طبع و خواص سبزی گشنیز در طب سنتی
طبع و خواص سبزی گشنیز در طب سنتی

طبع و خواص گشنیز از دیدگاه طب سنتی ایرانی اسلامی+ مصلحات

تاریخ نگارش

فوریه 26, 2022

دسته‌بندی

سبزی و صیفی

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

گشنیز با نام علمی Coriandrum sativum گیاهی است که اولین بار در جنوب غربی آسیا دیده شده و بومی آن منطقه است. شمال آفریقا نیز یکی دیگر از خواستگاه های گشنیز است. بیشترین میزان تولید گشنیز در ایران به شهر نهاوند در استان همدان برمی گردد و پس از آن شهر اقلید در جایگاه دوم تولید کننده گشنیز کشور قرار دارد. گشنیز گیاهی است باساقه های نازک و ظریف و برگهای کوچک پنجه ای مانند. بلندی ساقه های آن گاه تا نیم متر هم می رسد. گشنیز شباهت بسیار زیادی به جعفری دارد و تفاوت آن در لطیف تر بودن برگ و ساقه ها است. همچنین برگهای گشنیز کمی از جعفری کوچکتر است. از برگ، ساقه، دانه و حتی ریشه گشنیز استفاده های متعددی می شود. از برگ و ساقه آن به عنوان سبزی خوراکی و خام و گاه در پخت غذاها استفاده می شود. دانه یا تخم گشنیز یک ادویه معطر و پر طرفدار است. از ریشه آن نیز در طبخ برخی غذاهای چینی و تایلندی استفاده می شود. علاوه بر آن گشنیز خواص دارویی ویژه ای دارد که از دید کارشناسان طب سنتی پنهان نمانده و از ندر درمان برخی امراض کمک گرفته اند. در ادامه این متن با طبع، خواص، مضرات و مصلحات گشنیز آشنا می شوید.

گشنیز چه طبعی دارد؟

گشنیز تازه دارای طبع سرد و خشک است. طبع تخم گشنیز همچنین سرد و خشک است. این سبزی برای مصرف توسط گرم مزاجام محدودیت خاصی ندارد و خواص خود را در بدن این افراد بهتر و بیشتر بروز می دهد. گشنیز و تخم گشنیز، مصلح خوبی برای غذاهای گرم هستند.

خواص شگفت انگیز گشنیز که باید بدانید

  • آهن زیادی دارد و برای افرادی که مبتلا به کم خونی و فقرآهن هستند مناسب است.
  • محافظ و مقوی کبد است.
  • موثر در درمان سرفه است.
  • ضد التهاب است و در درمان زخم و التهاب بسیار موثر است.
  • کم خوابی و بد خوابی ر ابهبود می بخشد و به آرامش خواب کمک می کند.
  • اسپاسم را بهبود می بخشد.
  • اشتها آور است.
  • فشارخون را کاهش می دهد.
  • میزان انسولین خون را افزایش می دهد بنابراین از بالا رفتن قند خون جلوگیری می کند و سبزی محبوب دیابتی ها است.
  • ضد عفونی کننده است.
  • دردهای قاعدگی را کاهش می دهد و همچنین به تنظیم دوره های قاعدگی کمک می کند.
  • تقویت کنند هقلب است.
  • تقویت کننده مغز است.
  • تقویت کننده معده و روده است.
  • حالت تهوع و استفراغ را کاهش می دهد.
  • آرامبخش است.
  • عطش و تشنگی را کاهش می دهد.
  • صفرا را کاهش می دهد.
  • در درمان اسهال و عملکرد بهتر روده ها موثر است.
  • کلسیم بالایی دارد و به حفظ سلامت استخوانها کمک می کند.
  • درد مفاصل و احتمال ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.
  • رشد و دوام استخوانها در کودکان را نیز تقویت می کند.
  • در درمان آلرزی های فصلی موثر است.
  • در درمان سرفه و آسم وتنگی نفس موثر است.
  • برای بیماری تب یونجه به عنوان یک داروی موثر مورد استفاده قرار می گیرد.
  • کلسترول های بد خون را کاهش می دهد و از گرفتگی عروق و بروز سکته ها پیشگیری می کند.
  • ضد ویروس و ضد قارچ است و به این ترتیب برای درمان بیماریهای پوستی، قارچ لای انگشنتان و اگزما و… مفید است.
  • از سرایت بخارات فاسد به مغز جلوگیری می کند. این بخارات که در اثر سوخت و ساز در بدن ایجاد می شود، در صورت رسیدن به مغز ایجاد سردرد و سرگیجه و… می کند.

عوارض و مضرات مصرف گشنیز چیست؟

زیاده روی در مصرف گشنیز حافظه را تحت تاثیر قرار داده و باعث اختلال حافظ و کم هوشی می شود.

مصرف بی اندازه گشنیز باعث کاهش میل جنسی می شود.

خونریزی قاعدگی را کاهش می دهد و ممکن است باعث ایجاد ناباروری در بانوان شود.

مصرف زیاد گشنیز می تواند باعث کاهش قدرت بینایی شود.

مصلح گشنیز چیست؟

برای بهبود خواص و کاهش عوارض هر ماده، بهتر است با مصلح آن ماده آشنایی داشته باشیم.

مصلح گشنیز، سکنجبین و دارچین هستند.

5 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *