آبگوشت مزوره یکی از غذاهای سنتی روستای ابرجس، از توابع کهک، در استان قم است.
این آبگوشت، نسبت به آبگوشت ساده، دارای مواد اولیه ی متفاوتی است. مواد اولیه ی به کار رفته در آبگوشت مزوره شامل پیاز، گوشت، لوبیا چیتی، گردو، برگه قیسی خشک شده و ادویه های گوناگون است.
همانطور که مشاهده می کنید، مواد اولیه ی مقوی در پخت آبگوشت مزوره شرکت دارند؛ همین موضوع سبب می شود تا آبگوشت مزوره دارای خواص فراوانی باشد.
در این مطلب از طب شناس هدف ما در ابتدا معرفی طبع آبگوشت مزوره است. پس از معرفی طبع این غذا، به بررسی خواص فوق العاده ی این غذا خواهیم پرداخت. بعد از بررسی خواص، مضرات و منع مصرف های آبگوشت مزوره را بیان کرده و در آخر نیز مصلحات آبگوشت مزوره را ارائه خواهیم داد.
طبع آبگوشت مزوره چیست؟
در رابطه با طبع آبگوشت مزوره، چنانچه سوالاتی نظیر طبع آبگوشت مزوره گرم است یا سرد؟ و یا، طبع آبگوشت مزوره چیست؟ برای شما پیش آمده است، باید بدانید که طبع آبگوشت مزوره گرم است.
با توجه به طبع گرم آبگوشت مزوره، پیشنهاد میشود گرم مزاجان آن را با مصلحاتش مصرف کنند. علاوه بر آن، خوب است بدانید که آبگوشت مزوره برای سرد مزاجان بسیار مناسب است.
خواص بی نظیر آبگوشت مزوره
همانطور که گفته شد، آبگوشت مزوره دارای خواص و فواید فراوانی است. در این بخش از طب شناس به معرفی این خواص خواهیم پرداخت. این خواص شامل موارد زیر میشوند:
خواص آبگوشت مزوره برای یبوست
قیسی یا برگه زرد آلو منبعی غنی از پکتین و سلولز است که از این رو میتواند به عنوان یک ملین طبیعی عمل کرده و به درمان یبوست کمک کند. مصرف قیسی یک گزینه مناسب برای تقویت و بهبود عملکرد دستگاه گوارش است. همچنین فیبر موجود در قیسی برای بهبود فرآیند گوارش در بدن مفید بوده و موجب درمان یبوست میشود. درنتیجه از جمله خواص قیسی میتوان به تاثیر آن در درمان یبوست اشاره کرد.
خواص آبگوشت مزوره برای کودکان و نوزادان
یکی از خواص قیسی این است که حاوی مقادیر بالایی از ویتامینها، مواد معدنی و مواد مغذی ضروری برای رشد کودکان است. برگه زرد آلو سرشار از فیبر بوده که به تقویت دستگاه گوارش کودک و همجنین درمان یبوست کودکان و نوزادان کمک میکند. پس از اتمام شش ماهگی نوزاد میتوانید کم کم به نوزاد خود قیسی یا برگه زرد آلو بدهید. فقط نکتهای که باید توجه داشته باشید این است که به دلیل بالا بودن میزان فیبر در قیسی یا برگه زرد آلو باید از زیاده روی و افراط در مصرف آن پرهیز کنید زیرا ممکن است موجب بروز عوارضی مانند اسهال و ایجاد نفخ در نوزادان گردد.
خواص آبگوشت مزوره برای ریه و سرفه
از جمله خواص قیسی این است که دارای خواص ضد سرفه بوده و همچنین برای ریه مفید است. با توجه به مطالعات و پژوهشهای صورت گرفته نتایج حاکی از آن است که مصرف ریه میتواند در جلوگیری از سرطان ریه نقش مفید و موثری داشته باشد.
خواص آبگوشت مزوره برای کبد
قیسی یا برگ زرد آلو موجب افزایش فعالیت کبد میشود و میواند در درمان و پیشگیری از بیماریهای کبد مانند کبد چرب مفید و موثر باشد. از خواص قیسی این است که موجب تسریع دفع مواد زائد از بدن شده و به بهبود عملکرد سمزدایی کبد کمک میکند.
خواص آبگوشت مزوره برای کم خونی
قیسی یا برگه زرد آلو منبعی غنی و آلی از آهن است و میتواند به افزایش تولید گلبولهای قرمز کمک کرده و به درمان کم خونی کمن کند. قیسی یک میان وعده مناسب است و علاوه بر درمان کم خونی میتواند برای کنترل فشار خون افراد مبتلا به فشار خون بالا نیز گزینهای موثر باشد. بنابراین کنترل فشار خون و درمان کم خونی از دیگر خواص قیسی هستند.
خواص آبگوشت مزوره در بارداری
مصرف قیسی یا برگ زرد آلو میتواند از ابتلا به کم خونی در خانمهای باردار در طول بهرداری جلوگیری کند. از دیگر خواص قیشی این است که حاوی مس و پتاسیم است و به همین دلیل توصیه میشود که در دورلن بارداری در رژیم لاغری و رژیم غذایی مادران باردار قرار گیرد. درمان ناباروری، خونریزی پس از زایمان، اسپاسم در دوران بارداری و درمان عفونت واژن از دیگر خواص قیسی است. علاوه بر این قیسی میتواند موجب افزایش شیر مادر در دوران شیردهی شود.
تنظیم قند خون
لوبیا چیتی به دلیل فیبر فراوان به شما کمک می کند تا بعد از خوردن غذا، میزان قند خون را حفظ کنید. نه تنها میزان گلوکز خون شما را تثبیت می کنند بلکه انرژی پیوسته را برای هدایت یک روز فعال در اختیار شما را قرار می دهد.
جلوگیری از ریزش مو
کمبود پتاسیم یکی از علل اصلی ریزش مو است. لوبیا چیتی به دلیل داشتن پتاسیم به تقویت موها کمک می کند و مصرف منظم آن باعث می شود ریزش مو تا حد زیادی کاهش پیدا کند، بنابراین لوبیا چیتی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
جلوگیری از خشکی پوست
کمبود ویتامین ب در بدن می تواند منجر به مشکلات خشکی پوست مانند درماتیت، قرمزی، رنگ دانه و سوزش شود. با این حال، مصرف لوبیا چیتی به دلیل داشتن ویتامین ب ، ماده مغذی حیاتی بدن را تامین می کند. بنابراین، این لوبیا غنی از مواد غذایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا پوست سالمی داشته باشید.
پاکسازی بدن
غذاهای مختلف مانند میوه های خشک و برخی سبزیجات حاوی سولفیت هستند که بر سلامت شما تاثیر می گذارند و منجر به حواس پرتی و سردرد می شوند. لوبیا چیتی به دلیل غنی بودن در ماده معدنی منحصر به فرد موجود در تعداد کمی از غذاها اثر زیان آور مولیبدن روی بدن را خنثی می کند.
درمان مشکلات هضم
مصرف منظم لوبیا چیتی به شما در درمان سندرم روده و دیورتیکولوز کمک می کند. بنابراین اضافه کردن آن به رژیم غذایی به بهبود هضم کمک می کند.
مفید برای زنان باردار و جنین
لوبیا چیتی حاوی مقادیر بالایی از ویتامین ب کمپلکس، از جمله اسید فولیک است که برای زنان باردار سودمند است. اسید فولیک شکل گیری لوله عصبی و گلبول های قرمز خون را در کودکان متولد نشده بهبود می بخشد و مانع از کمبود وزن کودک می شود و همچنین نوزاد را از نقص های لوله عصبی محافظت می کند.
تنظیم فشار خون
غلظت های بالای پتاسیم و مقدار کم سدیم در لوبیا چیتی به شما در تنظیم سطح فشار خون سالم کمک می کند. اسید فولیک نقش حیاتی در تنظیم سطح فشار خون دارد و به آرام کردن رگ های خونی برای اطمینان از گردش خون صاف کمک می کند.
بهبود سیستم ایمنی
مولیبدن موجود در لوبیا چیتی تولید انرژی را در سلول های بدن بهبود می دهد و به توسعه سیستم عصبی کمک می کند. هم چنین ویتامین های حیاتی مغز، مواد معدنی، اسید فولیک و آمینو اسیدها را تامین و در نتیجه، مصرف از خطر توسعه بیماری آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می کند.
تامین کولین
کولین به عنوان ماده مغذی محلول در آب شناخته می شود که در غشا سلولی سلول های عصبی، اسفنگومیلین و فسفاتیدیل کولین وجود دارد. این کار به بهبود کنترل ماهیچه کمک می کند و به طور قابل توجهی حافظه را بالا می برد. تنها یک فنجان لوبیا چیتی حدود 60.4 میلی گرم کولین به شما می دهد. بنابراین این لوبیا را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا عملکرد مغز و کنترل ماهیچه را ارتقا دهید.
جلوگیری از کم خونی
آهن و مس، مواد معدنی حیاتی بدن برای تشکیل سلول های خونی جدید ضروری هستند. تنها یک فنجان لوبیا چیتی به ترتیب 19 درصد و 20 درصد از مصرف توصیه شده از مس و آهن را تامین می کند. بنابراین، این لوبیا مانع از کم خونی می شود.
جلوگیری از ابتلا به سرطان
لوبیا چیتی به دلیل داشتن مواد معدنی مثل آهن، پتاسیم، مولیبدن، فسفر، مس و منیزیم و آنتی اکسیدان ها فعالیت رادیکال های آزاد را خنثی و از آسیب سلولی و رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کنند. در نتیجه، خوردن لوبیا چیتی شما را از ابتلا به سرطان محافظت می کند.
بهبود سلامت قلب
لوبیا چیتی منبع عالی اسید فولیک، فیبر، پتاسیم و منیزیم است. این مواد مغذی حیاتی گردش خون روان را بهبود می بخشد و از خطر توسعه بیماری های قلبی جلوگیری می کند. بنابراین، این مصرف این لوبیا قلب را تقویت می کند.
مضرات و منع مصرف های آبگوشت مزوره
در مورد مضرات آبگوشت مزوره، در ابتدا باید گفته شود که، آبگوشت مزوره غذایی سالم و بی ضرر است. اما زیاده روی در مصرف آن، همانند دیگر غذاها و مواد خوراکی، می تواند سبب ایجاد عوارض و مشکلاتی برای برخی افراد شود.
علاوه بر آن، برخی افراد به بعضی از مواد اولیه ی آبگوشت مزوره حساسیت داشته و یا به دلیل ابتلا به برخی بیماری ها با ممنوعیت مصرف این غذا مواجه هستند؛ بنابراین مضراتی که در ادامه گفته می شود، ممکن است در وضعیتی که آبگوشت مزوره را در حد تعادل مصرف کرده باشید، در دسته ی خواص آن قرار گیرد؛ اما با زیاده روی در مصرف آبگوشت مزوره، آن خواص به مضرات مبدل شود. این مضرات و منع مصرف ها شامل موارد زیر میشوند:
- به دلیل بالا بودن میزان فیبر در آبگوشت مزوره، مصرف زیاد آن می تواند سبب اسهال و ایجاد نفخ در شما شود. بنابراین در مصرف این غذا حد تعادل را رعایت کنید.
- در صورتی که در آبگوشت مزوره از قیسی های صنعتی استفاده می کنید، به دلیل وجود مشتقات سولفیدی در آنها، امکان ایجاد مشکل برای افراد مبتلا به آسم و بیماری های تنفسی وجود خواهد داشت.
- همچنین به دلیل کالری بالای آبگوشت مزوره، در صورت مصرف مداوم، مشکلاتی مانند اضافه وزن و چاقی برای افراد به وجود خواهد آمد.
مصلحات آبگوشت مزوره
با توجه به طبع گرم آبگوشت مزوره، و الزام مصرف مصلحات این غذا برای گرم مزاجان، خوب است بدانید که مصلحات آبگوشت مزوره شامل عرق کیالک، عرق گشنیز و عرق همیشه بهار میشود.