبت به گوشت گوسفند از رطوبت و حرارت کمتری برخوردار است بنابراین کمتر باعث چاقی میشود. مصرف گوشت بز برای افرادی که طبع سرد و خشکی دارند مفید است. اما گرم مزاجان بهتر است هنگام استفاده از این گوشت احتیاط کنند.
خواص گوشت بز در طب سنتی چیست؟
- گوشت بز و جلوگیری از سرطان: گوشت بز سرشار از ویتامین B کمپلکس مثل: نیاسین، ریبوفلاوین، تیامین، سلنیوم و اسید پانتوتنیک است که سبب جلوگیری از سرطان میشود.
- گوشت بز و چربی سوزی: این گوشت به دلیل پرورش محلی و سنتی نسبت به گوشت گاو چربی کمتری دارد و برای استفاده در برنامه غذایی بهتر است. گوشت بز دارای ویتامین B است که به همین دلیل به چربی سوزی و کنترل وزن کمک میکند.
- جلوگیری از نقص های مادرازدی با گوشت بز: گوشت بز به دلیل داشتن آهن و ویتامین B12 در تولید سلول های قرمز خون موثر است و از نقص های مادرازدی جلوگیری میکند. کمبود سلول های خون باعث بروز اختلال در رشد جنین میشود که میتواند سبب به وجود آمدن نقص های مادرزادی شود.
- رفع استرس: مصرف این گوشت به بهبود خلق و خو کمک میکند. استفاده از گوشت بز در رفع استرس نیز موثر است.
- مفید برای استخوان ها: گوشت بز سرشار از مواد معدنی مانند کلسیم است. دریافت کلسیم به صورت روزانه برای سلامت استخوان ها مهم است. دریافت کلسیم کافی از مشکلات سلامت و تراکم استخوان نیز جلوگیری میکند.
- کنترل قند خون: گوشت بز برای افراد دیابتی بسیار مفید است زیرا مصرف آن سبب کنترل قند خون میشود.
- جلوگیری از کم خونی با گوشت بز: این گوشت سرشار از آهن است و به همین دلیل برای کم خونی بسیار مفید است.
- خواص گوشت بز در بارداری: مصرف گوشت بز برای خانم های باردار بی خطر است همچنین این گوشت به دلیل داشتن آهن از کم خونی خانم های بارداری در دوران بارداری جلوگیری میکند. استفاده از این گوشت سبب جلوگیری از نقص لوله عصبی میشود.

با مصرف گوشت بز سطح کلسترول را متعادل کنید:
اغلب افراد تصور میکنند هر ماده غذایی مثل گوشت های قرمز که خوشمزه هستند برای کلسترول مضر است اما باید بدانید گوشت قرمز بد نیست بلکه این چربی اشباع موجود در گوشت قرمز است که برای کلسترول مضر است.
در این مورد مصرف گوشت بز بسیار پیشنهاد میشود زیرا گوشت بز از میزان بیشتری چربی اشباع نشده نسبت به چربی اشباع شده برخوردار است و به همین دلیل استفاده از آن باعث کنترل سطح کسترول شما میشود.
گوشت بز برای درمان اوتیسم مفید است:
شاید این نکته را کمتر شنیده باشید که گوشت بز سبب درمان اوتیسم میشود اما باید گفت گوشت بز سرشار از اسید چرب امگا 3 است. برای درمان کودکان مبتلا به اوتیسم استفاده از اسید چرب امگا 3 بسیار مفید است و به همین دلیل میتوانید در رژیم غذایی آن ها گوشت بز را جایگزین دیگر گوشت ها نمایید.
مضرات گوشت بز چیست؟
گوشت بز دارای فواید بسیاری است اما مصرف بیش از اندازه آن ممکن است مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
زیاده روی در مصرف گوشت بز باعث بروز مشکلاتی همچون: چاقی، افزایش وزن و مسمومیت غذایی میشود.
حتما به پخت کامل این گوشت توجه داشته باشید زیرا اگر گوشت بز پخت کاملی نداشته باشد سبب بروز مشکل در دستگاه گوارش میگردد.
استفاده این گوشت به افرادی که دچار بیماری های قلبی و فشار خون بالا هستند توصیه نمیشود زیرا این گوشت برای آنها مضر میباشد.
مصلح گوشت بز چیست؟
مصلح گوشت بز پیاز، دارچین، فلفل، خرما، زیره، نارگیل، نمک، میخک و بادام درختی شیرین میباشد. مصرف گوشت بز به همراه این موارد سبب تعادل طبع آن میگردد.
خوردن سالاد همراه با آبغوره یا سرکه سیب نیز می تواند میزان اثر گرمی گوشت بز بر بدن را کاهش دهد.