سیاهدانه گیاهی است که بیش از دو هزار سال سابقهٔ مصرف در طب سنتی دارد. از سیاهدانه برای درمان سردرد، دنداندرد، گرفتگی بینی و کرمهای روده، چشم صورتی، آبسه و انگل استفاده میشود. امروزه سیاهدانه برای درمان عوارض مربوط به دستگاه گوارش از جمله قولنج، نفخ، اسهال، اسهال خونی، آلرژی، سرفه، برونشیت، آمفیزم، آنفلوانزا، آنفلوانزای خوکی و احتقان سینه نیز کاربرد دارد.
جدول دسترسی سریع
سیاهدانه میتواند فشارخون و کلسترول را پایین بیاورد، ضدسرطان است و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. از ترکیب سیاهدانه با سیستئین، ویتامین E و زعفران بهعنوان دارویی به نام «سیس پلاتین» برای تسکین عوارض جانبی ناشی از شیمیدرمانی استفاده میشود.
برخی از افراد از روغن سیاهدانه به طور مستقیم روی پوست برای تسکین درد مفاصل (روماتیسم)، سردرد و برخی از عوارض پوستی استفاده میکنند. در آشپزی و انواع غذاها از سیاهدانه بهعنوان ادویه و طعمدهنده نیز استفاده میشود.
خواص سیاه دانه برای مردان
یک تحقیق انجام گرفته بر ۶۸ مرد نابارور نشان داد که مصرف منظم روغن سیاه دانه به مدت ۲ ماه، بدون هیچ گونه عوارض جانبی، شرایط آنان را بهبود بخشید. علاوه بر این یک آزمایش بر موشها نتیجه داد که مصرف این روغن، باعث افزایش تستوسترون می شود و تحرک اسپرم را نیز بالا برد.
سیاه دانه افزایش دهنده تعداد اسپرم و درمان ناباروری حاصل از کمبود تعداد اسپرم در بدن است. یکی از راه های افزایش طبیعی میل جنسی است.
اگر روغن سیاه دانه و روغن زیتون و کندر پودر شده و عسل را باهم مخلوط کنید و هر روز مقداری مصرف کنید قوای جنسی از دست رفته را بر می گرداند.
خواص سیاه دانه برای لاغری
تحقیقات نشان میدهد روغن سیاهدانه میتواند برای کاهش شاخص توده بدنی (BMI) در افراد چاق، کسانی که سندرم متابولیک یا دیابت نوع دوم دارند مفید باشد.
در یک مطالعه از مردان دارای اضافه وزن، سیاه دانه باعث کاهش اشتها و در نتیجه کاهش وزن آن ها شد، اما این مورد هنوز از نظر علمی اثبات نشده است.
سیاهدانه سرشار از آنتیاکسیدان
سیاهدانه سرشار از آنتیاکسیدانهاست. حتماً میدانید آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. آنتیاکسیدانها میتوانند التهاب را کاهش دهند و از بروز بیماریهایی مانند بیماری قلبی، آلزایمر و سرطان پیشگیری کنند. سیاهدانه غنی از «تیموکوئینون» است که یک آنتیاکسیدان بالقوه بوده و خواص ضدالتهابی دارد. مطالعات نشان دادهاند این ترکیب قوی میتواند از سلامت مغز محافظت کرده و به درمان انواعی از سرطانها کمک نماید.
خواص سیاه دانه برای حافظه و مغز
پژوهشی روی افراد سالخورده ای که حافظه ای نه چندان قوی داشتند، صورت گرفت و نشان داد که مصرف روزانه سیاه دانه باعث بهبود شناخت و حافظه در آن ها شد. تیموکینون و سایر ترکیبات سیاه دانه باعث جلوگیری از آسیب دیدگی مغز می شود.
طریقه مصرف سیاهدانه چگونه است ؟
از سیاهدانه به روشهای مختلفی میتوان بهعنوان دارویی گیاهی استفاده کرد:
- سیاهدانه را همینطوری که هست بجوید و بخورید.
- سیاهدانه را پودر کرده و با آب یا عسل و یا روغن ترکیب کرده و بخورید.
- سیاهدانه را با آب بجوشانید و بهصورت چای بخورید.
- روغن سیاهدانه را بگیرید و آن را بخورید یا بهصورت موضعی استفاده کنید.
خواص آنتیبیوتیکی قوی ناشی از مواد مغذی و آنزیمهای موجود در عسل طبیعی در ترکیب با ویژگیهای بیواکتیو سیاهدانه، معجونی بسیار تأثیرگذار است.
بهترین روش استفاده سیاه دانه و عسل چگونه است ؟
بهترین راه مصرف سیاهدانه با عسل، ترکیب آن با آب است. آب، مواد مغذی زندهٔ عسل خام را فعال کرده و اثرات آن در داخل بدن را چندبرابر میکند. ضمناً وقتی سیاهدانه را بهصورت طبیعی و نه فرآوری شده مصرف میکنید بدنتان میتواند تمام ترکیبات بیواکتیو آن را بهراحتی جذب کند.
یک قاشق مرباخوری عسل ارگانیک و طبیعی را در یک لیوان آب گرم (نه داغ) حل کنید. یک قاشق مرباخوری سیاهدانه را پودر کرده و به ترکیب آب و عسل اضافه نمایید. سی دقیقه قبل از صبحانه با معده خالی آن را بنوشید. اگر دوست داشته باشید میتوانید دو قاشق غذاخوری سرکه سیب هم به این ترکیب اضافه کنید.
بعد از نوشیدن ترکیب آب و عسل و سیاهدانه ۳۰ دقیقه صبر کنید تا کاملاً جذب بدنتان شود و سپس صبحانه بخورید. مخلوط عسل با آب گرم بیشتر و بهتر روی بدنتان اثر میگذارد تا عسل خالی یا عسل با مواد غذایی دیگر.
روغن سیاه دانه با کیفیت بخرید
توصیه میکنیم روغن سیاهدانه را از فروشگاه یا نشان تجاری معتبر تهیه کنید. حرارت دادن یا فرآوری سیاهدانه و تبدیل آن به روغن از طریق روشهای معمولی میتواند ترکیبات بیو اکتیو آن را از بین ببرد. محصولات سیاهدانه زیادی در بازار وجود دارند، اما همهٔ آنها ارگانیک نیستند.
عوارض جانبی سیاه دانه و هشدارها
اختلالات خونریزی: سیاهدانه ممکن است لخته شدن خون را کُند کرده و خطر خونریزی را افزایش دهد. سیاهدانه ممکن است اختلالات خونریزی را بدتر کند.
دیابت: سیاه دانه در برخی از افراد میتواند سطح قند خون را پایین بیاورد. اگر دیابت دارید و میخواهید سیاهدانه مصرف کنید باید سطح قندخون خود را با دقت بیشتری کنترل کنید تا دچار افت قند خون نشوید.
فشارخون پایین: سیاه دانه میتواند فشارخون را پایین بیاورد. در واقع مصرف سیاهدانه ممکن است فشارخون افرادی را که خودشان فشارخون پایین دارند، بسیار پایین بیاورد.
عمل جراحی: سیاهدانه میتواند لخته شدن خون را کُند نماید، قند خون را کاهش دهد و در بعضی از افراد خوابآلودگی ایجاد کند. سیاهدانه ممکن است احتمال خونریزی را افزایش داده و در کنترل قند خون و بیهوشی، حین و بعد از عمل جراحی اختلال ایجاد کند. دستکم دوهفته پیش از عمل جراحی مصرف سیاهدانه را متوقف نمایید.
اندازه مصرف سیاه دانه و مقدار مصرف سیاه دانه در روز ؟
دوز مناسب مصرفی سیاهدانه بستگی به عواملی مانند سن فرد، وضعیت سلامتی او و عوارض احتمالی دارد. در مورد اینکه چه مقدار سیاهدانه باید مصرف کنید هنوز مطالعات زیادی انجام نشده است. اما یادتان باشد داروهای گیاهی لزوماً همیشه هم بیخطر نیستند و این مسئلهٔ مهمی است. حتماً برچسب روی محصول را خوب بخوانید و با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
منبع: صدا و سیما و فرارو و پرندهبان.
6 پاسخ
عاالی
عالی بووووووود
ممنونم
به خوبی مطالب رو ارائه می کیند
عالی بود مطلبتون
روان و ساده