طبع-و-خواص-شیر-گاو-و-گوسفند-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی

طبع و خواص شیر در طب سنتی ایرانی اسلامی

شیر از خوراک هایی است که اززمان اولین نسل بشریت مورد توجه قرار گرفته و به گفته ائمه و پیامبران یک غذای کامل و درمان بسیاری از بیماری ها است.

اینکه ما امروزه، آن خواص درمانی که از شیر یاد شده را نمی بینیم، به معنی نقض روایات و توصیه های معصومین نیست. بلکه به این معنی است که شیرهای تولیدی، آن معیارها و شرایط را ندارند. شیری که امروزه از دامهای پرورشی تهیه می شود، حاصل تغذیه از کاه و نانهای کپک زده و علوفه خشک و… است. در صورتی که شیر مرغوب باید حاصل تغذیه از چرا باشد و دام، از هرنوع گل و گیاه و طبیعی و تازه تغذیه کند.

در چنین شرایطی که دام، خوراک تازه و طبیعی داشته باشد، و تحرک داشته باشد و به چرا برود، می توان گفت که بهترین شیر تولید خواهد شد. همان شیری که می تواند کاملترین غذا و درمان بسیاری از امراض باشد.

طبع شیر

طبع شیر بر سه اساس مشخص می شود:

مائیت: یعنی قسمت مایع و آبکی شیر که طبع آن سرد و تر است

دُهنیت: یعنی قسمت چربی شیر که طبع گرم و خشک دارد.

جُبنیت: به معنی خاصیتی در شیر است که باعث تبذیل شدن آن به پنیر و… می شود و طبع آن سرد و خشک است.

طبع شیر بر اساس میزان هریک از این سه وجه در آن مشخص می شود.

شیر گاو معتدلترین شیر است. شیرگاو محلی که از خوراک تازه چرا کرده باشد، این سه جزء را به حد اعتدال دارد. هرچه بیشتر چربی این شیر را جدا کنید، طبع آن به سردی می گراید.

شیرهای کارخانه ای و بسته بندی همه دارای طبع سرد هستند چرا که در مراحل فراوری چربی آن به طور کامل جدا می شود.

شیر گاومیش و شتر طبع گرم دارند.

شیر بز و الاغ کاملا سرد است.

شیر گوسفند نسبت به شیر گاو جبنیت و دهنیت بیشتری دارد و معتدل است.

خواص شیر در طب سنتی ایرانی و اسلامی

  • مصرف آن برای سوداوی ها و صفراوی ها مفید است و رطوبتی ماندگار در بدن آنها ایجاد می کند.
  • نوشیدن شیر گرم پیش از خواب از خشکی مغز که عامل بی خوابی و بدخوابی است می کاهد و به این ترتیب اختلالات خواب را بهبود می بخشد.
  • در زندگی های شهری و صنعتی اثرات آلودگی هوا را در بدن کاهش می دهد چرا که باعث دفع سموم از بدن می شود.
  • از طریق افزایش دفع، دستگاه گوارشی و روده را پاکسازی می کند.
  • مقوی، چاق کننده و رشد دهنده است.
  • برای کودکان در حال رشد، زنان باردار، افراد بیمار و مسن مفید است.
  • شیری که جزء آبی آن بیشتر باشد، باعث افزایش مایع منی و در نتیجه میل جنسی در مردان می شود.
  • نوشیدن مرتب شیر و همچنین استفاده از ماسک های مخصوص تهیه شده با آن، مشکلات شوره سر و ریطش مو را در افراد کاهش داده و برطرف می کند.
  • در افراد وسواسی خوردن شیر باعث غلبهرطوبت بر خشکی مغز شده و حساسیت ها و بدبینی ها را کاهش می دهد.

پاکسازی کبد و پیشگیری از سرطان با شیر طلایی!

شیر طلایی ترکیبی است که خواص فراوانی دارد و نوشیدن آن پیش از خواب خواص فراوانی دارد.

شیر طلایی از ترکیب یک لیوان شیر و نصف قاشق پودر زردچوبه تهیه می شود.

روش دیگری که برای تهیه شیر زردچوبه دکر شده به این صورت است:

یک قاشق چای خوری روغن نارگیل، نصف قاشق چایخوری زردچوبه، یک لیوان شیر و مقداری عسل

شیر، زردچوبه و روغن نارگیل را در ظرفی ریخته و روی حرارت ملایم قرار داده و زمان می دهیم تا بجوشند. سپس ظرف را از روی شعله برداشته و اجازه می دهیم تا از حرارت بیفتد و بعد عسل را اضافه می کنیم. این ترکیب را بعد از خنک شدن میل کنید.

این ترکیب خواص فراوانی دارد از جمله اینکه ضد التهاب است و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. کبد را پاکسازی می کند، باعث جلوگیری از ابتلا به بسیاری از سرطان ها می شود و همچنین می تواند روند پیشرفت آنها را کند یا متوقف کند. در درمان دل درد و بیماری های گوارشی موثر است، معده و روده را تقویت می کند و همچنین گرفتگی های دوران قاعدگی را کاهش می دهد.

شیر را چه زمانی و چگونه بنوشیم؟

شیر محلی باید جوشیده شود. بهتر است زمان جوشیدن زیاد طولانی نباشد و در این مدت شیر را مرتب به هم بزنید تا حرارت به همه نقاط آن منتقل شود.

بهترین زمان نوشیدن شیر غروب و شب است و بهتر است که بصورت گرم یا ولرم مصرف شود.

خوردن شیر سرد در برخی افراد ایجاد نفخ و ناراحتی های گوارشی می کند.

مصلح شیر چیست؟

در افراد گرم مزاج بهتر است شیر همراه مقداری قند یا شکر مصرف شود.

در افراد سرد مزاج، مصرف شیر همراه با عسل، پودر زنجبیل یا دارچین طبع و خواص آن را تعدیل می کند.

عوارض و مضرات شیر

مصرف شیرهای کم چرب و بدون چربی باعث بروز جوش و آکنه در صورت جوانان و نوجوانان می شود. همچنین می تواند در بزرگسالان نیز باعث تحریک جوشهای پوستی شود.

ممکن است عوارض مربوط به اگزما و حساسیت های پوستی را افزایش دهد.

در برخی کودکان باعث بروز برخی عوارض از قبیل کولیت روده، یبوست یا اسهال می‌شود.

آنافیلاکسی یا بیش دفاعی، خس خس سینه، تنگی نفس، اسهال خونی و… از دیگر علائمی است که می تواند در اثر مصرف شیر در کودکان ایجاد شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 5 =