طب سنتی، چاقی را بر اساس مزاج افراد به دو دسته تقسیم میکند: افراد با مزاج گرم که سوختوساز بالاتری دارند و چاقی در آنها معمولاً در نواحی خاصی مانند شکم و رانها دیده میشود و افراد با مزاج سرد که سوختوساز پایینتری دارند و با مصرف کم غذا نیز چاق میشوند. همچنین، تر بودن مزاج نیز یکی از عوامل مهم چاقی است.
علاوه بر مزاج، اشتهای زیاد و مصرف بیش از حد غذا نیز از دلایل چاقی هستند. در طب سنتی، کیفیت غذا نیز بسیار مهم است. غذاهای فرآوری شده و پرکالری مانند شیرینیها، نان سفید و غذاهای چرب، بیشتر باعث چاقی میشوند. در مقابل، غذاهای کمکالری و پر فیبر مانند میوهها و سبزیجات، کمتر چاقکننده هستند.
شکر یکی از عوامل اصلی چاقی است. مصرف شکر به صورت مستقیم یا در ترکیب با غذاها و نوشیدنیها، به شدت باعث افزایش وزن میشود. همچنین، نانهای سفید و بدون سبوس نیز به دلیل داشتن شاخص گلیسمی بالا، قند خون را به سرعت افزایش داده و باعث ذخیره چربی در بدن میشوند.
برای کاهش وزن و کنترل چاقی، طب سنتی مصرف دمنوشهای گرممزاج و گس را توصیه میکند. دمنوشهای گرممزاج مانند چای سبز با زعفران، متابولیسم بدن را افزایش داده و به چربیسوزی کمک میکنند. دمنوشهای گس مانند پوست انار، دانه انار و خرمالوی خشک نیز با کاهش اشتها و جمع شدن بافتها، به کاهش وزن کمک میکنند.