پلو هزاری یکی از انواع غذاهای خوشمزه و سنتی ایرانی است که با دستورهای بسیار متنوعی تهیه می شود. این غذای خوشمزه که اصالتا متعلق به شهرهای جنوبی کشورمان می باشد در دسته بندی غذاهای دریایی قرار می گیرد.
هزاری در استان های مختلف کشور با مواد و دستورهای متنوعی تهیه می شود، یکی از موادی که در این غذا بسیار متنوع است نوع ماهی آن می باشد. در تهیه این غذای خوشمزه می توانیم از انواع ماهی های جنوبی مثل سالمون، رشکو، سرخو و شیر استفاده کنیم. البته در صورت نبود این ماهی های می توانیم از ماهی قزل آلا نیز استفاده کنیم.
طبع پلو هزاری گرم است یا سرد؟
چنانچه در رابطه با طبع پلو هزاری سوالاتی نظیر: طبع پلو هزاری چیست؟ و یا، طبع پلو هزاری گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع پلو هزاری تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع پلو هزاری سرد است.
بنابراین پلو هزاری برای گرم مزاجان مناسب بوده و توصیه میشود سرد مزاجان در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.
خواص فوقالعاده پلو هزاری
پیش از بررسی خواص فوق العاده ی پلو هزاری، با طرز تهیه ی این غذای خوشمزه آشنا شوید:
- مرحله اول: برای تهیه هزاری خوشمزه جنوبی ابتدا فیله ماهی ها را تمیز می شوییم و آرام در آبکشی قرار می دهیم تا آب اضافه آن خارج شود. سیر را پوست می گیریم و می شوییم و روی تخته آشپزخانه ریز خرد می کنیم.
- مرحله دوم: فیله های ماهی را در کاسه ای قرار می دهیم و سیرخرد شده ،زردچوبه،فلفل قرمز،نمک،پودر زنجبیل،روغن زیتون روی آن می ریزیم و لیمو ترش را از وسط نصف می کنیم و داخل پیاله ای آب آن را کامل می گیریم و هسته های آن را جدا می کنیم.
- مرحله سوم: سپس روی ماهی ها می ریزیم فیله های ماهی را آرام داخل کاسه جابه جا می کنیم تا کاملا با مواد آغشته شوند و بعد روی کاسه را با سلفون می پوشانیم و داخل یخچال قرار می دهیم تا به مدت 1 ساعت فیله ها طعم دار شوند.
- مرحله چهارم: سپس برنج را داخل کاسه ای می ریزیم و تا سطح روی آن آب می ریزیم و کنار می گذاریم تا به خوبی خیس بخورد. در ادامه پیازها را پوست می گیریم و می شوییم و روی تخته آشپزخانه خلالی خرد می کنیم.
- مرحله پنجم: در این مرحله تابه ای را روی حرارت قرار می دهیم و کمی روغن سرخ کردنی داخل آن می ریزیم و اجازه می دهیم تا داغ شود و فیله ها را داخل یخچال بیرون می آوریم و داخل تابه می چینیم تا سرخ شوند.
- مرحله ششم: فیله ها را بر می گردانیم تا طرف دیگر آن نیز سرخ شود. فیله ها را در توری قرار می دهیم تا روغن اضافه آن ها خراج شود و پیازها را داخل همان تابه که ماهی ها را سرخ کردیم می ریزیم و تفت می دهیم تا سبک شوند.
- مرحله هفتم: سپس اجازه می دهیم تا سرخ و طلایی شود. پیاز های سرخ شده را در بشقابی می ریزیم و کنار می گذاریم. آب برنج را بیرون می ریزیم و خود برنج را داخل قابلمه ای می ریزیم و آب جوش را به آن اضافه می کنیم.
- مرحله هشتم: حالا 1 قاشق چایخوری زردچوبه روی آن می افزاییم و روی حرارت زیاد قابلمه را قرار می دهیم تا شروع به جوشیدن کند و آب موجود در آن بخار شود. در ادامه نیمی از برنج را از داخل قابلمه خارج می کنیم.
- مرحله نهم: سپس فیله سرخ شده را به همراه کمی پیازداغ ها روی برنج قرار می دهیم و کمی برنج روی آن می ریزیم(از همان نصف برنجی که برداشتیم از داخل قابلمه) و مجددا از فیله و پیازداغ لایه بعدی قرار می دهیم.
- مرحله دهم: مجددا برنج روی آن می ریزیم و حرارت را زیاد می کنیم تا بخار برنج بلند شود. تابه ای را روی حرارت قرار می دهیم و کره را داخل آن قرار می دهیم و 3 قاشق سوپخوری روغن به آن اضافه می کنیم و همین که کره ذوب شد از روی حرارت بر می داریم.
- مرحله یازدهم: پس از اینکه بخار برنج که بلند شد ترکیب کره و روغن را با کفگیر دارای سوراخ به صورت پخش روی برنج می ریزیم و درب قابلمه را می گذاریم و اول حرارت را زیاد می کنیم تا به مدت 5 دقیقه بخار داخل قابلمه بپیچد.
- مرحله دوازدهم: بعد حرارت را بسیار ملایم می کنیم تا به مدت 30 دقیقه پلو هزاری پخته و آماده شود. پلو که پخته شد و دم کشید آرام پلو را داخل دیسی می کشیم و فیله های ماهی را روی آن قرار می دهیم. نوش جان!
