ارزن یکی از انواع غلات است که دنه های آن کروی و بسیار کوچک اند. رنگ دانه های ارزن بیشتر سفید، زرد یا قهوه ای روشن است. گاها رنگ خاکستری و بنفش آن نسز دیده شده است. ارزن بیشتر در آسیا و آفریقا دیده می شود و بنظر می رسد که رشد آن در نواحی خشک بهتر صورت می گیرد.غالبا از ارزن به عنوان غذای پرندگان استفاده می شود. اما باید بدانید که دانه های ارزن بسیار خوشمزه هستند و در برخی کشورها از ارزن برای طبخ غذاهای مختلف نیز استفاده می شود. چین، آفریقا و هند از ارزن در تهیه غذاها استفاده می کنند. طعم آن شیرین ملایم است و در سرتاسر سال می توان به آن دسترسی داشت.

ارزن هم مانند همه مواد خوراکی دیگر خواص و مضرات خاص خود را دارد که با داشتن اطلاعات کافی در مورد مزاج و طبع آن می توان به بهترین شکل از خواص آن بهره برد و از عوارض آن جلوگیری کرد. در این متن این موارد را بررسی کرده و شما را با مصلح ارزن نیز آشنا خواهیم کرد.

طبع ارزن

در منابع طب سنتی آمده است که ارزن دارای طبع سرد و خشک است. واضح است که مصرف ارزن برای گرم مزاجان مناسب است اما افراد سرد مزاج ممکن است در اثر مصرف آن دچار عوارضی شوند. بنابراین بهتر است سردمزاجان در مصرف ارزن احتیاط کرده و مصلح آن را نیز به همراه داشته باشند.

از خواص ارزن چه می دانید؟

  • تصفیه کننده خون است.
  • فشار خون بالا را کاهش می دهد.
  • بلغم را کاهش می دهد.
  • درمان اسهال است.
  • نرم کننده ریه و گلو است.
  • از افسردگی جلوگیری می کند.
  • درمان دل درد است.
  • خواص ضد سرطانی دارد.
  • چربی خون را کاهش می دهد.
  • برای دیابتی مفید است به این ترتیب که دانه ها را تفت داده و سپس آسیاب کرده و آرد آن را روزانه در اندازه یک یا دو قاشق میل کنند.
  • ادرار آور است.
  • از ریزش مو جلوگیری می کند.
  • زود هضم است.
  • برای بیماران مبتلا به سلیاک مفید است.
  • برای ورزشکاران و کودکان در سن رشد بسیار مفید و مغذی است.
  • سرشار از پروتیین است و جایگزین خوبی برای گوشت در رژیم های گیاهی یا افراد گیاهخوار است.
  • با داشتن آنتی اکسیدانهای فراوان موجب سم زدایی بدن می شود.
  • باعث پاکسازی و سم زدایی کبد و کلیه ها می شود.
  • آهن و مس بالا دارد و از کم خونی جلوگیری می کند.
  • خون ساز است و گلبولهای قرمز سالم و با کیفیت تولید می کند.
  • در درمان سنگ صفرا موثر است.
  • باعث کاهش کلسترول خون می شود.
  • مقوی قلب است و از سکته پیشگیری می کند.
  • آرامبخش است.
  • ضد قارچ است.
  • قابض است.
  • سوء هاضمه را درمان می کند.
  • سوپ ارزن حالت تهوع و استفراغ را از بین می برد از این جهت مصرف آن برای زنانی که در بارداری ویار دارند مفید است.
  • اگر با آرد ارزن حلوا پخته و میل شود، خونریزی های زنانه را کاهش می دهد.
  • پایین آورنده تب است.
  • روند پیری را به تاخیر انداخته و از چین و چروک صورت و تیرگی آن جلوگیری می کند. مصرف روزانه و به اندازه ارزن باعث شفافیت و صافی پوست می شود.
  • برای مبتلایان به سوزاک، خوردن پودر ارزن تفت داده شده همراه با عرق خارخاسک بسیار مفید است.

چه کسانی ارزن مصرف نکنند؟

افرادی که به گرفتگی عروق مبتلا هستند نباید ارزن مصرف کنند.

مبتلایان به نقرس نباید ارزن مصرف کنند.

مصرف آن برای افرادی که به گرفتگی مثانه دچارند ممنوع است.

زیاده روی در مصرف آن اثرات سمی دارد.

اگرچه میزان آلرژی زایی ارزن کم است اما افراد با سابقه حساسیت و آلرژی باید در مصرف آن احتیاط کنند.

زنان باردار و شیرده پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنند.

مصلح ارزن چیست؟

بهترین و در دسترس ترین مصلح برای ارزن عسل است. مصرف ارزن به همراه عسل طبع و خواص آن را بهبود می بخشد و از بروز عوارض احتمالی آن جلوگیری می کند.