گل گاوزبان ایرانی، گیاهی با طبع گرم و تر است که در طب سنتی ایران برای تقویت قلب، سیستم عصبی و کاهش اضطراب مورد استفاده قرار میگیرد. مصرف روزانه حدود ۵ گرم از این گیاه به صورت دمنوش به مدت ۱۰ دقیقه، برای افراد بالغ توصیه میشود. افزودن لیمو عمانی یا آب لیمو به دمنوش، علاوه بر طعم بهتر، برای افرادی که دچار تپش قلب اضطرابی هستند مفیدتر است.
اگرچه هر دو نوع ایرانی و اروپایی گل گاوزبان خواص درمانی مشابهی دارند، اما گل گاوزبان اروپایی به دلیل وجود آلکالوئیدهای پیرازولیدن، برای بیماران کبدی و زنان باردار محدودیت مصرف دارد. در مقابل، گل گاوزبان ایرانی به دلیل طبع معتدلتر، برای اکثر افراد قابل مصرف است.
مهمترین خواص گل گاوزبان ایرانی
- تقویت قلب و سیستم عصبی
- کاهش اضطراب
- بهبود خلق و خو
- کمک به درمان بیخوابی
- کاهش التهاب
موارد منع مصرف
افراد دارای فشار خون بالا و خصوصاً افرادی که خشم یا اندوه پنهان دارند، نباید بدون مشورت با پزشک از گل گاوزبان استفاده کنند. همچنین زنان باردار و شیرده باید از مصرف گل گاوزبان اجتناب کنند. بهعلاوه، افرادی که بیماریهای کبدی دارند، بهتر است قبل از مصرف گل گاوزبان با پزشک خود مشورت کنند.
البته در مجموع توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد گل گاوزبان میتواند عوارضی مانند سردرد، سرگیجه و افزایش ضربان قلب را به همراه داشته باشد. همچنین افراد با مزاج سرد و خشک میتوانند از گل گاوزبان استفاده کنند، اما افرادی با مزاج گرم و تر باید با احتیاط و تحت نظر پزشک از آن استفاده نمایند.