افراد با مزاج سرد و خشک چه ویژگی هایی دارند؟
افراد با مزاج سرد و خشک چه ویژگی هایی دارند؟

خصوصیات و ویژگی های افرادی که مزاج سرد و خشک دارند

تاریخ نگارش

می 22, 2022

دسته‌بندی

اصول طب سنتی

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

مزاج انسان چهار دسته است:

  • گرم و خشک
  • گرم و تر
  • سردو خشک
  • سرد و تر

در اصطلاح طب سنتی این چهار مزاج به ترتیب:صفراوی، دموی، سودایی و بلغمی نیز نامیده می شوند.

این دسته بندی حاصل نظریه چهار عنصر اصلی تشکیل دهنده جهان است که عبارتند از آب، باد، خاک و آتش.

همچنین بر اساس تقسیم بندی های طب سنتی مزاج های چهارگانه را به چهار فصل تشبیه کرده اند. به این صورت که:

مزاج گرم و تر برابر با فصل بهار

مزاج گرم و خشک برابر با فصل تابستان

مزاج سرد و خشک برابر با فصل پاییز

مزاج سرد و تر برابر با فصل زمستان

است.

هر فرد یک مزاج خاص خود را دارد که به وراثت و سبک زندگی و نوع تغذیه بستگی دارد و می توان این مزاج را با تدابیر طب سنتی تغییر داده و اصلاح کرد. اصلاح مزاج به انسان کمک می کند که نسبت به محیط زندگی و تغذیه ای که دارد سازگارتر شود و بر بیماریهای ناشی از غلبه مزاج، فائق آید.

هر فرد بسته به مزاجی که دارد، ویژگی ها و خصوصیاتی دارد که از آن طبع و مزاج نشات می گیرد. با تغذیه صحیح و سازگار می توان نقاط قوت یک مزاج را تقویت کرده و ضعف ها و کاستی های ان را برطرف کرد.

در ادامه معرفی خصوصیات افراد دارای هر مزاج، در این مطلب شما را با ویژگی های افراد دموی، یعنی افرادی که سرد و خشک دارند آشنا می کنیم.

عنصر اصلی در افراد با مزاج سرد و خشک، خاک است. در منابع طب سنتی ویژگی های خاک را سردی، سنگینی، قابض بودن و فشرده بودن برشمرده شده است. افراد دارای مزاج سرد و خشک را سوداوی نیز می گویند.

ویژگی های مزاج سرد و خشک در طب سنتی چگونه است؟
ویژگی های مزاج سرد و خشک در طب سنتی چگونه است؟
ویژگی های مزاج سرد و خشک در طب سنتی چگونه است؟

ویژگی های فردی افراد دارای مزاج سرد و خشک

  • لاغر اندام و ریز جثه هستند.
  • پوست آنها سفید، گندمگون یا سبزه است.
  • پوستی خشک و کم انعطاف دارند.
  • معمولا موهای آنها زود سفید می شود.
  • بدن آنها کم مو است.
  • استخوانهای آنها کشیده و نازک است.
  • بدنشان سفت و سرد است.
  • در فصول گرم، گرما را به راحتی تحمل می کنند اما در سرما بی قرار می شوند و تمایلی به ماندن در سرما و خنکی ندارند.
  • به خوردن شیرینی جات علاقمندند.
  • بینی و دهانشان اغلب خشک است و مستعد خون دماغ هستند.
  • معده آنها دیرهضم است.
  • رگهای دستشان به راحتی به رنگ تیره دیده می شود اما برجسته نیست.
  • قوای جنسی ضعیفی دارند.
  • زیر چشم آنها معمولا تیره می شود.
  • کمتر پیش می آید که در بین آنها افراد چشم رنگی دیده شود و رنگ چشم سودایی ها اغلب سیاه و قهوه ای تیره است.
  • منظم، دقیق و وظیفه شناسند.
  • در مسائل اقتصادی و… محتاط و دور اندیش هستند.
  • گاهی دچار وسواس و تردید می شوند.
  • لجباز، خیالپرداز و مسر هستند.
  • درونگرا هستند و زیاد خودخوری می کنند.
  • انرژی کمی دارند و زیاد پیش می آید که مبتلا به افسردگی و کسالات روحی شوند.
  • زود سیر می شوند و زود هم گرسنه می شوند.
  • کم معاشرت و مردم گریزند.
  • زبان تندی دارند.
  • قدرت بویایی آنها ضعیف است.

عوارض غلبه مزاج در افراد سرد و خشک چیست؟

  • ابتلا به افسردگی
  • خیالات منفی و ازار دهنده
  • یاس
  • خواب کم
  • کینه توزی
  • یبوست مزمن و بواسیر
  • نفخ و معده درد و سوزش معده
  • واریس و پا درد
  • غلیظ شدن خون
  • پرخوری و اشتهای کاذب
  • خشکی پوست دست و صورت و خشکی چشم ها و بینی
  • ترک، تیرگی پوست و ابتلا به بیماریهایی نظیر پسوریازیس
  • خوابهای آشفته و سیاه، احساس پرت شدن از بلندی، احساس بختک، عدم تحرک و…
  • بد دلی، وسواس، بدگمانی، حساسیت بیش از حد روی رفتار و گفتار دیگران
  • کم خونی شدید
  • ریزش مو و کم پشتی مو

چه خوراکی هایی با مزاج سرد و خشک سازگار است؟

بهترین خوراک برای افراد سودایی گوشت گوسفندی، کباب گوسفندی، گوشت مرغ محلی، تخم مرغ عسلی، شوربا، بادام و شیر بادام یا حریره بادام، نان با ارد گندم، شیر و لبنیات گاوی همراه با عسل، شیربرنج، انواع مرباها به ویژه: به ، سیب، بالنگ، هویج، انجیر و….

همچنین بهتر است افراد با مزاج سرد و خشک و سوداییاز مصرف مواد زیر پرهیز کرده یا حتما با مصلح میل کنند.

گوشت گاو و گوساله، گوشت مرغ ماشینی، شتر مرغ، شتر، ماهی و سایر گوشت های دارای طبع سرد.

سیرابی، غذاهای کارخانه ای و فست فودها، غذاهای فریز شده یا کنسرو شده.

کلم، نخودفرنگی، سیب زمینی، قارچ، گوجه، بادمجان

لیمو، آب لیمو و میوه ها و آب میوه های ترش

جو، سوپ جو، عدس و…

کشک و دوغ

رب و سرکه

3 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *