لپه پلو یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و راحت برای دوست دارن قیمه پلو ها می باشد که طرز تهیه آسانی دارد. این غذا اگر همراه با زیره تهیه شود لپه پلو کرمانی می شود. شما می توانید به دلخواه با گوشت یا گوشت چرخ کرده یا مرغ و یا به صورت گیاهی این پلو خوشمزه را تهیه کنید و به همراه سالاد یا ماست میل کنید.
لپه پلو یکی از غذاهای سریع می باشد به شرطی که با گوشت چرخ کرده تهیه شود و شما به راحتی در کمترین زمان ممکن می توانید این لپه پلو را تهیه کنید؛ پس اگر هوس قیمه کردید و زمان کافی برای تهیه آن نداشتید، این غذا را تهیه کنید. در این مقاله از طب شناس به بررسی طبع لپه پلو با زیره، طرز تهیهی لپه پلو با زیره، خواص و مضرات لپه پلو با زیره و در نهایت مصلحات لپه پلو با زیره خواهیم پرداخت.
طبع لپه پلو با زیره
چنانچه در رابطه با طبع لپه پلو با زیره سوالاتی نظیر: طبع لپه پلو با زیره چیست؟ و یا، طبع لپه پلو با زیره گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع لپه پلو با زیره تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع لپه پلو با زیره گرم است.
بنابراین لپه پلو با زیره برای سرد مزاجان مناسب بوده و توصیه می شود گرم مزاجان در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.
طرز تهیه و خواص بی نظیر لپه پلو با زیره
پیش از بررسی خواص فوق العاده ی لپه پلو با زیره، با طرز تهیه ی این غذای خوشمزه آشنا شوید:
- مرحله اول: برای تهیه لپه پلو با زیرهی خوشمزه در ابتدای کار لپه را می شوییم و درون یک کاسه مناسب می ریزیم؛ سپس به اندازه ای که ۱ بند انگشت روی لپه را بگیرد آب می افزاییم و اجازه می دهیم به مدت ۵ تا ۶ ساعت درون آب بماند تا خیس بخورد.
- مرحله دوم: پس از گذشت این زمان لپه را درون آبکش می ریزیم و آبکشی می کنیم. در ادامه ۲ عدد پیاز را به صورت نگینی ریز خرد کرده و یک قابلمه مناسب روی حرارت ملایم قرار می دهیم، سپس مقداری روغن مایع به آن اضافه می کنیم.
- مرحله سوم: در ادامه پیاز را به تابه اضافه کرده و تفت می دهیم تا سبک و شیشه ای شود، سپس لپه را به همراه نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به تابه می افزاییم. در ادامه مواد درون قابلمه را تفت می دهیم تا بوی خامی ادویه ها و لپه از بین برود.
- مرحله چهارم: حالا ۱ لیوان آب به قابلمه اضافه کرده، سپس اجازه می دهیم لپه درون آب جوش بماند تا کاملا پخته و آب اضافی درون قابلمه کشیده شود. در ادامه برنج را می شوییم و به همراه ۱ قاشق چایخوری نمک درون یک کاسه حاوی آب می ریزیم.
- مرحله پنجم: حالا اجازه می دهیم برنج به مدت ۱ ساعت درون آب بماند تا خیس بخورد. پس از گذشت این زمان یک قابلمه مناسب را تا نیمه پر از آب می کنیم و روی حرارت زیاد قرار داده، سپس اجازه می دهیم آب به نقطه جوش برسد.
- مرحله ششم: در این مرحله برنج را درون آبکش می ریزیم و پس از جوش آمدن آب برنج را به آن اضافه می کنیم، سپس اجازه می دهیم برنج به مدت ۸ تا ۱۲ دقیقه درون آب جوش بماند تا پخت اولیه آن انجام شود. در ادامه یک دانه برنج را بین دو انگشت له می کنیم.
- مرحله هفتم: در صورتی که اطراف برنج نرم و مغز آن کمی گیر داشت، قابلمه را از روی حرارت بر می داریم. حالا برنج را درون آبکش ریخته و آبکشی می کنیم تا آب اضافی اش خارج شود. در ادامه مقداری روغن مایع و زعفران دم کرده درون یک قابلمه مناسب می ریزیم.
- مرحله هشتم: در این مرحله ته دیگ دلخواهمان را درون قابلمه فیکس می کنیم و یک لایه برنج درون قابلمه می ریزیم. در ادامه مقداری از لپه پخته شده را به صورت پخش روی برنج ریخته، سپس زعفران دم کرده را به همراه زیره روی لپه می ریزیم.
- مرحله نهم: در صورت تمایل برای عطر و طعم بهتر می توانید زیره را درون یک تابه بدون روغن کمی تفت دهید تا عطرش خارج شود. حالا به همین ترتیب ادامه می دهیم تا مواد تمام شوند، سپس روی حرارت ملایم شعله پخش کن قرار می دهیم.
- مرحله دهم: در ادامه قابلمه را روی شعله پخش کن قرار می دهیم، سپس درب قابلمه را با دم کنی پوشانده و روی قابلمه می گذاریم. حالا اجازه می دهیم پلو به مدت ۴۵ دقیقه روی حرارت بماند تا کاملا دم بکشد. در این فاصله گوشت های قلقلی را درست می کنیم.
- مرحله یازدهم: برای درست کردن گوشت قلقلی ابتدا گوشت گوسفندی را به تکه های ریز خرد کرده، سپس درون یک کاسه مناسب چرخ می کنیم. در ادامه پیاز باقی مانده را با دندانه های ریز، رنده رنده کرده و از صافی رد می کنیم تا آب اضافی اش خارج شود.
- مرحله دوازدهم: حالا پیاز رنده شده را به همراه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به کاسه حاوی گوشت چرخ کرده می افزاییم، سپس ورز می دهیم تا مواد ترکیب و یکدست شوند. در ادامه به اندازه یک گردو درشت از مایه گوشت چرخ کرده برداشته و قلقلی می کنیم.
- مرحله سیزدهم: در ادامه به همین ترتیب ادامه می دهیم تا مایه گوشت تمام شود، سپس یک تابه مناسب روی حرارت ملایم قرار می دهیم و مقداری روغن مایع به آن می افزاییم. حالا گوشت های قلقلی را درون تابه اضافه می کنیم و تفت می دهیم.
- مرحله چهاردهم: زمانی که گوشت های قلقلی کاملا سرخ شدند، رب گوجه فرنگی را به تابه اضافه می کنیم، سپس تفت می دهیم تا بوی خامی آن از بین برود. در ادامه گوشت های قلقلی را با رب گوجه فرنگی تفت می دهیم تا رب به خورد گوشت ها برود.
- مرحله پانزدهم: پس از گذشت ۴۵ دقیقه قابلمه را از روی حرارت کنار می گذاریم؛ سپس پلو را مخلوط می کنیم تا مواد ترکیب شوند. در ادامه پلو را درون ظرف مورد نظرمان می ریزیم، سپس گوشت های قلقلی را کنار آن قرار داده و سرو می کنیم.
حال که با طرز تهیه ی لپه پلو با زیره آشنا شدید، در ادامه، ابتدا برخی از خواص لپهی موجود در این غذای محبوب را بیان کرده و سپس به بررسی خواص سایر مواد به کار رفته در این غذا خواهیم پرداخت:
تنظیم سطح قند خون
لپه موجود در لپه پلو با زیره دارای فیبر محلول فراوانی بوده که سطح گلوکز خون را کاهش داده و در تنظیم سطح قند خون موثر می باشد. لپه در تامین انرژی مداوم و کافی بدن نقش مهمی دارد.