حال که با طرز تهیه ی پلو هزاری آشنا شدید، در ادامه، ابتدا برخی از خواص پلو هزاری موجود در این غذای محبوب را بیان کرده و سپس به بررسی خواص سایر مواد به کار رفته در این غذا خواهیم پرداخت:
هزاری و آلزایمر
مصرف متوسط غذاهای دریایی میتواند باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر شود. در افرادی که به طور منظم ماهی مصرف میکنند، وضعیت ماده خاکستری مغز بهتر است. هزاری، با دارا بودن ماهی، این خاصیت را دارا میباشد.
این عامل میتواند از بروز زوال عقل جلوگیری کرده و خطر عوارض عملکردی مغز را کاهش دهد. البته باید توجه داشت که غذاهای دریایی با سطوح بالاتر جیوه میتوانند اثرات مخربی بر مغز داشته باشند، اما این عوارض با نوروپاتی مغز ارتباطی ندارد.
هزاری سرشار از ویتامین D
هزاری، سرشار از ویتامین D است و یکی از بهترین منابع غذایی برای این ماده مغذی ضروری محسوب میشود. ویتامین D در جذب کلسیم نقش دارد و برای سلامت و رشد استخوانها مفید است. از آنجایی که افراد زیادی هر سال میانگین مصرف تخمینی ویتامین D را برآورده نمیکنند، اضافه کردن غذایی مانند هزاری به رژیم غذایی و استفاده از خواص این غذا میتواند بسیار مفید باشد.
هزاری و سلامت چشم ها
اسیدهای چرب امگا ۳ برای بهبود بینایی و سلامت چشم مفید هستند. بر این اساس مغز و چشم به شدت به اسیدهای چرب امگا ۳ برای عملکرد و حفظ سلامت خود وابسته هستند و غذاهایی نظیر هزاری، یکی از بهترین منابع این چربیهای خوب است.
هزاری و بهبود کیفیت خواب
اگر در به خواب رفتن یا در خواب ماندن مشکل دارید، خوردن هزاری بیشتر ممکن است در بهبود کیفیت خواب شما موثر باشد. بر اساس مطالعهای که توسط یک مجله پزشکی خواب بالینی منتشر شده است، افزایش مصرف ماهی کیفیت خواب را برای اکثر افراد بهبود میبخشد. محققان گمان میکنند که این خواص ماهی به دلیل میزان بالای ویتامین D موجود در آن است که به سلامت خواب کمک میکند. هزاری، با دارا بودن ماهی، این خاصیت را دارا میباشد.
کاهش آرتریت روماتوئید با هزاری
از دیگر خواص هزاری، میتوان به اثرگذاری آن در بهبود علائم آرتریت روماتوئید اشاره کرد. خوردن هزاری بیشتر میتواند به کاهش تورم و درد ناشی از این بیماری کمک کرده و باعث بهبود التهابات مفاصل شود. یک کالج روماتولوژی مطالعاتی انجام داده که براساس آن، به نظر میرسد مصرف بیشتر هزاری در واقع فعالیت بیماری در آرتریت روماتوئید را کاهش میدهد.
هزاری و رفع خروپف
اگر خوراکی های تند مانند سیر، پیاز، ترب کوهی را میل کنید باعث می شود که خروپف کاهش پیدا کند. این موضوع توسط محققان ثابت شده است. شما می توانید به راحتی با مصرف هزاری که حاوی سیر است، خروپف را تا حدود زیادی درمان کنید. اگر دلیل خروپف کردن شما بسته بودن سینوس ها باشد شما می توانید با مصرف هزاری به راحتی خروپف خود را درمان کنید.
هزاری از ایجاد لخته خونی جلوگیری میکند.
علاوه بر خواص گفته شده، هزاری دارای خواص ضد لخته شدن خون می باشد. این امر باعث می شود تا از لخته شدن خون در بدن پیشگیری شود. اگر می خواهید از لخته شدن خون در بدن خود پیشگیری کنید بهتر است هزاری میل کنید. این غذا در جلوگیری از بیماری های قلبی مانند سکته قلبی بسیار موثر است. دقت کنید قبل از عمل جراحی هزاری میل نکنید چرا که باعث افزایش خطر خونریزی می شود.
هزاری و پیشگیری از سرطان
ارتباط زیادی بین مصرف هزاری و کاهش بیماری سرطان به ویژه سرطان کولون، پانکراس، مری و سینه وجود دارد. اگر به صورت معمولی از هزاری مصرف کنید، از خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و معده در امان خواهید بود.
کاهش کلسترول بد
هزاری باعث می شود تا کلسترول بد بدن کاهش پیدا کند. کلسترول بد بدن که شامل LDL می باشد در بدن وجود دارد که شما می توانید با مصرف هزاری به راحتی آن را کاهش دهید. اگر می خواهید به صورت طبیعی کلسترول بد بدن را کاهش دهید بهتر است از خواص هزاری بهره مند شوید.
مضرات و منع مصرف های پلو هزاری
در ابتدا خوب است بدانید که پلو هزاری غذای سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر غذایی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این غذا ها نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد؛ اما چنانچه در مصرف هر نوع غذایی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای پلو هزاری بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این غذا بوده و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به بعضی از مواد اولیه ی به کار رفته در پلو هزاری خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:
- زیاده روی در خوردن پلو هزاری برای مادران شیرده مضر است زیرا باعث تغییر مزه شیر آنها شده و ممکن است نوزاد از خوردن شیر امتناع کند.
- پلو هزاری برای کسانی که اسهال دارند، زیان آور است.
مصلحات پلو هزاری
با توجه به طبع سرد پلو هزاری، توصیه میشود که سرد مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل سیر ترشی میشود مصرف کنند تا طبع و مزاج پلو هزاری اصلاح شود.