طب شناس
طبع مصطکی در طب سنتی

همه چیزهایی که در مورد مصطکی باید بدانید+ طبع و خواص

تاریخ انتشار: January 21, 2022

رای به این نوشته: 4.37/5 (411 رای)

مصطکی، (به انگلیسی: Mastic) صمغ زرد رنگی است که از درختچه‌ای به نام پسته مصطکی، (نام علمی: Pistacia lentiscus) گرفته می‌شود.

در فارسی به نام‌های «رماس»، «رماست» و «کِیَه» خوانده شده‌است. در کتاب‌های طب سنتی با نام‌های «مصطکی»، «مصطکی رومی»، «کندر رومی»، «مستکی» و «علِک رومی» ذکر شده‌است. همچنین در انگلیسی به صمغ عربی (Arabic gum) (نباید با صمغ عربی یا (gum Arabic) اشتباه شود)، صمغ یمن (Yemen gum) و یا اشک خیوس (tears of Chios) هم خوانده میشود.عصاره زرد رزینی مصطکی در ماه‌های گرم سال به صورت قطراتی کوچک و خود به خودی از ساقه و شاخه‌های درخت مصطکی به بیرون می‌تراود که در مجاورت هوا سفت شده و به شکل قطرات اشک در بازار به فروش می‌رسد.(ویکی پدیا)

از مصطکی به عنوان برادر کندر نیز نام برده اند. این نامگذاری به این دلیل است که مصطکی از نظر ظاهری و همچنین شیوه تهیه به کندر شبیه است. مصطکی نسبت به کندر که غالبا سفید یا شیری رنگ است، رنگ زردتری دارد و گاها به طلایی میگراید.

مصطکی یکی از اجزای مهم داروی معروف امام کاظم است که در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها و تقویت سیستم ایمنی موثر است.

«مصطکی رومی»، «کندر رومی»، «مستکی»، «علک رومی» از دیگر نام های معروف مصطکی در منابع طب سنتی است.

اگر مقالات پیشین سایت طب شناس را مطالعه کرده باشید، حتما در بخش مصلحات مواد خوراکی زیاد به این نام برخورده اید! و ممکن است هربار از خود پرسیده باشید مصطکی چیست؟ طبع مصطکی گرم است یا سرد؟ خواص مصطکی چیست؟ چه عوارض و مضراتی دارد؟ و این سوال مهم که مصطکی، با آنکه خود به عنوان مصلح بسیاری از مواد مورد استفاده قرار می گیرد، مصلح اش چیست؟؟

تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا این ماده نه چندان معروف اما پرخاصیت را به شما معرفی کرده و اطلاعات کاملی در مورد آن در اختیارتان قرار دهیم.

طبع مصطکی سرد است یا گرم؟

کارشناسان طب سنتی دریافته اند که مصطکی دارای طبع گرم و خشک است. از این رو آن را به عنوان مصلح مواد با طبع سرد، و سرد و تر قرار داده اند. مصرف مصطکی ایجاد صفرا می کند و استفاده از آن برای گرم مزاجان و صفراوی ها چندان مناسب نیست. اما برای سردمزاجان و دموی ها خواص زیادی دارد.

مصطکی چه خواصی دارد؟

عوارض، مضرات و موارد منع مصرف مصطکی

برخی معتقدند که مصطکی طبع معتدلی دارد اما در اکثر منابع طب سنتی طبع گرم و خشک برای مصطکی ذکر شده. به همین دلیل افراد با مزاج گرم و صفراوی بهتر است در مصرف مصطکی دقت کنند.

مصطکی در برخی کودکان باعث اسهال می شود.

اگر داروهای شیمیایی خاص مصرف می کنید از عدم وجود اختلال دارویی با مصطکی مطمئن شوید.

مصرف مصطکی و مشتقات آن از جمله روغن مصطکی در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است.

برای مصرف مصطک توسط کودکان نیز باید احتیاط شود.

مصطکی در برخی افراد ایجاد حساسیت و آلرژی می کند.

مصلح مصطکی چیست؟

بادام هندی، بادام درختی، دارچین و سماق از مصلحات مصطکی هستند. همراهی مصطکی با خوراکی های دارای طبع سرد و تر نیز موجب تعدیل طبع هر دو و افزایش خواص می شود.

طبع-و-خواص-سرکه-در-طب-سنتی-انگور-و-سیب-و-خرما

طبع سرکه انگور گرمه یا سرد ؟ خواص + مصلحات

افزایش تمرکز با توصیه های طب سنتی

افزایش تمرکز در ایام امتحانات

درمان ناباروری با طب ایرانی

برای درمان ناباروری روی طب ایرانی هم حساب کنید!

درمان خشکی چشم|علل خشکی چشم و راه های درمان آن با طب سنتی|علت های خشکی چشم

درمان خشکی چشم با طب سنتی + دلایل و راهکارها

کنفرانس بین_المللی طب ایرانی

کنفرانس بین المللی طب ایرانی 31 خرداد تا 3 تیر- تهران

درمان تب بالای کودکان با طب سنتی ایرانی و اسلامی|پایین آوردن تب بالای کودکان با طب سنتی

درمان خانگی تب کودکان با 7 روش طب سنتی

طبع و خواص گوشت اردک|طبع-و-خواص-گوشت-اردک-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی|خاصیت-گوشت-اردک-در-طب-سنتی-ایرانی-اسلامی|طبع گوشت اردک

طبع و خواص گوشت اردک در طب سنتی ایرانی اسلامی

درمان فیبروم در طب سنتی + 7 داروی گیاهی ساده و در دسترس برای درمان فیبروم رحم|درمان فیبروم

درمان فیبروم در طب سنتی + 7 داروی گیاهی ساده و در دسترس برای درمان فیبروم رحم