کُندُر  با نام علمی Olibanum یک گیاه دارویی است که اغلب آن را به عنوان تقویت کننده حافظه می شناسند. همچنین از از شیره آن هم به عنوان خوشبوکننده استفاده‌می‌شود. شیره کندر معمولاً همراه با  اسپند مورد استفاده قرار می گیرد. در روایاتی مذهبی و به خصوص در روایات شیعه نیز در مورد مصرف کندر توصیه هایی صورت گرفته است. در عربی به کندر صمغ معنوی نیز می‌گویند.

نام علمی این گیاه Boswellia thurifera یا B. sacra و همچنین B. carterii است. و طعم آن بسیار تلخ است.

میوهٔ گیاه کندر تقریبا به اندازه یک نخود است و پوسته ای چرب دارد و به صورت خام قابا استفاده است. میوه خام کندر به نام بنوشکه معروف است که از آن در تهیه ترشی استفاده می کنند. همچنین غذای معروفی به نام او بنه (آب بنه) از کوبیدن میوه کندر تهیه می شود. دانه‌های رسیدهٔ کندر نیز در تهیه بنه شور درست که نوعی تنقلات است مورد استفاده قرار می گیرد. سقز از جوشاندن کندر به دست می آید. سقز به آدامس شباهت دارد و به صورت جویدنی برای بیماریهای دهان و دندان مفید است. قورت دادن سقز نه تنها ضرری ندارد که برای درمان ناراحتی ها و التهابات روده مفید است.

کندر و مصطکی را به دلیل شباهت های ظاهری برادر نامیده اند! کندر سفید و شیری رنگ است و مصطکی زرد و طلایی.

سفارش های زیادی درمورد مصرف کندر شده است. آیا می دانید طبع کندر چیست و چه خواصی دارد؟ مضرات و مصلحات کندر چه هستند؟ در این مطلب با بررسی طبع، خواص، مضرات، عوارض، مصلحات و… کندر می خواهیم شما را با ویژگی های منحصر به فرد کندر آشنا کرده و به شما کمک کنیم که در استفاده از این ماده پرخاصیت، بیشترین بهره را بگیرید.

طبع کندر چیست؟

در منابع طب سنتی و مقالات متخصصان این طب، طبع کندر گرم و خشک ذکر شده است. واضح است که مصرف کندر در گرم مزاجان باید با احتیاط همراه باشد اما سردمزاجان می توانند به راحتی از خواص آن بهره بگیرند.

طبع کندر در طب سنتی

خواص کندر از دیدگاه طب سنتی و ایرانی اسلامی

  1. موجب تقویت چشم، رفع بیماری ها و ناراحتی های مربوط به چشم و بینایی می شود. برای گرفتن تاثیر بهتر، چند قطره روغن کندر را کف دتها مالیده و سپس دستها را روی چشم های باز حائل کنید.
  2. چربی خون را کاهش می دهد.
  3. از بالا رفتن قند خون جلوگیری می کند و برای مبتلایان به دیابت نوع 2 بسیار مفید است.
  4. بهتر است کندر ناشتا و در همراهی با عسل یا مویز مصرف شود. در این صورت باعث تقویت هوش و حافظه می شود.
  5. موجب توقف رشد سلولهای سرطانی می شود و کیفیت تولید سلولهای سالم بدن را افزایش می دهد.
  6. از پیشروی سرطان مثانه و تخمدان جلوگیری می کند و درکل خواص ضد سرطانی دارد.
  7. دود کندر، نشاط آور است و افکار بد و دلشوره ها را دور می کند.
  8. دود کندر گرم کننده مغز و مقوی حافظه است.
  9. دود کندر از خونریزی بینی جلوگیری می کند.
  10. دردرمان سرفه، آسم، سنگینی سینه و بیماریهای تنفسی و تقویت ریه موثر است.
  11. روغن کندر که در پایه روغن بادام تهیه شده باشد، برطرف کننده خشکی و تیرگی پوست است.
  12. موجب افزایش میل جنسی می شود.
  13. موجب افزایش آب منی و تعداد اسپرمها در مردان می شود.
  14. ماساژ پوست سر با عصاره کندر از ریزش مو جلوگیری کرده و موجب تقویت رشد موها می شود.
  15. ماساژ ستون فقرات توسط روغن کندر که در پایه روغن کنجد تهیه شده باشد، باعث رفع درد ستون فقرات و همچنین ناراحتی های عصبی می شود. علاوه بر آن تپش قلب را نیز درمان می کند.
  16. گرفتن دود کندر و اسپند به روش کرسی، برای رفع عفونت های رحم، مثانه و مشکلات زنان موثر است. بهتر است این کار را حداقل 10 و حداکثر 14 روز ادامه دهید.
  17. استنشاق دود کندر و اسپند مخاط بینی و چرک سینوس را از بین می برد.
  18. دود کندر همراه با اسپند فضا را ضد عفونی کرده و میکروب کش است.
  19. ضد التهاب است و از پوکی استخوان و ابتلا به آرتروز جلوگیری می کند.
  20. هورمونهای بدن به ویژه تیروئید را به تعادل می رساند.
  21. روغن کندر در از بین بردن جای زخم و سوختگی و جوش و آکنه مفید است.
  22. مصرف آن همراه با آب سرد اسهال را درمان می کند.
  23. چربی سوز و لاغرکننده است.
  24. خونریزی بواسیر را کاهش داده و قطع می کند.
  25. درد و زخم معده و شکم را بهبود می بخشد.

عوارض و مضرات و موارد منع مصرف کندر چیست؟

به دلیل گرمی زیادی که دارد در دوران بارداری و شیردهی نباید زیاد مصرف شود.

بنظر می رسد که با داروهایی نظیر آسپرین و ایبوپروفن و داروهای ضد التهاب تداخل داشته باشد.

مصرف آن در کودکان و نوزادان بهتر است با مشورت پزشک انجام شود.

از خوردن روغن کندر پرهیز کنید چرا که خواص سمی دارد. روغن کندر به هر روشی که تهیه شود تنها برای ماساژ و استعمال خارجی است.

روغن کندر ممکن است در برخی افراد حساسیت پوستی ایجاد کند.

مصلح کندر چیست؟

واضح است که مصرف کندر در همراهی با مواد خوراکی با طبع سرد و تر موجب تعدیل طبع و افزایش خواص آن می شود.

گیلاس نیز مصلح خوبی برای کندر است.