خواص و طبع نمک در طب سنتی سرده یا گرمه ؟

همه چیز درباره نمک از دیدگاه طب سنتی و ایرانی اسلامی+ خواص و مضرات

5/5 - (7 امتیاز)

نمک یا نمک خوراکی ماده ای معدنی است که عمدتاً از سدیم و کلر ساخته شده، و از مهم‌ترین املاحی است که در خوراک روزانه انسان‌ها به کار می‌رود. به نمک خوراکی در شیمی سدیم کلرید نیز می‌گویند. نمک خوراکی به شکل معدنی در ته‌نشین‌ها و رسوب‌ها همچنین چین خوردگی‌ها وجود دارد که به شکل سنگ نمک استخراج می‌شود. همچنین در آب دریاها به مقدار فراوان موجود است که قابل برداشت نیز می‌باشد.

نمک یا نمک خوراکی ماده ای معدنی است که عمدتاً از سدیم و کلر ساخته شده، و از مهم‌ترین املاحی است که در خوراک روزانه انسان‌ها به کار می‌رود. به نمک خوراکی در شیمی سدیم کلرید نیز می‌گویند. نمک خوراکی به شکل معدنی در ته‌نشین‌ها و رسوب‌ها همچنین چین خوردگی‌ها وجود دارد که به شکل سنگ نمک استخراج می‌شود. همچنین در آب دریاها به مقدار فراوان موجود است که قابل برداشت نیز می‌باشد.

با ورود ناخالصی به بلور هالیت یا سنگ نمک، این کانی به رنگ‌های گوناگون در می‌آید. برای نمونه با ورود عناصر اورانیوم و کربن به رنگ سیاه در می‌آید. این کانی به همراه سیلویت یا نمک تلخ در محیط‌های تبخیری و گرم و خشک یافت می‌شود. مزه شور و جلای شیشه‌ای و سختی کم این کانی باعث شده‌است تا به آسانی میان گروهی از کانی‌های مشابه خود، شناخته شود.(ویکی پدیا)نمک از مواد ضروری برای بدن انسان است و علاوه بر اینکه چاشنی ثابت و همیشگی غذاها است، به عنوان یک ماده درمانی پرخاصیت مورد توجه طبیبان قرار گرفته است.

اگر می خواهید درمورد خواص بی شمار و مضرات نمک و روشهای درمانی که با استفاده از نمک انجام می شوند، اطلاعات کسب کنید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

طبع نمک گرم است یا سرد؟

از دیدگاه طب سنتی و اسلامی و محققان این حوزه،طبع نمک طعام طبیعی گرم و خشک است.

نمک خوراکی چه خواصی دارد؟

لازم به توضیح است آنچه در این مطلب در مورد نمک و خواص شگفت آور آن می خوانید، در مورد نمک های تصفیه شده و ید دار و کارخانه ای نیست. نمک های فرآوری شده ای که این روزها مورد استفاده عموم مردم قرار می گیرد، نه تنها خواص مفید چندانی ندارد، که به دلیل دستکاریهایی که در طبیعت آن صورت گرفته، مضر و سرچشمه بسیاری از بیماریها است. آنچه تحت عنوان نمک در منابع طب سنتی و حتی در احادیث معصومین از آن صحبت شده، «نمک طعام طبیعی» است.

درادامه خواص نمک طعام را می خوانید:

  • گزینه برای ضدعفونی کردن میوه ها و سبزیجات در حین شست و شو است.
  • ضد افسردگی است.
  • باعث آرامش خواب در شب می شود.
  • افزودن مقدار کمی نمک به غذا یا خوراکی ها، باعث بارز شدن طعم های پنهان در آن می شود. از این رو، در عرصه های مختلف آشپزی، حتی در طبخ کیک و شیرینی ها و دسرها، از نمک به عنوان تقویت کننده مزه ها و چاشنی ها استفاده می شود.
  • از نمک برای پیشگیری از فساد و گندیده شدن مواد غذایی استفاده می شود.
  • نمک باعث از بین بردن میکروبهای پنهان در منافذ لثه، زبان و دهان می شود، چرک ها و عفونت های دندان را از بین برده و موجب تقویت لثه و دندانها می شود.
  • مصرف نمک پیش از خواب، مشکل آب ریزش دهان در خواب را برطرف می کند.
  • بهتر است مقدار کمی نمک در آب ولرم ریخته و صبح ها ناشتا میل شود، این کار باعث جذب بهتر مواد معدنی در بدن در طول روز می شود.
  • قرقره آب نمک باعث ضدعفونی دهان، گلو و حلق می شود و بیماریهای مربوط به آن را بهبود می دهد.
  • استراحت در وام آب نمک، درمان اگزما و ناراحتی های پوستی است.
  • تقویت کننده گوارش است.
  • سردی غذاها را تعدیل می کند.
  • خوردن نمک پیش از غذا باعث آماده شدن معده برای هضم و گوارش غذا می شود. به علاوه باعث کاهش اشتهای کاذب و جلوگیری از چاقی می شود.
  • باز کننده عروق و گرفتگی های عضلانی است و انسدادهای لزج را از بین می برد.
  • باعث روشن و شفاف شدن پوست صورت می شود.
  • دفع کننده مواد زاید است.
  • رطوبتهای بد بدن را کاهش می دهد.
  • از غلبه سردی بر بدن جلوگیری می کند.
  • ورزشکاران به دلیل تعریق زیاد، مقدار بیشتری نمک در طول روز از دست می دهند و به همین دلیل برای پیشگیری از

گرفتگی های عضلانی باید مقدار بیشتری نمک مصرف کنند.

  • ترکیب نمک و روغن زیتون و قرار دادن آن بر روی ورم ها، به خصوص ورم های موضعی بارداری، باعث کاهش و برطرف شدن ورم ها می شود.
  • بلغم و سودا را از بدن خارج می کند.
  • کرمهای معده و روده را از بین می برد.
  • ترکیب عسل و نمک با نسبت 3به 1، مرهم خوب و موثری برای زخم های دیابتی است.
  • ضماد نمک و عسل، درد گوش را تسکین می دهد.
  • نمک موجب افزایش هوش می شود.

روایات و احادیث موجود درمورد نمک

پیامبر اکرم (ص): غذا را با نمک، آغاز کن و با نمک، پایان ده؛ چه، هر کس غذای خویش را با نمک آغاز کند و با نمک پایان دهد، از 72 نوع از انواع بلا که جذام، دیوانگی و پیسی از آن جمله است، به دور باشد

امام باقر (ع): نمک شفای هفتاد بیماری است و اگر مردم خواص نمک را می دانستند برای درمان مریضی ها فقط از آن استفاده می کردند.

حضرت علی (ع): هر کس غذا را با نمک آغاز کند هفتاد درد و دردهای دیگری که بجز خداوند کسی از آنها آگاهی ندارد را از خود دور می نماید، اگر بر سر سفره ای نمک نباشد ملائکه حاضر نمی شوند و صحت بدن وجود ندارد و سفره برکت نخواهد داشت.

امام رضا (ع): بر تو باد نمک، چرا که در آن شفای هفتاد درد است که کمترین آنها جذام، پیسی و دیوانگی است.

مضرات و عوارض سوء مصرف نمک

زیاده روی در مصرف نمک

موجب افزایش فشار خون می شود.

بیماریهای کلیوی را تشدید می کند.

موجب ورم می شود.

موجب پیرچشمی، آب مروارید و ضعف در بینایی می شود.

خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.

عوارض ترک نمک و مصرف بسیار کم آن

خستگی و بی حالی، سردرد و تهوع، از دست دادن تعادل، اختلال حواس، آسیب های مغزی و تشنج، گرفتگی عضلات، پوکی استخوان،

مصلح نمک چیست؟

نمک به دلیل طبع گرم و خشکی که دارد، در همراهی با خوراکهای سرد و تر ترکیب بهتری ارائه می دهد و موجب بهبود خواص خود و دیگر خوراکی ها می شود. بنظر می رسد که آویشن، گوشت حیوان جوان و چاق، چربی های سرد و تر و روغن بادام از مصلحات نمک هستند.

کلمات کلیدی متن: طبع و خواص نمک در طب سنتی چیست ؟ طبع نمک سرده یا طبع نمک گرم است یا سرد ؟ طبع و مزاج و طبیعت نمک در طب سنتی چیه طبع نمک دریا سرده یا گرمه ؟ طبع نمک در طب ایرانی اسلامی چیه ؟


دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *