دنبه به چربی جمع شده در قسمت دم گوسفند می گویند. درواقع آنچه که شبیه به دم از انتهای بدن گوسفند آویزان است، دنبه است. همه گوسفندان دنبه ندارند و تنها برخی از آنها دنبه دارند. دنبه به دمبه، چربی یا پی، پیه گوسفندی نیز شهرت دارد.

از دنبه استفاده های مختلفی می شود. هم به صورت کبابی و هم به صورت پخته شده با گوشت و… قابل استفاده است. از دنبه در ترکیب بسیاری از کبابهای معروف ایرانی به ویژه کباب کوبیده استفاده می شود. همچنین از آن روغن می گیرند که برای پخت و پز و مصارف عادی مورد استفاده قرار می گیرد.

زندگی شهری و سبک زندگی امروزی، که اغلب در سکون و به دور از تحرک است، باعث بروز بیماریها و عوارض مختلفی در اثر مصرف مواد مختلف در انسان شده است. دنبه و روغن دنبه نیز، علیرغم خواص فراوانی که دارند، اگر با رعایت اصول مصرف نشوند، می توانند مضر باشند. اما اگر با تحرک مناسب و رعایت اصول صحیح، از آنها استفاده شود، بسیار پر خاصیت و مفید هستند.

در این متن به بررسی طبع، خواص، مضرات و مصلحات دنبه پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

دنبه و روغن دنبه چه طبعی دارند؟

طبع دنبه گرم و تر است. روغن دنبه نیز طبع گرم و تر دارد. مصرف دنبه و روغن آن برای سردمزاجان بسیار مناسب است. طبخ غذاهایی که مزاج سرد دارند، با روغن دنبه، طبع آنها را به اعتدال نزدیک کرده و خواص آنها را تقویت می کند.

دنبه چه خواصی دارد؟

  • دنبه اگر از گوسفندجوان گرفته شود، زودهضم تر و سبک تر است. اما دنبه گوسفند پیر، دیرهضم و سنگین است.
  • دنبه ورم را کاهش داده و به مرور از بین می برد.
  • ماساژ بدن با روغن دنبه، انعطاف و نرمی عضلات را افزایش می دهد و خشکی ها را از بین می برد.
  • درد کمر و مفاصل را کاهش می دهد.
  • دنبه و روغن دنبه حتما باید همراه با فعالیت و تحرک مناسب استفاده شود.
  • سم زدای بدن است. به خصوص اگر همراه با روغن حیوانی مصرف شود، روده ها را پاکسازی و سم زدایی می کند.
  • انرژی لازم برای بدن را فراهم می کند و به صورت مستقیم به وسیله کبد جذب می شود.
  • در افرادی که شکستگی استخوان دارند، بسیار مفید و باعث بهبود و جوش خوردن سریع شکستگی ها می شود.
  • ضد افسردگی است و از ابتلا به افسردگی، دلشوره و سودا جلوگیری می کند.
  • کلسترول بد خون را کاهش داده و کلسترول های خوب تولید می کند.
  • موجب تقویت کلیه ها می شود. به ویژه اگر با نشاسته همراه شود.
  • هضم و جذب آن در بدن از روغنهای گیاهی و جامد و مایع سریعتر است و از این طریق چربی خون را کنترل کرده و کاهش می دهد.
  • برای سرخ کردن بسیار مناسب تر است.
  • تیرگی های اطراف صورت را از بین برده و باعث شفاف شدن و درخشندگی پوست می شود.
  • در عضله سازی، لاغری و تناسب اندام موثر است.

عوارض و مضرات مصرف دنبه

دنبه و روغن دنبه هرچقدر هم که رخاصیت باشد، یک چربی است و بهتر است که مصرف هرنوع روغن و چربی کاهش داده شود. حتما باید در صورت مصرف روغن و چربی، تحرک و فعالیت لازم را داشته باشید. پیاده روی و ورزش را فراموش نکنید.

دنبه و روغن دنبه اگر بدون تحرک استفاده شود، موجب گرفتگی عروق می شود.

ممکن است باعث تضعیف هاضمه شود.

در روزهای گرم سال ایجاد حالت تهوع می کند.

مصلح دنبه چه موادی است؟

دنبه کبابی را بهتر است از قبل با ادویه های تند مثل زنجبیل، دارچین و فلفل مزه دار کنید.

سرکه یکی دیگر از مصلحات دنبه است. مصرفسرکه بعد یا همراه بادنبه خواص ان را تقویت می کند. و هضم آن را آسانتر می کند.