طبع و خواص خامه در طب سنتی ایرانی اسلامی

طبع و خواص خامه از دیدگاه طب سنتی ایرانی و اسلامی

4.7/5 - (4 امتیاز)

خامه یکی از فراورده های لبنی است و از شیر گرفته می شود. می توان گفت که خامه پرچرب ترین فراورده لبنی است چرا که مستقیما از چربی سیر حاصل می شود. به این ترتیب که لایه های چربی جمع شده در سطح شیر را جدا کرده و تحت عنوان خامه مورد استفاده قرار می دهند. برای این کار لازم است که شیر مدتی ساکن و بی حرکت و در جای سرد و خنک باشد. این روش سنتی و قدیمی گرفتن خامه یا سرشیر است.اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی از روش سانتریفیوژ استفاده شده و چربی شیر بصورت کامل از آن جدا می شود. خامه به رنگ سفید یا شیری رنگ است، غلظت بالایی دارد و اگر به روش سنتی تهیه شود باید طی مدت زمان کوتاهی مصرف شود. اما نمونه های صنعتی آن ماندگاری بیشتری دارند.

خامه یکی از فراورده های لبنی است و از شیر گرفته می شود. می توان گفت که خامه پرچرب ترین فراورده لبنی است چرا که مستقیما از چربی سیر حاصل می شود. به این ترتیب که لایه های چربی جمع شده در سطح شیر را جدا کرده و تحت عنوان خامه مورد استفاده قرار می دهند. برای این کار لازم است که شیر مدتی ساکن و بی حرکت و در جای سرد و خنک باشد. این روش سنتی و قدیمی گرفتن خامه یا سرشیر است.اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی از روش سانتریفیوژ استفاده شده و چربی شیر بصورت کامل از آن جدا می شود. خامه به رنگ سفید یا شیری رنگ است، غلظت بالایی دارد و اگر به روش سنتی تهیه شود باید طی مدت زمان کوتاهی مصرف شود. اما نمونه های صنعتی آن ماندگاری بیشتری دارند.

خامه یکی از اقلام پر طرفدار صبحانه است و بیشترین کاربرد را در این زمینه دارد. خامه های طعم دار نیز این روزها طرفداران خاص خود را دارند. اما از خامه در مصارف قنادی، پخت برخی غذاخا و سوپ ها و… نیز استفاده می شود. همچنین پودرخامه برای نگهداری طولانی مدت یا صادرات و … تهیه می شود.

در این متن در مورد طبع، خواص، مضرات و مصلحات خامه توضیح می دهیم.

طبع خامه چیست؟

در منابع طب سنتی طبع خامه گرم و تر ذکر شده است. واضح است که مصرف خامه برای افراد سرد مزاج، بخصوص اگر مزاج آنها خشک نیز باشد بسیار مفید است و خواص بیشتری خواهد داشت. اما گرم مزاجان باید در مصرف آن احتیاط و اندازه را رعایت کنند.

از خواص خامه چه می دانید؟

خامه فسفر بالایی دارد و عملکرد مغز را تقویت می کند. همچنین در بهبود عملکرد قلب و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی موثر است.

موجب تقویت بینایی می شود و با داشتن مقادیر قابل توجهی از ویتامین آ، از پیرچشمی، شب کوری، خشکی چشم، و آب مروارید و سایر بیماریهای چشمی جلوگیری می کند.

اکسیژن رسانی به اندامها و بافت های بدن را تقویت می کند.

در ساخت پادتنها و تقویت سیستم ایمنی موثر است.

گلبولهای قرمز سالم و با کیفیت تولید می کند.

برای افرادی که تمایل به افزایش وزن دارند، گزینه مناسبی است و به دلیل داشتن چربیهای اشباع شده بالا، می تواند به سرعت باعث چاقی و افزایش وزن شود.

مصرف آن در کودکان باعث تامین انرزی مورد نیاز بدن و تقویت هوش و یادگیری می شود.

مصرف خامه در همه گروه های سنی باید همراه با رعایت اندازه باشد و از زیاده روی پرهیز کرد.

خواب آور است و مصرف آن پیش از خواب به آرامش خواب کمک می کند.

در درمان یبوست موثر است.

سیرکننده است.

عوارض و مضرات مصرف خامه

به هیچ عنوان در مصرف خامه زیاده روی نکنید. زیاده روی در مصرف هرچیزی، حتی مفیدترین مواد غذایی، عوارضی را درپی خواهد داشت.

بهترین نوع خامه نوع سنتی آن و بهترین زمان مصرف آن فصل پاییز است.

خامه میزان چربی بالایی دارد و برای افراد مبتلا به چربی خون مناسب نیست.

افرادی که معده آنها تر است و مشکل نفخ دارند نباید خامه مصرف کنند.

افرادی که مدام ترش می کنند و سوزش معده دارند بهتر است از مصرف حامه اجتناب کنند.

افراد گرم مزاج در مصرف خامه احتیاط کرده و حتما از مصلح استفاده کنند.

اگر دارای خلط سینه و گلو هستید خامه مصرف نکنید.

خامه باعث سنگینی و خواب آلودگی می شود. مصرف آن در مواقعی که رانندگی طولانی در پیش دارید توصیه نمی شود.

در افراد کم تحرک ایجاد سرگیجه و کسالت و رخوت می کند.

مصلح خامه چیست؟

مصلح هر ماده غذایی باعث بهبود خواص آن ماده می شود و در اغلب موارد موجب تعدیل طبع نیز می شود.

در مورد خامه می توان از عسل به عنوان بهترین مصلح آن نام برد. همچنین شیره انگور نیز گزینه مناسبی برای همراهی با خامه است.


دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.