یکی از عمده ترین غلات در جهان ، که نزدیک به 5000 سال درجهان مورد استفاده مردم قرار گرفته است، برنج میباشد. برنج در دو نوع سفید و قهوه ای کشت میشود . حدود نود درصد برنج جهان از آسیا تهیه میشود.
جدول دسترسی سریع
محصولات بسیاری که از برنج میتوان تهیه کرد : به صورت پلو ، روغن سبوس برنج ، شیر برنج ، پودر برنج در تهیه فرنی میباشد .
مزاج برنج و طبع برنج در طب سنتی :
مزاج برنج در گرمی و سردی معتدل است ودر تری و خشکی اندکی به سمت خشکی میرود.
خواص برنج در طب سنتی ایرانی اسلامی:
1 ) حفظ سلامت پوست :
آب برنج باعث نرمی و رطوبت و شادابی پوست و جلو گیری از پیری میگردد .
2 ) خون ساز می باشد .
3 ) بهبود عملکرد سیستم گوارشی :
برای رفع یبوست بهتر است ، برنج را از شب تا صبح خیس کرده و آب آن را بنوشید .
در درمان پیچش شکم ، اسهال خونی و زخم روده مناسب است .
4 ) بدنسازی :
زیبایی اندام ، عضلات زیبا و خوش فرم آرزوی هر فردیست که با تمرینات ورزشی میتواند از آب برنج ، که
دارای اسید آمینه زیادی میباشد و موجب عضله سازی میگردد استفاده نماید .
5 ) درمان جوش و لک صورت :
آب برنج ازبین برنده با کتری هایی است که جوش صورت وآکنه را از بین می برد .
یک تکه پنبه را به آب برنج بمالید و روی جوش قرار دهید. به مرور زمان قرمزی و التهاب جوش ها از بین
میروند .
6 ) درمان شوره سر :
شوره سر در افراد ایجاد ناراحتی میکند ، آب برنج وقتی به موها و پوست سر اسپری شود ، باعث ازبین بردن باکتری ها میشود .
7 ) تب بر:
آّب برنج به علت این که دمای بدن را تنظیم میکند ، برای کسانی که تب دارند ، باعث کاهش تب میشود .
8 ) تقویت موی سر:
آّب برنج اصطکاک موها را کاهش میدهد . از آسیب دیدگی و شکستگی موها جلوگیری میکند .
ریشه مو را تقویت کرده و ریزش مو را ازبین میبرد .
9 ) تقویت سیستم ایمنی بدن :
آب برنج دارای ویتامین A و C و دارای آنتی اکسیدان میباشد ، که بدن را در برابر انواع بیماری ها مقاوم
می کند .
آب برنج دارای مقدار زیادی کربوهیدرات و نشاسته است ، که نوشیدن آب برنج برای چاقی صورت و بدن
موثر می باشد .
10 ) رشد جنین :
آب برنج در افزایش وزن جنین و همین طور سلامت مادر در دوران بارداری بسیار مفید است .
11 ) تقویت قلب :
یک دانه کامل است که موجب کاهش سطح کلسترول موجود در خون میباشد و از ایجاد بیماری های قلبی ، سکته مغزی جلوگیری میکند .
ویتامین ها و مواد معدنی برنج :
سبوس و جوانه موجود در برنج دارای مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی میباشند .
- تیامیک :
دارای ویتامین B1 میباشد . تیامین ، برای تقویت ماهیچه ها ، قلب ، سیستم عصبی و سوخت و ساز بدن مهم است .
- منگنز:
منگنز بسیار مفید برای سوخت و ساز بدن وتقویت سیستم ایمنی بدن و دارای آنتی اکسیدان بسیار فراوانی میباشد .
- نیاسین :
نیاسین دارای ویتامین B3 میباشد .
- سلنیوم :
سلنیوم بسیار مفید برای هورمون ها میباشد .
- منیزیم :
منیزیم مناسب برای تنظیم فشار خون و سنتز پروتئین میباشد .
- کربوهیدرات :
بیشترین میزان کربوهیدرات موجود در برنج ، نشاسته میباشد . نشاسته از آمیلوز و آمیلوپکتین ساخته شده است . این ترکیبات در برنج تاثیر فراوانی در هضم مواد در بدن دارند .
- فیبر :
ازنظر مقدار فیبر در رژیم غذایی ، برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید فیبر بیشتری دارد . که وجود فیبر در برنج موجب عملکردمثبت دستگاه گوارش می گردد .
- بوتیرات:
بوتیرات موجود در برنج ، با کاهش التهاب و ایجاد سرطان روده ، موجب تقویت و سلامت روده میگردد .
- اسید فولیک فراوان :
اسید فولیک با دارا بودن یک آنتی اکسیدان قوی دارای اثرات ضد میکروبی و التهابی میباشد و موجب بهبود بیماری های قلبی ، پیشگیری از پوکی استخوان و سرطان پستان و علائم یائسگی میگردد .
انواع برنج :
شاید جالب توجه باشد که بدانید برنج در دو رنگ سفید و قهوه ای موجود میباشد ، برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید، دارای فواید و مزایای بیشتری میباشد. در هر صورت هر دو برنج سفید و قهوه ای دارای مقدار زیادی پروتئین و کربوهیدرات میباشند. برنج قهوه ای شامل فیبر ، ویتامین ها ، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها میباشد. یک دانه دست نخورده است که دارای سبوس و جوانه میباشد . برنج قهوه ای مناسب افراد دیابتی است و باعث کنترل قند خون میشود.
مضرات سبوس برنج در طب سنتی ایرانی اسلامی :
زیاده روی در مصرف سبوس برنج ، تاثیر سمی دارد که موجب سر درد و افسردگی میگردد و در زنان باردار موجب سقط جنین میگردد .
زیاده روی در مصرف برنج باعث جوش صورت ، ضعف بدن ، یبوست ، قولنج و اسیدی شدن خون میشود. سبوس برنج موجب رسوب کلسیم میگردد که بسیار خطرناک است .
طبع سبوس برنج :
در اکثر کتب طب سنتی برای سبوس برنج طبیعت معتدل ذکر شده است و این به این معناست که سبوس برنج نه گرم است نه سرد.
خواص سبوس برنج و روغن آن:
- دارای آنتی اکسیدان ها ویتامین های B1 ، B2 ، B5 ، ویتامینهای آهن ، منیزیم ، فسفر، پتاسیم ، روی ، مس ، منگنز و اسیدهای چرب میباشد .
- برای درمان کلسترول بالا مناسب است ، زیرا جذب کلسترول را کم میکند .
- همین طور جذب کلسیم اضافی را کاهش داده و از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری میکند .
- باعث کاهش فشار خون در بیماران قلبی میگردد . سبوس برنج همچنین موجب کاهش وزن میگردد و یبوست را از بین میبرد ، زیرا حرکت روده را بهبود میبخشد .
- برای درمان دیابت ، فشار خون بالا ، اعتیاد به الکل ، چاقی و ایدز مورد استفاده قرار میگیرد .
- برای جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی و افزایش انرژی و بهبود عملکرد کبد به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند.
- سبوس برنج برای کاهش پوکی استخوان ، به علت داشتن منگنز و فسفر ، سبب تقویت استخوان ها میگردد .
- بخاطر فیبر و پتاسیم سبب جلوگیری از رسوب کلسیم در بدن می گردد .
- پیشگیری از سرطان معده ، جلوگیری از خارش پوست ، درمان سرطان روده و معده و جلو گیری از آلزایمر مفید میباشد .
مصلحات برنج در طب سنتی ایرانی اسلامی :
مصلحاتی که موجب میشود، خواص و مزاج برنج بسیار مفید واقع شوند، این است که برای جلوگیری از قولنج و گرفتگی روده ، برنج را در آب و نمک خیساند و هنگام دم کردن آن را با زعفران استفاده نمود .
مضرات و منع مصرف برنج :
- اگر آب برنج آلوده باشد ، سلامت نوزاد به خطر می اندازد .
- اگر شیر سویا با آّب برنج مخلوط شود، باعث ایجاد حساسیت در بدن میشود .
- نوزادان و کودکان در هنگام استفاده از آب برنج باید بسیار احتیاط کنند .
- خوردن زیاد برنج اختلال عصبی ایجاد میکند، به همین خاطر بهتر است مقداری شلتوک برنج را داخل یک پارچه ریخته و در برنج قرار دهید که همراه آن پخته شود .
5 پاسخ
بسیار عالی بود. از سایت شما نهایت تشکر و قدردانی را دارم.
عالي بود ممنون ?
خوب توضیح دادین ممنون
خوبه، راضیم از وقتی که گذاشتم برای خوندن.
عالی بووووووود