بهبود سلامت قلب
لپه پلو با زیره می تواند در سلامت قلب موثر باشد، زیرا از تجمع پلاک ها در رگ های خونی جلوگیری کرده و از این طریق از بیماری قلبی و عروقی پیشگیری می کند.لپهی موجود در این غذای خوشمزه دارای پتاسیم بوده که در کاهش فشار خون موثر می باشد.
درمان سندروم روده تحریک پذیر
از خواص مهم لپه پلو با زیره، مقابله با اختلالات گوارشی مثل سندروم روده تحریک پذیر می باشد؛ زیرا لپه موجود در آن غنی از فیبر است. فیبر محلول به تسهیل حرکت مدفوع و افزایش حجم آن در روده کمک می کند.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
لپه موجود در لپه پلو با زیره دارای ایزوفلان بوده که از خطر ابتلا به سرطان های پروستات و پستان جلوگیری می کند. ایزوفلان نوعی استروژن گیاهی بوده و می تواند همانند هورمون ها در بدن عمل نماید.
کاهش حساسیت به سولفیت
حساسیت به سولفیت با علائمی همراه می باشد که از جمله آن ها اسهال، سردرد، استفراغ و افزایش ضربان قلب می باشد. لپه پلو با زیره غنی از ماده معدنی مولیبدن می باشد که به دفع سولفیت از بدن کمک می کند.
کاهش سطح کلسترول خون
لپه پلو با زیره یک منبع خوب برای فیبر محلول بوده و فیبر موجود در این غذا برای کاهش سطح کلسترول خون بسیار مفید می باشد. فیبر در مجاری گوارشی به شکل ژلی در می آید.
رفع کم خونی
لپه پلو با زیره از غذاهای پرخاصیت بوده و سرشار از فیبر می باشد. لپه پلو با زیره به میزیان زیادی آهن دارد و مصرف آن برای درمان و رفع کم خونی بسیار مفید می باشد.
فشار خون بالا
در لپه پلو با زیره سدیم به میزان اندکی وجود داشته و برعکس پتاسیم آن زیاد می باشد و مصرف این غذای خوش طعم برای افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، مفید بوده و هیچ منعی برای مصرف ندارند.
رفع سوء تغذیه کودکان
لپه پلو با زیره حاوی انواع مواد معدنی مورد نیاز بدن نظیر منیزیم، کلسیم و ویتامین هایی مانند ویتامین B12 می باشد. مصرف لپه پلو با زیره برای گروه های سنی در حال رشد که دچار سوء تغذیه می باشند، مفید می باشد.
مفید برای سالمندان
لپه پلو با زیره به میزان زیادی املاح مورد نیاز بدن را در خود داشته و با داشتن فیبر بالا و پروتئین زیاد جایگزین عالی برای گوشت به شمار می رود.
مضرات و منع مصرف های لپه پلو با زیره
در ابتدا خوب است بدانید که لپه پلو با زیره غذای سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر غذایی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این غذا ها نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد؛ اما چنانچه در مصرف هر نوع غذایی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای لپه پلو با زیره بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این غذا بوده و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به بعضی از مواد اولیه ی به کار رفته در لپه پلو با زیره خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:
- لپه موجود در این غذا دارای زنجیره هایی از قندها به نام گالاکتو ـ الیگوساکارید است که بدن انسان فاقد آنزیم هایی برای شکستن این زنجیره است. از این رو افرادی که دچار نفخ می شوند کمتر مصرف کنند.
- لپه موجود در لپه پلو با زیره نیز همانند سایر حبوبات دارای خاصیت نفاخ است از این رو توصیه می شود قبل از مصرف مدتی خیسانده شده سپس آب آن دور ریخته شود.
مصلحات لپه پلو با زیره
با توجه به طبع گرم لپه پلو با زیره، توصیه میشود که گرم مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل ماست، سبزی و عرق خیار میشود مصرف کنند تا طبع و مزاج لپه پلو با زیره اصلاح شود.