خربزه یکی از محبوب ترین میوه های تابستانی است که شیرینی و پر آب بودن آن، به تحمل گرمای طاقت فرسای تابستان کمک می کند.تابستان است و گرمای آن هر روز بیشتر می شود. در ایام گرم سال روی آوردن بهمیوه های پرآبی مانند خربزه، طالبی و هندوانه زیاد می شود.

خربزه از تیره کدوئیان است و بر بوته های کوتاهی روی زمین می روید. میوه ای بزرگ، کشیده و آبدار که رنگ پوست آن معمولا زرد است و روی پوست آن خطهایی به صورت طولی وجود دارد. درون خربزه یک ردیف پر از تخمه وجود دارد که از همان تخمه ها می توان به عنوان بذر برای کاشتن خربزه استفاده کرد. خربزه را همچنین می توان به وسیله نشاء کاشت.

خربزه برای رشد به آبیاری زیاد نیاز دارد.

در ادامه این مطلب با طبع و خواص خربزه در طب سنتی آشنا خواهیم شد. همچنین مضرات و مصلحات این میوه تابستانی معرفی خواهند شد.

طبع خربزه چیست؟

طبع خربزه در طب سنتی ایرانی اسلامی گرم و تر است یعنی از یک سو میزان گرمی بدن را بالا میبرد و از سوی دیگر با افزایش تری و رطوبت، میزان مایعات بدن را بالا میبرد.
خربزه یک انتخاب ایده ال برای افرادی با طبع سرد و خشک است ولی ممکن است در گرم مزاجان ایجاد عوارض کند. شایع ترین عارضه مصرف خربزه در گرم مزاجان ایجاد زخم، جوش یا آفت در دهان و روی زبان است.

طبع خربزه
طبع خربزه

خواص خربزه در طب سنتی

  • به ترمیم سلول های آسیب دیده بدن کمک می کند
  • بینایی را تقویت می کند و از ابتلا به آب مروارید و پیرچشمی جلوگیری می کند.
  • از خربزه به عنوان مرهم سوختگی استفاده می شود.
  • ملین است و در از بین بردن یبوست تاثیر دارد.
  • ادرار آور است و به کاهش تب و حرارت بدن کمک می کند.
  • در درمان سنگ کلیه و مثانه موثر است.
  • عطش و تشنگی را برطرف می کند.
  • مقوی لثه و دندانها است و از بیماریهای لثه و دهان پیشگیری می کند.
  • در مادران شیرده موجب افزایش شیر می شود.
  • کم خونی را درمان می کند.
  • هضم و گوارش را بهبود می بخشد.
  • در کاهش وزن و لاغری موثر است.
  • سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
  • خواص ضد سرطانی دارد.
  • سم زدای بدن است.
  • مصرف آن در مادران باردار باعث زیبا شدن جنین و خوش رویی مادر می شود.
  • موجب جوانی و شادابی پوست می شود.
  • ریزش مو را کاهش می دهد.

آیا خربزه مضر است؟ مصرف آن چه عوارضی دارد؟

به دلیل میزان قند بالایی که دارد، مصرف آن به افراد مبتلا به دیابت توصیه نمی شود.

اگرچه در لاغری و کاهش وزن موثر است اما مصرف بی رویه آن به دلیل میزان قند بالا می تواند تاثیر عکس داشته و موجب چاقی و افزایش وزن بشود.
خربزه غیر شیرین و ترش مزه باعث ایجاد ترس و دلهره می شود.
زیاده روی در مصرف آن ایجاد اسهال می کند.
بهتر است در زمان ابتلا به سرما خوردگی و سرفه خربزه مصرف نشود.

مصرف زیاد ان ایجاد نفخ و معده درد می کند.

گرم مزاجان باید به مقدار کم و همراه با مصلح میل کنند.

درمان پروستات با استفاده از خربزه

تحقیقات نشان داده که مصرف خربزه به همراه پوست ان در درمان ورم پروستات موثر است.
همچنین دم کرده تخم خربزه به همراه تخم گزنه از راهکارهای موثر طب سنتی برای درمان پروستات است.
یکی دیگر از نسخه های طب سنتی برای درمان پروستات با استفاده از خربزه به این شرح است:
یک قاشق چای‌خوری پودر پوست خربزه + یک قاشق چای‌خوری پودر تخمۀ ‌خام کدو مخلوط‌ شده‌ و سپس خورده شود.

مصلح خربزه چیست؟

برای بهبود طبع و خواص خربزه و کاهش عوارض آن به ویژه در گرم مزاجان، باید از خوراکی هایی استفاده کرد که طبعی مخالف طبع خربزه که گرم و خشک است داشته باشند.

بهترین مصلح برای خربزه، سرکه و آب انار ترش است.

عبارت کلیدی: خواص خربزه در طب سنتی و طبع خربزه در طب سنتی ایرانی اسلامی و خاصیت خربزه در طب سنتی ایرانی اسلامی و خاصیت های خربزه در طب سنتی ایرانی اسلامی و طبع و خاصیت خربزه در طب سنتی ایرانی اسلامی و خواص خربزه در طب اسلامی و … از عبارات کلیدی این متن هستند.