طب شناس
طبع و خواص مربا شقاقل در طب سنتی|خواص مربا شقاقل

طبع و خواص مربا شقاقل در طب سنتی + 4 مورد از عوارض و مصلح

تاریخ انتشار: March 13, 2023

رای به این نوشته: 4.09/5 (572 رای)

مربا شقاقل یک نوع از اواع متنوع مرباهای ایرانی است. شقاقل، با نام علمی Parsnip، گیاهی دو ساله است که ظاهری شبیه به گیاه هویج، اما کم رنگ تر، دارد. در زبان فارسی و زبان عامیانه به این سبزی، زردک رنگی و زردک ریش بزی می‌گویند.
شقاقل در اکثر مناطق آسیا و اروپا پتانسیل رشد دارد قبل از ورود سیب زمینی از قاره آمریکا به قاره های قدیم، در اروپا و آسیا شقاقل بسیار مورد استفاده قرار می‌گرفت.
امروزه این گیاه بیشتر به صورت مربا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مطلب از طب شناس قصد داریم شما را با طبع مربا شقاقل، خواص مربا شقاقل، مضرات مربا شقاقل و در نهایت، مصلحات مربا شقاقل آشنا کنیم.

طبع مربا شقاقل چیست؟

چنانچه در رابطه با طبع مربا شقاقل سوالاتی نظیر: طبع مربا شقاقل چیست؟ و یا، طبع مربا شقاقل گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع مربا شقاقل تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع مربا شقاقل گرم و تر است.
بنابراین مربا شقاقل برای سرد مزاجان مناسب بوده و توصیه می‌شود گرم مزاجان در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.

خواص مربا شقاقل
خواص مربا شقاقل

خواص بی نظیر مربا شقاقل

در این بخش از طب شناس، به بررسی چند خواص از مربا شقاقل خواهیم پرداخت. به طور کلی مربا شقاقل دارای خواص زیر است:

بهبود سلامت قلب با مربا شقاقل

شقاقل، سطح بالایی از پتاسیم را داراست که به عنوان گشاد کننده‌ی عروق و همچنین کاهنده‌ی فشار خون و استرس وارده بر قلب عمل می‌کند. سطوح بالای فولات در این سبزی ریشه‌ای سطح هموسیستئین خون را کاهش می‌دهد، که عموما با ریسک بالاتر بیماری‌های قلبی مرتبط است. فیبر موجود در این ریشه به کاهش سطح کلسترول کمک می‌کند. در نتیجه، این سبزی ریشه‌ای به پیش گیری از سکته، تصلب شرائين، و سایر مشکلات کرونری قلب کمک می‌کند.

مربا شقاقل و کاهش احتمال وقوع نقایص مادرزادی

شقاقل سرشار از فولات بوده که بر کاهش نقایص مادرزادی لوله‌ی عصبی از جمله شکاف کام، مهره شکاف و آسیب مغزی در اطفال موثر واقع می‌شود. همچنین به بهینه‌ سازی فرآیندهای متابولیک مربوط به تولید انرژی و سیستم عصبی کمک می‌کند. به علاوه این مربا به مادران کمک می‌کند با افسردگی پس از زایمان مقابله کنند.

مربا شقاقل و تقویت سیستم ایمنی بدن

شقاقل مملو از آنتی اکسیدان، ویتامین و ترکیب‌های ارگانیکی است که با حفاظت از بدن در برابر مهاجمان، و همچنین مواد سمی حاصل از متابولیسم سلولی بدن خودمان، سیستم ایمنی را بهبود می‌بخشد. ویتامین C و E به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می‌کنند و رادیکال‌های آزاد مضر را حذف یا خنثی کرده و استرس اکسیداتیو را بر طرف می‌کنند.

مربا شقاقل و تقویت قدرت بینایی

طبق مطالعات انجام شده مشخص شد که اسید آسکوربیک، که در گیاه شقاقل نیز یافت می‌شود، مانع از مشکلات چشمی مختلف مربوط به دژنراسیون ماکولا مربوط به کهولت سن می‌شود که این عارضه سبب تاری دید در افراد مسن است. آنتی اکسیدان‌های موجود در این سبزی از چشم در برابر آسیب ناشی از نور آفتاب نیز محافظت می‌کند. بنابراین به طور کلی می‌توان گفت که مربا شقاقل به تقویت سلامت و بینایی چشم کمک می‌کند.

مضرات و منع مصرف های مربا شقاقل

مربا شقاقل، ماده‌ی غذایی سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر ماده غذایی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این مواد، نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای مربا شقاقل بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این مربا، و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به گیاه شقاقل خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:

مصلحات مربا شقاقل

با توجه به طبع گرم مربا شقاقل، توصیه میشود که گرم مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل عسل میشود مصرف کنند تا طبع و مزاج مربا شقاقل اصلاح شود.
لازم به ذکر است که در صورت عدم مصرف مصلح مربا شقاقل همراه با آن، افراد دچار سردرد خواهند شد.

مرکز-طب-سنتی-کرونا-دانشگاه-شهید-بهشتی

دانشگاه شهید بهشتی پذیرای مرکز خدمات طب سنتی ویژه بیماران کرونایی

طبع و خواص بکرائی در طب سنتی ایرانی و اسلامی|طبع بکرائی

طبع و خواص میوه بکرائی درطب سنتی ایرانی و اسلامی

طبع و خواص عرق زیره در طب سنتی ایرانی و اسلامی|طبع عرق زیره

عرق زیره و خواص بی شمار آن در طب سنتی

درمان دیسک کمر با طب سنتی|درمان دیسک کمر

درمان دیسک کمر با تدابیر طب سنتی + علائم و 14 دلیل اصلی ابتلا به دیسک کمر

طبع-و-خواص-پسته-کوهی-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی|

طبع و خواص پسته کوهی از دیدگاه طب سنتی ایرانی و اسلامی

تولید بذر گیاهان دارویی

تولید اندام تکثیری و بذر گیاهان دارویی از ۲۵۰ هزار تن فراتر رفت

طبع و خواص چای پونه در طب سنتی|خواص چای پونه|دمنوش پونه

خواص چای پونه از دیدگاه طب سنتی+ روش تهیه چای پونه و 9 نکته احتیاطی

طبع و خواص عرق همیشه بهار در طب سنتی|خواص عرق همیشه بهار

طبع و خواص عرق همیشه بهار در طب سنتی+ مضرات و مصلحات