طبع و خواص دمنوش آویشن در طب سنتی

طبع و خواص دمنوش آویشن+ 20 خاصیت ویژه دمنوش آویشن در طب سنتی+ روش تهیه

3.5/5 - (2 امتیاز)

دمنوش آویشن، دم کرده گیاه آویشن است و به نوعی عصاره آویشن به حساب می اید. دمنوش آویشن همه خواص گیاه اویشن را در خود دارد. دمنوش آویشن، خوش طعم و معطر است و خواص بسیار زیادی دارد.

دمنوش آویشن، دم کرده گیاه آویشن است و به نوعی عصاره آویشن به حساب می اید. دمنوش آویشن همه خواص گیاه اویشن را در خود دارد. دمنوش آویشن، خوش طعم و معطر است و خواص بسیار زیادی دارد.

همانطور که گفتیم دم کردن آویشن خواص آویشن را تغییر نمی دهد. اما مصرف دمنوش آویشن، یکی از آسانترین راه ها برای بهره گرفتن از خواص پرشمار گیاه آویشن است و از این رو مصرف آویشن به صورت دمنوش، از سایر روش های استفاده آن، رواج بیشتری دارد.

از آویشن بیشتر در آشپزی و بصورت برگ در آش ها و سوپ ها استفاده می شود. همچنین برای طعم دار کردن گوشت و سس ها مورد استفاده قرار می گیرد.
این گیاه مصارف پزشکی و دارویی فراوانی پارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
روغن و کرم های ساخته شده از این گیاه نیز در مراقبت های پوستی مورد توجه قرار گرفته است.

در ادامه این مطلب، با طبع، خواصف مضرات، مصلح دمنوش آویشن آشنا می شویم. در قسمت هایی از متن به انواع مختلف آویشن، روش تهیه دمنوش اویشن در خانه و ارزش غذایی دمنوش اویشن نیز اشاره شده است.

ارزش غذایی دمنوش آویشن

آویشن منبع خوبی برای ویتامین‌های A و C است.

ویتامین ث بالایی دارد.

مواد معدنی متعددی از جمله پتاسیم، کلسیم، آهن، منگنز و سلنیوم دارد.

حاوی آنتی‌اکسیدان‌های فراوان است.

تیمول و کراکول موجود در ان، خواص دارویی بالایی به ان داده اند.

انواع آویشن

گیاه آویشن انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  • آویشن شیرازی پرگل
  • آویشن آزوربه
  • ثومون
  • آویشن زیره‌ای
  • آویشن پشمی
  • آویشن مورودر
  • آویشن اوراسیایی
  • آویشن خزنده
  • آویشن پشمی
  • آویشن لیمویی
  • سوسنبر
  • آویشن معمولی

طبع دمنوش آویشن

همانند طبع آویشن، طبع دمنوش آویشن هم گرم و خشک است. دمنوش آویشن، نوشیدنی مناسبی برای سرد مزاجان است و در مقابل مصرف زیاد آن به گرم مزاجان توصیه نمی شود. عرق آویشن نیز طبعی مشابه گیاه و دمنوش گیاهی آویشن دارد. این مواد خواص و مضرات مشابهی دارند و تنها شیوه مصرف آنها متفاوت است.

خواص دمنوش آویشن
خواص دمنوش آویشن

خواص دمنوش آویشن در طب سنتی

  • فشار خون بالا را کاهش می دهد.
  • از بالا رفتن سطح کلسترول خون جلوگیری می کند.
  • از قلب محافظت می کند.
  • خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
  • خواص ضد سرطانی دارد و به صورت ویژه از ابتلا به سرطان روده پیشگیری می کند.
  • احتمال ابتلا به سرطان سینه در زنان را کاهش می دهد.
  • سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
  • ضد التهاب، آنتی باکتریال و آنتی اکسیدان است.
  • به درمان و کاهش عفونت لثه کمک می کند.
  • از ایجاد رسوب در دیواره رگ ها جلوگیری می کند.
  • از انسداد عروق و سکته پیشگیری می کند.
  • موجب کاهش دردهای قاعدگی می شود.
  • دمنوش اویشن و عسل باعث باز شدن دهانه مویرگ‌ها و عروق شود که موجب کنترل خونریزی ی شود.
  • مطالعات نشان داده دمنوش آیشن می تواند بر درمان افسردگی موثر باشد.
  • اثر بهبودی بر بیماری پارکینسون دارد و از پیشرفت ان جلوگیری می کنند.
  • منبع خوبی برای آهن و منگنز است.
  • ویتامین کا خوبی دارد و جذب آهن را بالا می برد.
  • به درمان کم خونی کمک می کند.
  • بر بهبود خلق و خو اثر دارد.
  • سطح دوپامین را در مغز بالا می برد.

خواص دمنوش آویشن برای آسم و بیماری های تنفسی

یکی از معروف ترین خواص دمنوش آویشن، اثر ان بر بهبود بیماری ها و اختلالات تنفسی است. مصرف دمنوش اویشن در ایام سرماخوردگی، آنفلوانزا، کرونا و… باعث تقویت ریه و سیستم تنفسی و بهبود تنفس می شود.

دمنوش آویشن بر درمان بیماری برونشیت و آسم موثر است. همچنین به دلیل خواص ضد میکروبی سرفه و گلودرد را التیام می بخشد.

این دمنوش، به ویژه اگر با عسل همراه باشد، مجاری تنفسی را هیدراته کرده و سرفه را تسکین می دهد. همچنین عفونت های باکتریایی و قارچی را از بین برده و باعث بهبود سریع تر بیماری ها می شود.

پیشگیری از مسمومیت غذایی با دمنوش آویشن

آویشن تاثیر خوبی بر پیشگیری از فاسد شدن غذاهای مختلف دارد. می توان از آویشن به عنوان یک نگهدارنده طبیعی برای مواد خوراکی استفاده کرد. در برخی از مواد غذایی از چند قطره روغن آویشن به عنوان نگهدارنده استفاده می شود. خاصیت ضد میکروبی و ضدعفونی کنندگی دمنوش آویشن باعث می شود که جلوی مسمومیت های غذایی گرفته شود. این دمنوش باکتری های مضر غذاها را از بین می برد و سلامت غذایی و گوارشی را بالا می برد.

طرز تهیه دمنوش آویشن در خانه

معمولا تهیه دنوش ها در خانه کار اسانی است. دمنوش آویشن هم از دسته آسانترین دمنوش های گیاهی است که برای تهیه آن به موارد زیر نیاز دارید.

  1. آویشن خشک شده و خرد شده: 1 تا 2 قاشق چایخوری
  2. آب جوش: یک لیوان معادل 250 تا 300 سی سی
  3. عسل/نبات/شیرین کننده دلخواه: به میزان لازم

آب را بجوشانید و در لیوان یا قوری مناسب روی آویشن های خرد شده بریزید. بعد از 10 تا 15 دقیقه، دمنوش شما دم کشیده و آماده است. اگر از نبات به عنوان شیرین کننده استفاده می کنید، می توانید از همان ابتدا یک تکه نبات را در قوری یا لیوان خود بیاندازید. اما اگر از عسل استفاده می کنید، بهتر است پس از دم کشیدن و صاف کردن دمنوش، عسل را اضافه کنید.

بهترین شیرین کننده برای دمنوش اویشن، عسل است. عسل خواص بیشتری به این دمنوش می دهد و موارد درمانی آن را افزایش می دهد.

مصرف دمنوش آویشن تا روزی 3 فنجان مانعی ندارد. البته در همین مقدار هم افراد گرم مزاج باشد مصر مصلح را فراموش نکنند.

دمنوش آویشن
دمنوش آویشن

عوارض و مضرات دمنوش آویشن

بخش زیادی از عوارض مواد غذایی، داروهای گیاهی و دمنوش ها و…، مربوط به سوءمصرف آنها است. سوء مصرف یعنی مصرف نادرست. یعنی عدم توجه به اندازه، مزاج شخصی و طبع ماده مورد مصرف. اگر به این موارد توجه شود، بخش زیادی از عوارض و مضرات مواد خوراکی از بین خواهد رفت.

در مورد دمنوش آویشن، عوارض چندانی گزارش نشده گر اینکه سوئ مصرف صورت گرفته باشد.

زیاده روی در مصرف دمنوش آویشن باعث گلودرد، گرفتگی صدا و خشکی گلو و خارش آن می شود.

خارش پوستی، آفت دهان، جوش و عارضه های پوستی از دیگر عوارض مصرف نادرست دمنوش آویشن است.

مصرف آویشن و دمنوش آویشن در برخی افراد واکنش های آلرژیک در پی دارد.

ممکن است موجب بروز ضعف و سرگیجه شود.

دمنوش آویشن می تواند غشای مخاطی را تحریک کند که از نشانه های بروز حساسیت است.

زیاده روی در مصرف دمنوش آویشن می تواند طمینه ابتلا به بیماری های قلبی را فراهم کند.

آویشن و محصولات آن به صورت مستقیم بر غده هیپوفیز تاثیر می گذارند. این موضوع موجب اختلال در عملکرد غده تیروئید شود. بنابراین استفاده از آویشن و دمنوش آویشن به بیماران مبتلا به مشکلات تیروئیدی توصیه نمی شود. آویشن همچنین با داروهای تیروئید تداخل دارد.

آویشن طبع بسیار گرمی دارد. توصیه می شود که در بارداری و به خصوص هفته های اول، از مصرف بی رویه گرمی جات خودداری کنید. علاوه بر آن به این دلیل که آویشن، باز کننده مسیر قاعدگی است، مصرف آن در بارداری می تواند خطر سقط یا زایمان زودرس را در پی داشته باشد.

مصرف دمنوش آویشن همچنین در دوران شیردهی ممکن است بر نوزاد اثر منفی داشته باشد. بهتر است در دوره شیردهی حتی الامکان از مصرف این دمنوش اجتناب کنید.

مصرف دمنوش آویشن برای کودکان زیر 10 سال چندان مناسب نیست.

مصرف بی رویه دمنوش آویشن باعث بروز التهابات پوستی و برهم خوردن تعادل چربی پوست می شود. این دمنوش می تواند باعث بروز جوش و آکنه در پوست های حساس شود و زیبایی ظاهری را تحت تاثیر قرار دهد.

از آنجایی که خواص آویشن زیاد و اثرگذار هستند، ممکن است با برخی داروهای شیمیایی تداخل داشته باشد. به همین دلیل افرادی که در دوره مصرف داروی خاصی هستند و یا مبتلا به بیماری های خاص هستند، باید حتما در مشورت با پزشک خود، احتمال تداخل دارویی را بررسی کرده و از بروز عوارض جدی جلوگیری کنند.

زیاده روی در مصرف دمنوش آویشن باعث بروز مسمومیت می شود. میزان گرمی بالای این گیاه دارویی به سمس بودن نزدیک است و اگر در مصرف آن اندازه رعایت نشود، عوارض جدی مسمومیت مانند نفخ، اسهال، استفراغ، دل درد و سوزش سر دل را در پی خواهد داشت.افراد مبتلا به بیماری های مزمن قلبی، بیماری های گوارشی، زخم معده، و بیماری هایی از این دست، بدون مشورت با پزشک آویشن و دمنوش آویشن مصرف نکنند.

مصلح دمنوش آویشن چیست؟

اگر گرم مزاج هستید، بعد از مصرف آویشن و دمنوش آویشن، می توانید از هر ماده با طبع سرد و خنک استفاده کنید. خاکشیر، تخم شربتی، عرق کاسنی و… می توانند میزان گرمی و خشکی دمنوش آویشن را تعدیل کنند.

مصلح مناسب دیگر برای دمنوش آویشن، سرکه انگور است.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *