با نزدیک شدن به آغاز سال تحصیلی جدید، یکی از دغدغههای والدین، ایجاد شرایط مطلوب برای تحصیل فرزندانشان است. در این زمینه تغدیه و میانوعدههای سالم و با ارزش غذایی بالا به دانشآموزان کمک بهسزایی میکند. از این رو به والدین توصیه میشود برای جلوگیری از تمایل کودکان به مصرف خوراکیهای ناسالم در مدرسه، بهتر است خوراکیهایی سالم و مغذی از منزل به همراه ببرند.
مواد غذایی مانند شیرکاکائو، آبمیوههای صنعتی، کیکهای صنعتی و خوراکیهایی با نمک زیاد مانند سیب زمینی سرخ کرده و همینطور چیپس و پفک برای کودکان توصیه نمیشود. بهعنوان جایگزین میتوان از میوههای خشک یا کشکهای ورقهای استفاده کرد. همچنین با توجه به علاقه دانش آموزان به چیپس و پفک، بهتر است از چیپسهای خانگی یا میوههای خشک مانند سیب و انار استفاده کنند. بهعلاوه، استفاده از انواع میوههای تازه مانند سیب، انار، گلابی، انگور، هویج و کرفس به عنوان میان وعده سالم توصیه میشود.
همچنین غذاها و ساندویچهای سنگین مانند ساندویچ ماکارونی نباید به عنوان میان وعده استفاده شوند، زیرا این میتوانند باعث اختلال در هضم و خواب آلودگی دانش آموزان در کلاس شوند. در مدارسی که دانش آموزان در آنها از صبح تا بعدازظهر حضور دارند و ناهار نیز در مدرسه صرف میشود، پس از صرف ناهار، نباید فعالیتهای ورزشی سنگین انجام شود، زیرا این کار باعث بازگشت خون از دستگاه گوارش به سمت سیستم عضلانی و در نتیجه اختلال در هضم غذا و بروز مشکلاتی مانند یبوست، نفخ، سوزش معده و رفلاکس شود.
مصرف پورههای میوه مانند پوره سیب و کدو حلوایی نیز توصیه میشود. این پورهها میتوانند با افزودن مواد طبیعی مانند گلاب، زعفران و هل، طعم بهتری به خود بگیرند و به تقویت سیستم ایمنی کودکان کمک کنند. در مورد نوشیدنیها هم میتوان آب سیب تازه و شیر بادام را در تغذیه کودکان در مدرسه گنجاند.
مصرف بادام، مویز، گردو، فندق و سایر مغزها برای کودکانی که دچار مشکلات گوارشی نیستند، توصیه میشود. بادام و شیر بادام نیز به عنوان یکی از مواد غذایی تقویت کننده حافظه و سیستم ایمنی دانش آموزان پیشنهاد میشود. ولی در صورت داشتن یبوست پوست بادام باید گرفته شود.
با استفاده از مواد غذایی سالم و متنوع و توجه به نیازهای تغذیهای دانش آموزان، میتوان به بهبود سلامت جسمی و روحی و تقویت حافظه و افزایش یادگیری آنها کمک کرد و از مشکلاتی مانند بیماریهای گوارشی و ضعف سیستم ایمنی جلوگیری کرد.