شیردان، قسمتی از معده ی گاو و گوسفند بوده که در نزدیکی سیرابی، هزارلا و نگاری قرار دارد. مصرف شیردان در بسیاری از کشورهای دنیا مرسوم است. معمولا هر زمان که صحبت از شیردان باشد، نام آن را در کنار سیرابی خواهید شنید.
سیرابی و شیردان (در لفظ عامیانه، سیراب شیردان) یکی از غذا های خاص بشمار میرود که سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. همین موضوع سبب میشود که سیرابی و شیردان برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید باشد.
در این مطلب از طب شناس، ابتدا طبع شیردان را معرفی کرده و پس از پرداختن به خواص شیردان، مضرات استفاده از آن را نیز بازگو خواهیم کرد. در آخر نیز، مصلحات شیردان را نام خواهیم برد.
طبع شیردان سرد است یا گرم؟
اگر در مورد طبع شیردان سوالاتی از قبیل آیا طبع شیردان گرم است؟ و یا، آیا طبع شیردان سرد است؟ و همچنین، طبع شیردان تر است یا خشک؟ برایتان پیش آمده است، باید بدانید که در منابع مختلف طب سنتی گفته شده است که طبع شیردان همانند سیرابی بوده، و بنابراین طبع شیردان سرد و خشک بیان شده است.
خواص سیراب شیردان در طب سنتی
در این بخش از طب شناس، به معرفی خواص فوق العاده شیردان برای سلامتی و درمان برخی بیماری ها از جمله سرطان خواهیم پرداخت. این خواص، شامل موارد زیر میشوند:
- منبع غنی از روی: شیردان سرشار از روی میباشد؛ به طوری که هر 100 گرم سیراب شیردان حدود 13 درصد نیاز روزانه بدن را به روی تامین میکند.
- جلوگیری از ریزش مو به خصوص در آقایان: از آنجایی که مهم ترین علت ریزش مو در آقایان، کمبود روی میباشد و شیردان میتواند روی بدن، و در نتیجه ریزش مو را بر طرف نماید، شما میتوانید از شیردان جهت جلوگیری از ریزش مو ها در خود بهره ببرید.
- درمان بیماری ام اس
- موثر در پیشگیری و بهبود روند درمان سرطان
- مناسب برای معده
- سبب بهبود سیستم تناسلی آقایان، به دلیل دارا بودن منابع سرشار از روی
- مناسب برای لاغری و تناسب اندام
- جلوگیری از ابتلا به سرطان پروستات در مردان
- بهتر شدن حس چشایی و بویایی به دلیل وجود روی در شیردان
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- مناسب در رشد و تقویت کودکان
- بهبود و درمان بیماری های اعصاب و درمان افسردگی
- مناسب برای بیماران دیابتی
- تسریع روند بهبود زخم ها
- تقویت و کمک به تولید اسپرم سالم
- کم کالری بوده و بنابراین، شیردان برای گنجاندن در رژیم غذایی شما مناسب است.
- شیردان سرشار از انواع ویتامین است.
- شیردان برخلاف کله پاچه سبب بالا رفتن کلسترول خون نمیشود.
- سیراب شیردان از گوشت قرمز نیز کالری کمتری دارد.
- برخلاف کالری شیردان در مقایسه با گوشت قرمز، پروتئین های موجود در شیردان همانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی میباشد.
- شیردان همچنین، برای تقویت معده و روده مناسب میباشد.
- شیردان، برای درمان زخم معده و اثنی عشر موثر واقع میشود.
- چنانچه به کم خونی دچار هستید، توصیه میشود برای درمان کم خونی خود از شیردان بهره ببرید.
- شیردان، حاوی ویتامین A بوده که برای رشد بیشتر موها ضروری میباشد.
- به علاوه، شیردان به سلامت پوست نیز کمک خواهد کرد.
- کمک به حفظ سلامت دستگاه تنفسی
اگر معده ضعیفی دارید، سیراب شیردان مصرف کنید.
چنانچه معده شما ضعیف بوده و هر از چندگاهی با مصرف برخی مواد غذایی معده ی شما درد میگیرد، توصیه میکنیم به تقویت معده خود بپردازید.
یکی از روش های تقویت معده، مصرف سیرابی و شیردان میباشد. علاوه بر آن، سیرابی و شیردان برای درمان زخم معده نیز موثر میباشد و همانطور که گفته شد باعث تقویت معده میشود.
با مصرف سیراب شیردان لاغر شوید.
اگر به دنبال ماده ی غذایی جهت گنجاندن در رژیم غذایی خود، برای تناسب اندام هستید، سیرابی و شیردان یکی از گزینه های پیشنهادی ما به شما میباشد.
سیرابی و شیردان، به دلیل دارا بودن مقادیر بالای پروتئین، و همچنین کم کالری بودن، میتوانند به عنوان یک وعده ی مناسب در برنامه ی غذایی شما، جهت لاغری، قرار گیرند.
کمک به سلامت چشم ها با مصرف سیراب شیردان
یکی از مواد معدنی مناسب جهت حفظ سلامت چشم ها، ویتامین A میباشد.
سیرابی و شیردان منبع غنی از ویتامین A بوده و همانطور که گفته شد، این ویتامین، یکی از ویتامین های ضروری جهت حفظ سلامتی چشم ها، بشمار میرود؛ در نتیجه، مصرف سیرابی و شیردان، به عنوان یک وعده ی غذایی، جهت تقویت چشم، مناسب میباشد.
خواص سیراب شیردان برای بارداری
اگر قبل از بارداری، تحمل بوی سیرابی و شیردان را نداشته اید، و به همین دلیل از مصرف آن خودداری میکردید، توصیه میکنیم در دوران بارداری خود یکبار دیگر سیرابی و شیردان را امتحان کنید.
اکثر خانم ها، در دوران بارداری، علاقه مند به خوردن غذاهایی میشوند، که تا قبل از آن، هیچ میلی به خوردن آن نداشته اند. سیرابی و شیردان یکی از این غذاها میباشد.
مصرف سیرابی و شیردان در دوران بارداری، برای بهبود حالت تهوع در این دوره، بسیار موثر میباشد.
علاوه بر آن، سیرابی و شیردان دارای مواد مقوی هستند که برای مادر و جنین، بسیار مفید خواهند بود.
افراد مبتلا به دیابت، سیراب شیردان مصرف کنند.
اگر به دیابت مبتلا هستید، توصیه میکنیم مصرف سیرابی و شیردان را در برنامه غذایی خود بگنجانید. سیرابی و شیردان میتوانند قند خون شما را کاهش دهند.
توجه داشته باشید جهت اثر گذاری سیرابی و شیردان بر روی سطح قند خون شما، شما میبایست سیرابی و شیردان را به همراه پیاز و سیر میل کنید؛ تا بدین صورت به کاهش قند خون شما کمک کنند.
مصرف سیراب شیردان را در دوران سرماخوردگی فراموش نکنید.
اگر سرما خورده اید، مصرف سیرابی و شیردان میتواند با تقویت سیستم ایمنی بدن شما، مقاومت بدنتان را در برابر عوامل بیماری زا بالا ببرد.
این خاصیت سیرابی و شیردان به دلیل آن است، که سیرابی و شیردان، دارای ویتامین های زیادی بوده و همین امر سبب میشود مصرف سیرابی و شیردان در دوران سرماخوردگی بسیار مفید واقع شود.
شیردان، موثر در رشد و تقویت کودکان
اگر رشد و تقویت فرزندانتان برایتان مهم است، مصرف سیرابی و شیردان به دلیل پروتئین بالا و آمینو اسید های موجود در این مواد غذایی، برای بدن کودکتان ضروری است.
علاوه بر آن، مصرف سیرابی و شیردان برای کودکان باعث تقویت رشد در آن ها میشود.
همچنین، شیردان میتواند کلسیم مورد نیاز بدن کودک را تامین کرده و نیز، در رشد و ترمیم بافت های از بین رفته بسیار موثر واقع شود.
مصرف شیردان میتواند سلامت پوست و مو شما را تضمین کند.
شیردان، میتواند به تقویت پوست و مو شما کمک کرده و از آنها حفاظت کند. این خاصیت شیردان به دلیل آن است که شیردان، حاوی ویتامین های گروه A، ویتامین های گروه B و همچنین عنصر روی میباشد.
ویتامین های گروه A و B، فواید فراوانی برای پوست و مو دارند. علاوه بر آن، عنصر روی موجود در شیردان، سبب جلوگیری از ریزش مو شده، میتواند به پر پشت شدن مو کمک کرده و همچنین سبب بلند شدن موها در افراد شود.
خواص شیردان در شیمی درمانی
سیرابی و شیردان یکی از غذاهای مفید، برای افرادی است که شیمی درمانی کرده اند. علاوه بر آن، خواص شیردان برای سرطان ثابت شده است. همچنین، عده ای از پزشکان طب سنتی موفق شده اند با مصرف سیرابی و شیردان، سرطان هایی مانند سرطان سینه را درمان کنند.
درمان کم خونی با مصرف شیردان
اگر دچار کم خونی هستید، مصرف شیردان میتواند به شما در خون سازی کمک کند. این موضوع، به دلیل آن اسن که مقدار آهن سیرابی و شیردان تقریبا با گوشت برابری میکند؛ به طوری که در هر 100 گرم سیرابی، تقریبا 5.64 میلی گرم آهن وجود دارد.
گلبول های قرمز در ساختار خود گروه هِم دارند و این گروه های هِم در مرکز خود دارای آهن میباشند که وظیفه ی انتقال اکسیژن را به عهده دارند. بنابراین وجود آهن برای تولید گلبول های قرمز ضروری است.
علاوه بر کمبود آهن، کمبود ویتامین B نیز باعث کم خونی در افراد میشود. مصرف سیرابی و شیردان با دارا بودن ویتامین های گروه B میتواند به بهبود کم خونی افراد کمک کند.
شیردان مصرف کنید تا خلق و خوی شما بهبود یابد.
همانطور که گفته شد، شیردان حاوی مقادیر خوبی از ویتامین های گروه B میباشد. ویتامین های گروه B، به ویتامین های خوش خلقی معروف هستند.
از آنجایی که سیرابی و شیردان سرشار از ویتامین B میباشند، مصرف این ماده غذایی میتواند به بهتر شدن خلق و خوی شما کمک کند.
در دوران قاعدگی خانم ها، به دلیل برهم خوردن توازن سطح هورمون ها، خلق و خوی برخی خانم ها دچار تغییراتی میشود. بنابراین، مصرف سیرابی و شیردان در این دوره، که به دلیل تغییرات هورمونی تغییراتی در خلق و خو ایجاد میشود، برای خانم ها مناسب است.
فواید مصرف سیرابی و شیردان در تولید اسپرم
یکی دیگر از خواص شیردان، تقویت اسپرم و کمک به تولید اسپرم سالم میباشد.
اسپرم سالم، سبب میشود که تخمک گذاری صورت گرفته و این امر، باعث ایجاد نطفه میشود. بنابراین، آقایان با مصرف سیرابی و شیردان میتوانند اسپرم های سالمی داشته باشند.
پیشگیری از ابتلا به یبوست با مصرف شیردان
اگر از جمله افرادی هستید که مستعد ابتلا به یبوست میباشید، توصیه میشود مصرف شیردان را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
مصرف سیرابی و شیردان، هفته ای دوبار، میتواند به شما در پیشگیری و حتی درمان یبوست کمک بسیاری کند.
