معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت به ارائه توصیههای تغذیهای طب سنتی برای فصل تابستان پرداخت. سید مهدی میرغضنفری با اشاره به اینکه در طب ایرانی پرهیز مقدم بر درمان است، اظهار کرد: برای حفظ سلامتی خود در فصل تابستان باید نسبت به مواد غذایی مصرفی آگاهی کافی داشته باشیم.
وی افزود: در فصل تابستان افراد با مزاج گرم و خشک، بیشتر در معرض آسیب هستند زیرا بهدلیل گرم و خشک بودن مزاج این افراد و همچنین فصل تابستان، احتمال خطر در این افراد بیشتر است، بنابراین در این فصل باید از تمام خوراکیها و نوشیدنیهایی که حرارت بدن را بالا میبرند و باعث خشکی بدن میشوند، تا حد امکان پرهیز شود، مخصوصاً مواد غذایی تند از قبیل فلفل و زنجبیل، دارچین، زعفران، سسهای تند، خردل، سبزیجات تند مانند سیر، پیاز، ترخون، نعنا، تره، شاهی، شوید و نیز شورها و شیرینها.
وی ادامه داد: بهتر است از غذاهای گیاهی خام یا پخته بخارپز ساده بدون ادویهجات و طعمدهندههای قوی استفاده شود. معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت ادامه داد: این افراد باید نسبت به مصرف نمک و غذاهای شور و تنقلاتی مانند چیپس شور، آجیل شور و امثال آن، در فصل تابستان احتیاط کنند.
میرغضنفری توضیح داد: اکثر مغزها مزاج گرم و خشک دارند و همه افراد بهویژه کسانی که مزاج گرم و خشک دارند، نباید در مصرف آنها زیادهروی کنند، همچنین سرخ کردن، بو دادن و تفت دادن باعث گرم و خشک شدن مزاج میشوند، بنابراین، نباید در مصرف غذاهای تهیهشده با این روشها، زیادهروی شود و غذاها باید بهصورت ساده یا درصورت امکان خام و پخته تهیه شوند.
معاون پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش همچنین بیان کرد: شیرینیجات نیز مزاج گرم دارند، بنابراین نباید در مصرف شیرینیها، شکلاتها و حتی شیرینیجات طبیعی مانند عسل، کشمش، مویز و میوههای شیرین مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه و آناناس در فصل تابستان زیادهروی شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اضافه کرد: توصیه میشود در فصل تابستان گوشتهای قرمز بهدلیل داشتن گرما و حرارت زیاد، کمتر مصرف شوند، بهویژه گوشت پرندگانی مانند کبک و بلدرچین که گرمای بسیار بیشتری نسبت به گوشت گوسفند دارند، همچنین گوشت شتر هم بهدلیل گرما و خشکی زیاد نباید بهطور معمول مصرف شود.
پرهیز از مصرف غذاهای با مزاج گرم در تابستان
میرغضنفری با اشاره به ضرورت پرهیز از مصرف غذاهای با مزاج گرم مانند فسنجان، گردو و کنجد، توصیه کرد: در فصل تابستان از خنکیجات (مانند آبدوغخیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز)، گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج) استفاده شود.
وی ادامه داد: بهتر است غذاهایی که در تابستان مصرف میشوند، پختهشده و آبپز باشند و غذاها کباب و یا سرخ نشوند، مانند آش، سوپ، خورش، سبزیجاتی که سبزی آنها سرخ نشده باشد، حبوبات آن کم باشند، مقدار زیادی گوشت نداشته باشند، کمی ترش باشند مثلاً با غوره، آبغوره، آبلیمو، لیمو، نارنج تهیه شده باشند.
وی همچنین مصرف مرکبات و میوهجات ملس مانند زرشک و آبزرشک، شاهتوت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، گوجهسبز، انار، شوید، هلو، زردآلو، هندوانه و گریپفروت را مفید دانست و گفت: مصرف سالادها (کاهو، خیار، آبلیمو) در این فصل مفید است، زیرا مزاج سرد و تر دارند، همچنین خوردن ترشیجات در این فصل توصیه میشود، بهشرط آن که تند نباشد که در این صورت، حرارت آنها بالا میرود.
وی با بیان اینکه مصرف کافی آب و لبنیات در فصل تابستان مفید است، اظهار کرد: مصرف روزانه لیموترش در فصول گرم سال برای گرممزاجان توصیه میشود. این میوه از حرارت و رطوبت بدن و التهابات درونی کبد میکاهد، خون را رقیق میکند و برای هضم غذاهای چرب، شیرین و سنگین مفید است.
میرغضنفری، مصرف گوشتهای سفید را در این فصل مناسبتر از گوشتهای قرمز عنوان کرد و افزود: گوشتهای سفید (مانند مرغ و ماهی) گرمای کمتری دارند، مخصوصاً ماهی که با داشتن مزاج سرد و تر، برای این فصل بسیار مناسب است، بهشرطی که خیلی سرخ نشود و ادویهجات تند نیز به آن اضافه نشود.
منبع:خبرگزاری تسنیم