نان لواش، یکی از انواع نان ها بوده که مبدا پخت آن کشور های ایران و ارمنستان میباشد.
جدول دسترسی سریع
مواد اولیه بکار رفته در نان لواش آرد، آب و نمک میباشد.
نان لواش یک نان نازک بوده و کاربرد گسترده ای به خصوص در بین مردم ایران دارد. برخی افراد نان لواش را به صورت تازه مصرف میکنند.
در حالت تازه، نان لواش نرم میباشد اما بعد از گذشت مدتی، این نان بسیار خشک شده و بعضی افراد همانند چیپس آن را مصرف میکنند.
طبع نان لواش سرد است یا گرم؟
شاید برای شما هم سوال شده باشد که طبع و مزاج نان لواش گرم است یا سرد؟ تر است یا خشک؟ در پاسخ به این سوال باید گفته شود که، طبع نان لواش معتدل و کمی خشک است.
خواص نان لواش در طب سنتی
نان لواش دارای خاصیت هایی است که احتمالا از آنها بی خبر هستید. در ادامه این مطلب به معرفی این خواص خواهیم پرداخت:
- نان لواش میتواند گرسنگی را برطرف کرده و احساس سیری نسبتاً طولانی مدت را در شما ایجاد کند.
- نان لواش حاوی کربوهیدرات پایین و پروتئین بالایی است.
- همچنین، نان لواش دارای کلسترول نبوده و حاوی سه ماده مفید تخم کتان، سبوس و گندم میباشد. این سه ماده میتوانند به سلامت قلب کمک کنند.
- نان لواش بهترین گزینه جهت استفاده در رژیم غذایی شما با هدف کاهش وزن میباشد.
- مصرف نصف یک نان لواش میتواند به شما 4 گرم فیبر و مقدار کمی کربن بدهد.
- سبوس نان لواش از نان تافتون بیشتر میباشد ولی از نان های سنگک و بربری کمتر است.
- نان لواش به دلیل پایین بودن میزان سبوس، ارزش غذایی کمی دارد؛ زیرا یکی از دلایل شیوع بیماری های غیر واگیر مانند دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، چاقی و انواع سرطان ها، به ویژه سرطان های دستگاه گوارش، کاهش دریافت سبوس است.
- ماندگاری بالاتر نان لواش نسبت به بقیه نانها، انتخاب آن را در بین مردم افزایش میدهد.
- کالری نان لواش 288 کیلوکالری میباشد.
علاوه بر این موارد، ویژگی و خواصی وجود دارد که جزو ویژگی های عمومی نان ها میباشد؛ در ادامه به بررسی و معرفی این خواص عمومی نان ها خواهیم پرداخت:
نان و تأمین انرژی بدن
افرادی که به صورت روزانه ورزش میکنند لازم است که قبل از ورزشهای سنگین نان مصرف کنند؛ زیرا نان بهطور متوسط ۵۰ درصد نشاسته را در خود جای داده و به همین دلیل حاوی گلوسید هایی است که انرژی بدن را تأمین میکنند.
این گلوسید ها در کبد و عضلات دیگر بهصورت گلیکوژن ذخیره میشوند. بنابراین مصرف نان برای تأمین انرژی بدن ضروری است.
نان و دفع بهتر
یکی از روش هایی که جهت مقابله با یبوست بدان توصیه میشود، مصرف فیبر است. نان هم یکی از مواد غذایی میباشد که منبع غنی فیبر محسوب میشود و میتواند بر بهبود عملکرد رودهها و تنظیم قند خون مفید واقع شود.
البته توجه داشته باشید که نان کامل حاوی فیبر بیشتری نسبت به نان سفید، نظیر نان لواش، است.
نان و کنترل وزن
نان سبوسدار حاوی فیبر و گلوسید های پیچیده است. به همین دلیل، برای مدتی طولانی معده را پر نگه داشته و این باعث میشود که از ریزه خواری بین وعده های غذایی تان خودداری کنید.
بنابراین توصیه میشود که اگر رژیم لاغری گرفتهاید، مصرف نان را در آن هرگز فراموش نکنید.
نگران تأثیر برعکس آن نباشید چون نان قند کمی داشته و مناسب جهت مصرف در وعده های غذایی، به خصوص شام، است.
نان و بهبود عملکرد مغز
مغز ما ذخیره انرژی محدودی دارد و وقتی روزه هستیم یا بعد از خواب شب، صبح احساس گرسنگی به ما دست میدهد.
نان برای اکثر مردم بهترین گزینه برای مصرف در صبحانه است؛ زیرا باعث بهبود عملکرد مغز و تأمین انرژی مورد نیاز جهت ادامه ی روز میشود.
بنابراین توصیه میشود که سعی کنید به جای مصرف کیک، بیسکوییت و کلوچه در وعده ی صبحانه از نان برای این وعده بهره بگیرید.
مضرات و منع مصرف نان لواش
نان لواش نیز مانند هر ماده خوراکی دیگری در کنار مزایا و خواصی که دارد، دارای مضرات و منع مصرف هایی برای برخی از افراد است.
در ادامه به موارد منع مصرف نان لواش برای برخی افراد خواهیم پرداخت.
نان لواش برای چه افرادی مناسب نیست؟
به طور کلی نان لواش برای افراد زیر مناسب نمیباشد:
- افرادی که دچار اضافه وزن هستند: نان لواش سبوس کمی داشته و به همین دلیل خوردن آن مانند مصرف شکر و قند بوده و باعث چاقی در افراد میشود.
- اگر نان لواش را برای دریافت ویتامین مصرف میکنید: همچنین توجه داشته باشید که ویتامین های موجود در نان لواش، تقریبا صفر است.
- افرادی که دچار کم خونی هستند: نان لواش سبب ایجاد کم خونی در شما میشود.
- اگر آهن و یا کلسیم بدن شما کم است: علاوه بر آن، خوب است بدانید که مصرف نان لواش باعث فقر آهن و کمبود کلسیم در بدن نیز میشود.
- اگر مستعد ابتلا به یبوست هستید: نان لواش میتواند سبب یبوست شود.
- علاوه بر آن، توجه داشته باشید که برخی از قارچ هایی که در نان وجود دارند، در طولانی مدت، باعث می شود که دچار آلرژی یا بیماری های تنفسی شوید. بنابراین توصیه میشود که نان را طولانی مدت نگهداری نکنید.
- نان لواش در دسته ی نان های سفید قرار میگیرد. به دلیل سفید بودن آرد در نان لواش، میتوان فهمید که سبوس گیری بالایی برای نان لواش صورت میگیرد. این کار سبب میشود که نان لواش با کمبود ویتامین های گروه B، فیبرها و دیگر مواد مغذی مواجه باشد.
- همچنین توجه داشته باشید که نان هرچه سفید تر باشد بدین معناست که نانوا جوش شیرین و زاج بیشتری به آن افزوده است؛ این امر سبب میشود تا عنصر “روی” بدن تخریب شده و در نتیجه سطح این عنصر در بدن کاهش یابد.
روشهای نگهداری بهتر انواع نان
در آخر، روش های نگهداری بهتر انواع نان را به اختصار توضیح خواهیم داد:
- بهتر است نان ها را بهصورت داغ روی هم قرار ندهید. زیرا این کار احتمال کپک زدگی نان را افزایش داده و باعث میشود ضایعات نان افزایش یابد.
- توصیه میشود نان را بعد از سرد شدن به قطعات دلخواه برش دهید و در سفره های پارچه ای و یا پلاستیک فریزر قرار داده و درب آن را به خوبی ببندید.
- همچنین مواد خام نظیر گوشت و سبزی را در کنار نان نگهداری نکنید؛ چرا که این عمل باعث میشود عوامل بیماری زا به نان نفوذ کند.
همچنین خوب است بدانید که عمر مفید نان لواش حدود 2 الی 3 هفته در دمای اتاق، تا 8 هفته در دمای سرد و تا 6 ماه در حالت یخ زده است.
یک پاسخ
ممنون از شما و سایت خوبتون که اطلاعات خوبی در اختیار ما میگذارین ?