طبع و خواص گل گاوزبان در طب سنتی ایرانی و اسلامی
طبع و خواص گل گاوزبان در طب سنتی ایرانی و اسلامی

طبع گل گاوزبان در طب سنتی+ خواص+ موارد منع مصرف

تاریخ نگارش

نوامبر 4, 2022

دسته‌بندی

ادویه‌ و گیاهان دارویی

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

گل گاو زبان گیاهی است که تقریبا در خانه همه ایرانی ها یافت می شود، حتما شما هم تا به حال دمنوش گل گاوزبان را نوشیده اید و از برخی خواص آن مطلع هستید. در این متن سعی داریم کمی بیشتر راجع به طبع، خواص و مضرات گل گاوزبان برای شما توضیح دهیم.

گل گاو زبان با نام لاتین Echium و نام عربی لسان الثور یکی از گیاهان دارویی است که بخاطر دارا بودن خواص زیادی برای سلامتی از گذشته تا کنون مورد توجه بسیاری از مردم بوده است. این گیاه پر خاصیت  که دارای گل های بنفش پر رنگ است در ایران بیشتر در دامنه های البرز می روید. تقریبا از تمام اجزاء گل گاو زبان در مصارف طبی استفاده می شود. همچنین از دانه های آن روغن تهیه می کنند وگلبرگ های خشک شده آن را به صورت دمنوش استفاده می کنند.

در ادامه این مطلب با طبع و خواص گل گاوزبان آشنا میشوید و از مضرات و عوارض آن مطلع شده و مصلح آن را میشناسید.

طبع گل گاوزبان سرد است یا گرم ؟

طبع گل گاوزبان گرم و تر است و اگر شما گرم مزاج هستید و یا به فشار خون بالا مبتلا هستید بهتر است در مصرف گل گاو زبان زیاده روی نکنید. مصرف گل گاو زبان در گرم مزاجان می تواند عوارضی همچون سردرد، خارش گلو و زبان یا آفت و جوش شود. اما برای سرد مزاجان عوارض خاصی ندارد وحتی باعث تعدیل مزاج ایشان نیز می شود.

طبع گل گاوزبان
طبع گل گاوزبان

چند نمونه از هزاران خواص گل گاو زبان در طب سنتی

  • دمنوش گل گاو زبان با لیمو عمانی و عسل در درمان سرما خوردگی و سرفه های خشک در زمستان موثر است.
  • دارای مقادیر زیادی از آهن، کلسیم و ویتامین های C و B است.
  • همچنین گل گاو زبان آرام بخش و نشاط آوراست.
  • ادرار آور است.
  • گرفتگی های ماهیچه و عضلات را درمان می کند.
  • در درمان سرفه و گلو درد موثر است.
  • خستگی و کسالات روحی را برطرف می کند.
  • آفت و برفک دهان را درمان می کند.
  • زخم و بیماریهای دهان و لثه را التیام می بخشد.
  • باکتری های مضر دهان و دندان را از بین برده و موجب از بین رفتن بوی بد دهان می شود.
  • بهبود دهنده هضم است.
  • سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد و در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش می تواند روند کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام را سرعت دهد.
  • از تفاله آن به عنوان ضماد برای کهیر یا جای گزش حشرات استفاده می شود.
  • آنتی اکسیدان هایی که در گل گاو زبان وجود دارد از پیری زودرس جلوگیری می کند.
  • از گل گاو زبان برای درمان جوش ها و آفت دهان هم استفاده می شود.
  • عصاره گل گاوزبان برای درمان التهابات تنفسی و بیماری آسم نیز مفید است.
  • از روغن گل گاوزبان نیز التهاب پوستی را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد.
  • دمنوش برگ های خشک گل گاوزبان بسیار خوش طعم بوده و خواص آرام بخش دارد.
  • زنان یائسه یازنانی که نزدیک به زمان یائسگی هستند و دچار نوسانات خلقی شده اند می توانند به جای استفاده از داروهای هورمونی از گل گاوزبان استفاده کنند.
  • این گیاه دارویی از مبتلا شدن به روماتیسم نیز جلوگیری می کند.

دمنوش گیاهی گل گاوزبان و لیمو عمانی و نبات

دمنوش گل گاو زبان و لیمو یکی از انوع دمنوش های سالم خوشمزه بین المللی است که با روش های متنوعی تهیه می شود. این دمنوش خوشمزه که به دمنوش آرامش بخش نیز شهرت دارد می تواند برای بهبود اعصاب بسیار موثر باشد.

ترکیب گل‌گاوزبان با لیمو عمانی علاوه بر اینکه باعث میشود رنگ بهتری پیدا کند و مزه آن بهتر شود، بر خاصیت آرام‌بخشی این گیاه می‌افزاید. خوب است بدانید که طبع دمنوش گیاهی گل گاوزبان و لیمو عمانی گرم و تر میباشد.

طرز تهیه‌ی دم کرده گل گاوزبان و لیمو عمانی و نبات:

پیش از آنکه خواص دم کرده گل گاوزبان و لیمو عمانی و نبات را بیان کنیم، طرز تهیه ی این دمنوش را بازگو خواهیم کرد:

  • به ازای یک قاشق گل‌گاوزبان، یک لیموعمانی را بشکنید و دانه‌های تلخ آن را خارج کنید.
  • سپس پرهای لیموعمانی را در لیوان آب جوش همراه با گل‌گاوزبان بریزید و بگذارید دم بکشد.
  • می‌توانید مقداری هم نبات به این نوشیدنی بیفزایید تا سردمزاجی گل‌گاوزبان گرفته شود و به‌ عنوان مصلح عمل کند.
  • در روشی دیگر برای تهیه دمنوش آرامش بخش گل گاو زبان و لیمو عمانی، ابتدا لیموها را می شوییم و روی تخته آشپزخانه قرار می دهیم و با چاقو کاملا تیز اول سر و ته هر کدام را می گیریم و بعد به صورت ورقه ای برش می زنیم.
  • سپس داخل سینی آن را می چینیم و جلو آفتاب قرار می دهیم و یا می توانید روی شوفاژ پارچه ای تمیز پهن کنید و لیمو ها را روی آن بچینید و زمانی که رنگ آن ها قهوه ای روشن و خشک شدند آن ها را جمع می کنیم.
  • حالا در ظرفی می گذاریم و در آن را می بندیم و در جای خشک و خنکی قرار می دهیم.
  • آب کتری که جوش آمد گل گاو زبان و یک الی 2 حلقه لیمو خشک را داخل قوری می گذاریم.
  • سپس آب جوش روی آن می ریزیم و قوری را روی کتری قرار می دهیم تا به مدت 15 الی 20 دقیقه کاملا دمنوش دم بکشد.
  • رنگ دمنوش گل گاو زبان و لیمو خشک تقریبا شبیه به چای می شود و آنوقت در لیوان ریخته و همراه با نبات میل کنید.

خواص دمنوش گیاهی گل گاوزبان و لیمو عمانی:

  • لیمو عمانی مانند دیگر اعضای خانواده مرکبات به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند،این دمنوش خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش داده و برای سلامت دستگاه گوارش مفید است.
  • خواص لیمو عمانی خانگی که در آفتاب خشک شده باشد بیشتر و دارای ویتامین D بالاتری از لیموعمانی صنعتی می باشد.
  • دم کرده لیمو عمانی با نبات برای کسانی که فشار خون بالا دارند مفید است.
  • دم کرده لیمو عمانی همراه چای و گل گاوزبان در کاهش فشار، چربی و کلسترول خون موثر است.
  • دمنوش گل گاوزبان و لیمو عمانی می تواند از تصلب شرایین جلوگیری کرده و گرفتگی عروق را بهبود بخشد.

مضرات احتمالی دمنوش گیاهی گل گاوزبان و ‌لیمو عمانی و نبات:

  • پیش از هر چیز، توصیه می شود از مصرف خودسرانه دمنوش های گیاهی و همچنین مکمل‌ های گیاهی خوداری کنید.
  • در صورت وجود هر گونه بیماری زمینه‌ای نظیر فشار خون یا دیابت و یا مصرف داروهای شیمیایی، با پزشک خود مشورت کنید؛ چرا که همزمانی مصرف برخی دارو های شیمیایی و دمنوش های گیاهی می تواند عوارضی جدی به دنبال داشته باشد.
آنچه باید در مورد گل گاوزبان بدانید

دمنوش گیاهی گل گاوزبان و ‌سنبل الطیب

این دمنوش بسیار آرامش بخش است و برای تمدد اعصاب و روان توصیه می‌شود. خوب است بدانید که ریشه گیاه سنبل‌الطیب در طب سنتی دارای ارزش دارویی است و از آن به عنوان آرام‌بخش اعصاب، خواب آور، ضد تشنج، ضد سردردهای عصبی، درمان افسردگی، هضم کننده غذا و ضد دل‌ پیچه استفاده می‌شود.

خوب است بدانید که طبع دمنوش گیاهی گل گاوزبان و ‌سنبل الطیب گرم و تر میباشد.

طرز تهیه‌ی دم کرده گل گاوزبان و ‌سنبل الطیب:

پیش از آنکه خواص دم کرده گل گاوزبان و ‌سنبل الطیب را بیان کنیم، طرز تهیه ی این دمنوش را بازگو خواهیم کرد:

  • به ازای هر نفر 2 قاشق غذاخوری گل گاو زبان و 1 قاشق سنبل الطیب داخل قوری بریزید.
  • روی آن 2 لیوان آب جوش بریزید و اجازه دهید حدود نیم ساعت دم بکشد.
  • می توانید چند قطره آب لیموی تازه داخل آن بچکانید تا هم طعم بهتری پیدا کند و هم رنگ ارغوانی زیبایی پیدا کند.
  • این دمنوش را با نبات شیرین کنید و نوش جان کنید.

خواص دمنوش گیاهی گل گاوزبان و ‌سنبل الطیب

  • ضد سودا و صفرا
  • ضد قولنج و اسپاسم
  • ضد تشنج و صرع
  • تقویت کننده ی قوه جنسی
  • آرامش بخش و مقوی برای اعصاب
  • درمان بیماری های قلبی
  • بهترین زمان مصرف این ترکیب صبح زود و شب قبل از خواب است.
  • مفید برای دفع سنگ های کلیه
  • افزایش دهنده ادرار و مفید برای کلیه
  • مفید برای کاهش فشار خون

مضرات احتمالی دمنوش گیاهی گل گاوزبان و ‌سنبل الطیب:

  • مصرف زیاد آن ممکن است بعد ها منجر به بی خوابی های شبانه شود.
  • مصرف این دمنوش در زنان باردار و شیرده می بایست با مشورت پزشک صورت بگیرد.

موارد منع مصرف گل گاوزبان

گل گاوزبان دارای ترکیباتی است که ممکن است برای کبد سمی باشد پس کسانی که مشکلات کبدی دارند باید در مصرف گل گاوزبان زیاده روی نکنند.

همچنین زنان باردار وشیرده نیز باید از مصرف گل گاوزبان بپرهیزند. زیرا گل گاو زبان دارای آلکالوئید است که برای این گروه مضر است. و ممکن است باعث سقط جنین شود. در کل از دیدگاه طب سنتی زیاده روی در مصرف گرمی جات در دوران بارداری مضر است و می تواند به سلامت نین و روند طبیعی بارداری اسیب بزند. به همین دلیل باید در دوران بارداری مصرف گرمی جات را مدیریت کرد.

زیاده روی در مصرف گل گاو زبان در افرادی که مبتلا به سنگ کیسه صفرا هستند درد را افزایش می دهد

روغن گل گاوزبان برای خارش و رفع شوره سر بسیار مفید است.

مصرف گل گاو زبان تاثیر به سزایی در لاغری و چربی سوزی دارد.

گل گاو زبان به دلیل دارا بودن طبع گرم و مرطوب باعث بالا رفتن فشار خون می شود، پس افرادی که فشار خون بالا دارند باید از مصرف بی رویه گل گاوزبان اجتناب کنند.

مصرف بیش از حد آن نیز باعث اختلال در دستگاه گوارش و معده درد می شود.

گل گاو زبان قاعده آور است و مصرف بیش از 5روز آن باعث خونریزی قاعدگی می شود.

مصرف گل گاو زبان در افرادی که مبتلا به سنگ کلیه هستند باعث ایجاد درد و ناراحتی می شود.

مصلحات گل گاو زبان

گل گاو زبان را همراه لیمو عمانی و یا مصرف کنید.لیمو یکی از مصلحات گل گاو زبان است.

همچنین می توان گل گاو زبان را به همراه بادرنجبویه و یا سنبل الطیب دم کرد و نوشید.در رفسنجان گل گاو زبان را به همراه هل و شکر به صورت قاووت مصرف می کنند.

کلمات کلیدی: طبع گل گاو زبان سرده یا گرمه ؟ طبع گل گاوزبان در طب سنتی ؟ طبع و طبیعت و مزاج گل گاو زبان سرد است یا گرم ؟

5 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *