ارده یا همان ارده کنجد که گاه با نام طحینه نیز شناخته می شود، از تفت داده و کوبیدن دانه های کنجد به دست می آید. ارده کنجد با روغن کنجد متفاوت است. در تهیه روغن کنجد، فرایند روغن گیری از دانه ها صورت گرفته و تفاله دور ریخته می شود. اما برای تهیه ارده، کنجدها کوبیده شده و در ترکیب ارده باقی می مانند. کنجدهای له شده و کوبیده شده بصورت یک مایع صاف و یکدست در می آیند و در روغن خود غوطه ورند. طعم ارده شبیه به همان طعم کنجد است و کمی به تلخی می گراید. ارده بسیار مغزی و معادل یک وعده غذایی مفید است. می توان آن را به تنهایی مصرف کرد اما اگر طعم آن را دوست ندارید می توانید با یک سیرین کننده طبیعی وثل عسل یا شیره مخلوط کرده و از آن لذت ببرید.

ارده در آشپزی استفاده های گوناگونی دارد. برای تهیه حلوا، حمص، حلواشکری، در ترکیب با شیره به عنوان صبحانه و میان وعده و…. از ارده استفاده می شود.

عراقی ها، لبنانی ها، ایرانی ها، و مردم دیگر کشورها مانند ارمنستان، بلغارستان، یونان، ترکیه، مغرب و… از ارده استفاده می کنند. یکی از مقوی ترین غذاهایی که با ارده پخته می شود اشکنه ارده است که روش طبخ بسیار اسانی دارد و یک گزینه خوب و سیر کننده و مقوی برای روزهای ماه مبارک رمضان به ویژه در وعده سحری است.

در ادامه برای شما از طبع و خواص و ویژگی های ارده می گوییم. همچنین می توانید با عوارض مصرف ارده آشنا شده و مصلح آن را بشناسید.

ارده چه طبعی دارد؟

برطبق منابع طب سنتی، طبع ارده گرم و تر است. در واقع با توجه به اینکه کنجد مزاج گرم دارد، قاعدتا طع مشتقات آن از جمله ارده نیز گرم خواهد بود. ارده تغذیه مناسبی برای سرد مزاجان است.

بخشی از خواص بی شمار ارده کنجد

  • ارده باعث رفع سفتی دمل ها می شود.
  • ملین است و یبوست را بر طرف می کند.
  • باعث کاهش کلسترول بد در خون می شود.
  • کلسیم بالایی دارد و استحکام و مقاومت دندان ها و استخوانها را تضمین می کند.
  • مصرف آن در ایام سرد سال باعث مقاومت بدن در برابر سرما و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای با منشاء سردی می شود.
  • خواص ضد سرطانی دارد.
  • قاعده آور است.
  • دردهای رحمی و مشکلات زنانه را به حداقل می رساند.
  • مقوی قلب است و از ابتلا به بیماریهای قلبی پیشگیری می کند.
  • شانس باروری را افزایش می دهد.
  • افزاینده قوای جنسی است.
  • برای کودکان در سن رشد باعث رشد بهتر و تقویت هوش و حافظه می شود.
  • قدرت تمرکز و یادگیری مغز را افزایش می دهد. حافظه را تقویت می کند و مانع از ابتلا به آلزایمر و زوال عقل می شود.
  • کم خونی را درمان می کند.
  • آرامبخش است و اضطراب و استرس را از بین می برد.
  • روغن ارده کنجد یکی از سالم ترین روغن ها برای استفاده است.
  • سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی و مفید است.
  • مصرف آن در سه ماهه دوم برای زنان باردار مفید است.
  • کسالت، ضعف و خستگی را برطرف می کند.
  • ضد التهاب است.
  • ضد باکتری است.
  • از کبد و کلیه و عملکرد آنها محافظت می کند.
  • از ابتلا به کبد چرب پیشگیری می کند.
  • منبع انرزی خوبی برای ورزشکاران است و عضله سازی در بدنسازان را کیفیت می دهد.
  • در بارداری باعث رشد بهتر جنین و تکامل اندامها و استخوانها می شود.

مضرات و عوارض مصرف نادرست ارده

ارده پرکالری است و زیاده روی در مصرف آن باعث افزایش وزن و چاقی می شود.

برای بیماران دیابتی مضر است.

مصرف آن در افراد گرم مزاج موجب خارش و جوش و دانه های پوستی می شود.

زیاده روی در مصرف ارده کنجد باعث سوءهاضمه می شود و همچنین احتمال ابتلا به نفخ، دل درد و اسهال را افزایش می دهد.

زیاده روی در مصرف آن باعث گرفتگی عروق می شود و خطر سکته را بالا می برد.

مصرف آن همراه با غذاهای دیگر هضم را دچار مشکل می کند.

مصلح ارده کنجد چیست؟

آب لیموی ترش یا شیرین، سرکه و عسل بهترین مصلح برای طبع و خواص ارده کنجد است.