طب شناس
سیر ترشی؛ خوب یا بد؟

سیر ترشی بخوریم یا نه؟

تاریخ انتشار: December 17, 2022

رای به این نوشته: 4.88/5 (567 رای)


برخی خانواده‌ها بر این باورند که هرچه از زمان تهیه ترشی بگذرد کیفیت بهتری پیدا می‌کند و حتی معتقدند سیر ترشی چند ساله خاصیت درمانی دارد و التیام دهنده بیماری‌های قلبی است. اما حقیقت این است، اگرچه ترشی‌های جا افتاده، خوشمزه‌تر هستند، ولی باید دانست سرکه و نمک افزوده شده به ترشی با گذر زمان از خاصیت و میزان مواد مغذی ترکیبات ترشی می کاهد و آن را به محصولی بی ارزش تبدیل می کند.

این را هم بدانید ماندگاری زیاد برخی از انواع ترشی موجب ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی در آن شده و ماده ای مضر به نام نیترات تولید می شود که در طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.

باید بدانید سیر موجود در شور یا خیارشور طی فرآیند تخمیر اکثر میکروب های خیار یا شکوفه آن را به خود جذب می کند و غیرقابل مصرف می شود. پس از خیر خوردن این نوع سیر شور بگذرید.

سیر ترشی مفید است و مقداری از خواص سیر را دارد اما مواد غذایی را تا می توانید به صورت تازه میل کنید. سیر وقتی به صورت ترشی در می آید، دست خوش تغییراتی خواهد شد که به حرارت محیط، سرکه، زمان نگه داری و… بستگی دارد، ولی در اکثر موارد دارای خواصی شبیه به سیر است.

طب سنتی در مورد سیرترشی چه می گوید؟

سیرترشی‌، تنها چاشنی غذایی است که برای همه طبایع و برای هر فردی با هر مزاجی چه بلغمی‌، چه سودایی‌، چه صفرایی و چه دموی‌مزاج مناسب بوده و به‌دلیل اعتدال طبعی که دارد حتی بیماران نیز می‌توانند بدون هیچ مشکلی از آن میل کنند.

کدام نوع سیرترشی خاصیت بیشتری دارد؟

هر چه ترکیبات آروماتیک (معطر) سیر بیشتر باشد، سیر تازه‌تر و خاصیت بیشتری دارد ضمن این‌که سیر‌ترشی‌های بودار خاصیتی نزدیک به سیر تازه دارند. انواعی از سیر‌ترشی‌ها که سیر آن پخته شده یا سیر سرخ کرده به جهت آن‌که طی فرآوری به مقدار زیادی مواد مغذی و معطر خود را از دست می‌دهند 40 تا 70 درصد از خاصیت آن کاسته می‌شود.

این‌که گفته می‌شود مصرف سیر‌ترشی چند ساله برای بیماران قلبی ـ عروقی مفیدتر است، هنوز از نظر علمی تحقیق جامع و کاملی در این خصوص صورت نگرفته است. ضمن این‌که باید دانست سرکه و نمک افزوده شده به سیر‌ترشی با گذر زمان از خاصیت و میزان مواد مغذی ترکیبات سیر می‌کاهد و حتی ماندگاری زیاد برخی از انواع ترشی‌ها باعث ایجاد ماده‌ای مضر به نام نیترات می‌شود که ریسک ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهد.

عوارض مصرف زیاد سیرترشی چیست؟

سیر یکی از گیاهانی است که برای سلامتی ما بسیار پر فایده است. سیر خاصیت میکروب زدایی داشته و عفونت بدن را از بین می برد. پس اینها همه جزو خواص سیر ترشی هم هستند.

ولی مصرف زیاد سیر و سیر ترشی باعث سردرد، ضعف نیروی جنسی، ضعف چشم و ایجاد جوش در داخل چشم می شود. پس نباید در مصرف ان زیاده روی کنید.

تفاوت سیر ترشی خانگی و صنعتی را از کجا بفهمیم؟

سیر ترشی صنعتی طعمی شور دارد و به واسطه جوشاندن در سرکه، سیرهای آن قهوه ای رنگ می شود اما خواص سیر ترشی خانگی که با گذر زمان رنگش تیره شده و طعم لذیذ و به یاد ماندنی پیدا کرده، بسیار بیشتر می باشد. با اینکه افزودن سرکه و نمک به انواع ترشی ها از خواص مواد داخل آن ها کاسته و در مدت زمان طولانی باعث ایجاد مواد سمی مثل نیترات (عامل بروز معده و کبد) در آن ها می شود ، اما این مورد برای سیر ترشی خانگی وجود ندارد.

ترکیبات گوگردی موجود در سیر وقتی در طی فرآیند هضم قرار می گیرند، گازی تولید می کنند. این گاز وارد خون شده و باعث ایجاد بوی بد در دهان و سیستم تنفسی شخص می شود. یکی از فواید سیر ترشی بودار این است که با وجود اینکه حاوی نرکیبات گوگردی می باشد، اما باعث ایجاد بوی تند سیر در شخص نمی شود. سیر خام را پس از پوست کندن برای ۳۰ دقیقه در معرض هوا قرار می دهند تا خواص درمانی آن فعال شود. در سیر ترشی نیز خواص درمانی سیر به دلیل فرآیندی که دارد تا تهیه  می شود، آزاد می گردند.

باردارها سیر ترشی بخورند یا نه؟

اگرچه نکته خاصی در منابع علمی راجع به فواید یا عوارض احتمالی مصرف سیرترشی در حاملگی یافت نمیشود، با این حال می توان درباره اجزاء تشکیل دهنده آن اظهارنظر کرد. سیر و سرکه، دو ماده ای هستند که مصرف متعادل آنها در دوران بارداری کاملاً بی خطر محسوب می شود.

در عوض ترخون یا دیگر سبزی های معطر (مثل نعناع، ریحان و پونه) به خصوص درصورت مصرف بیش از حد، می توانند قاعده آور و برای حاملگی مضر باشند.

لذا به نظر می رسد بهتر باشد زنان باردار یا قید خوردن این خوراکی خوشمزه را حداقل برای نه ماه بزنند، یا اینکه در صورت تمایل شدید به مقدار کم اکتفا کنند.

منبع: فرتاک

درمان نقرس با طب سنتی ایرانی و اسلامی|درمان نقرس

درمان نقرس با تدابیر طب سنتی ایرانی و اسلامی

خواص و مضرات نخل آسای در طب سنتی|خواص نخل اسای

طبع و خواص نخل آسای در طب سنتی+ 11خاصیت شگفت انگیز+ مصلح

طبع و خواص بوته قطران در طب سنتی ایرانی و اسلامیب|خواص بوته قطران

طبع بوته قطران سرد است یا گرم؟ خواص و مضرات بوته قطران + مصلح

طبع بیلهر پلو در طب سنتی+ 7 خاصیت جالب بیلهر پلو+ طرز تهیه بیلهر پلو خوشمزه|خواص بیلهرپلو

طبع بیلهر پلو در طب سنتی+ 7 خاصیت جالب بیلهر پلو+ طرز تهیه بیلهر پلو خوشمزه

دمنوش های رقیق کننده خون|دمنوش های لاغری|دمنوش های کاهش وزن|10 دمنوش معروف آرامبخش طب سنتی

دمنوش های لاغری مناسب برای کاهش وزن/ 10 دمنوش معروف برای تناسب اندام

کنترل تب کودکان

تب کودکان را کنترل کنید

خواص و فواید توت مار در طب سنتی|خواص توت مار

خواص توت مار در طب سنتی+ 5 خاصیت ویژه و روش مصرف

طبع و خواص روغن بادام زمینی در طب سنتی|خواص روغن بادام زمینی

طبع و خواص روغن بادام زمینی در طب سنتی + 3 مورد از عوارض و مضرات آن