خواص شیردان برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی
از جمله مشکلاتی که برای افراد مبتلا به دیابت پیش میآید، ابتلا به انواع بیماری های کلیوی میباشد. از این رو، کسانی که به دیابت دچار هستند بهتر است در برنامه غذایی خود از ماهی،سیرابی و شیردان استفاده کنند.
مصرف منظم ماهی، سیرابی و شیردان خطر بروز بیماری های کلیوی را در بیماران دیابتی کاهش میدهد.
شیردان، منبع غنی از ویتامین های گروه B
همانطور که گفته شد، شیردان حاوی ویتامین های گروه B میباشد. ویتامین های گروه B بسیاری از واکنش های شیمیایی بدن را تنظیم می کند. این واکنش ها، موجب آزاد شدن انرژی در بدن میشوند.
آزاد شدن انرژی در بدن توسط این واکنش ها، سبب عملکرد بهینه مغز، تولید گلبول های قرمز خون، بهبود بینایی و همچنین سلامت پوست و مو میشود.
مضرات و منع مصرف شیردان
در کنار تمامی خواصی که برای شیردان ذکر شد، این ماده ی غذایی حاوی مضرات و منع مصرف هایی برای برخی از افراد میباشد. علاوه بر ذکر این مضرات در این بخش از طب شناس، به بررسی نکاتی که شما در هنگام خرید شیردان باید به آنها توجه داشته باشید خواهیم پرداخت.
مضرات شیردان شامل موارد زیر میشوند:
- افرادی که فشار خون بالا دارند: مصرف شیردان، به دلیل آنکه در طبخ آن معمولا از نمک زیاد استفاده میشود، برای افرادی که فشار خون بالا دارند مضر میباشد.
- افراد دارای کبد چرب: از آنجایی که شیردان یک غذای چرب محسوب میشود، کسانی که کبد چرب دارند باید در مصرف شیردان احتیاط کرده و در خوردن این ماده غذایی زیاده روی نکنند.
- خانم های باردار: به علت کلسترول بالای موجود در شیردان، توصیه میشود خانم های باردار در خوردن سیرابی و شیردان احتیاط نموده و زیاده روی نکنند.
- علاوه بر این ها، یکی دیگر از مضرات سیرابی این است که چنانچه خوب شسته و تمیز نشده باشد سبب مسمومیت و بیماری میشود.
هنگام خرید شیردان، باید به نکات زیر توجه کنید:
- فصلی که در آن قرار داریم و میخواهیم سیرابی تهیه کنیم: سیرابی و شیردان های تابستان و پاییز سفید رنگ هستند؛ چون دام ها علوفه تازه مصرف میکنند و چون به چراگاه میروند تحرک زیاد دارند. این در حالی است که سیرابی و شیردان در فصل های زمستان و بهار تیره رنگ هستند؛ چون دام ها در فصل زمستان و بهار علوفه خشک میخورند و تحرک کمی دارند. بنابراین، در نظر داشته باشید این نکته به معنی خرابی سیرابی و شیردان نیست.
- نداشتن بوی تعفن
- در زمان خرید بهداشت و سلامت این مواد غذایی را در نظر داشته باشید و آنهایی که دارای بسته بندی و تاریخ مصرف و مجوز بهداشت میباشند را خریداری کنید.
- پس از خریداری سیرابیو شیردان، باید آن را کاملا شسته و تمامی زواید اطراف آن را دور بریزید و سپس طبخ نمایید.
- در رابطه با پرزهای سیرابی نیز در نظر داشته باشید که اگر این پرز ها به خوبی شسته شوند، خوردن آنها مانعی ندارد.
مصلحات شیردان
از آنجایی که طبع شیردان سرد و خشک است و ممکن است موجب ایجاد سردی در شما شود، توصیه میشود با استفاده از مصلحات آن، به اصلاح مزاج آن اقدام کنید.
مصلحات شیردان شامل سرکه، گلپر، زنجبیل، دارچین و مرزه میباشد که میتوانید با مصرف آنها از سردی شیردان جلوگیری کنید.