همه چیزهایی که باید در مورد رشته پلو بدانید
همه چیزهایی که باید در مورد رشته پلو بدانید

خواص رشته پلو و روش های مختلف پخت آن+ارزش غذایی رشته پلو

تاریخ نگارش

سپتامبر 8, 2022

دسته‌بندی

مطبخ

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

رشته پلو یکی از انواع غذاهای ایرانی است که قدمت بالایی نیز دارد. رشته پلو یک نوع از پلوهای طبخ شده در اشپزی ایرانی است و گمان می رود که اولین بار همدانی ها این غذای خوش طعم را طبخ کرده اند. امروز اما در سراسر ایران رشته پلو به عنوان یک غذای سنتی و لذیذ پخته و مصرف می شود.

قدیمی ها اعتقاد داشتند که در شب چهارشنبه سوری یا شب اول سال نو حتما باید رشته پلو بخورند تا رشته امور در سال جدید را به دست بگیرند!

در گذشته رشته پلویی در خانه و توسط خانم ها با خمیری مخصوص تهیه می شد و این کار را رشته بری می گفتند. به این صورت که خمیر را تهیه کرده، صاف می کردند و با چاقوی تیز به صورت رشته های نازک می بریدند. سپس روی نخ نازکی آویزان می کردند تا خشک شود. اما امروز ه رشته پلویی به عنوان یکی از خاروبار پرمصرف خانواده ها در دسترس است.

طبع رشته پلو
طبع رشته پلو

طبع رشته گرم است یا سرد

طبع برنج که سرد است اما رشته طبع گرم دارد و از آنجایی که در طبخ رشته پلو از دارچین، گوشت و موادی که غالبا طبع گرم دارند استفاده می شود، طبع رشته پلو به طور کلی گرم و خشک است. رشته پلو غذایی مناسب ایام بیماری و سرماخوردگی و غذای مناسب سردمزاج ها است.

ارزش غذایی رشته پلو چقدر است؟

بررسی ها نشان می دهد که هر 100 گرم رشته پلو حدود 280 کالری دارد. به این ترتیب پیش بینی می شود که هر پرس رشته پلو برای یک نفر، دست کم:

530 واحد کالری، 69 واحد کربوهیدرات، 18 واحد پروتئین، 19 واحد چربی و 8 درصد اسیدچرب اشباع شده داشته باشد.

همچنین رشته پلو حاوی ویتامین های زیادی از جملهA ،D ،E K ،C و ویتامین های گروه B است. و مواد معدنی فراوانی از جمله کلسیم، پتاسیم، آهن، منیزیم، فسفر، سدیم، روی، مس، منگنز و سلنیم در ترکیبات آن وجود دارد.

خواص رشته پلو
خواص رشته پلو

خواص رشته پلو در طب سنتی

  • انرژی لازم برای بدن را تامین می کند.
  • مصرف آن برای کودکان بسیار مفید است.
  • از آنجایی که رشته با آرد سبوس دار تهیه می شود، رشته پلو در تنظیم وارش موثر است.
  • از ابتلا به یبوست جلوگیری می کند.
  • برای کودکان در سن رشد مفید است.
  • با داشتن ویتامین های گروه ب به زیبایی پوست و مو کمک می کند.
  • تار موها را ضخیم کرده و ریزش مو را متوقف می کند.
  • حرکت روده ها را تقویت و تنظیم می کند.
  • رشته پلو با گوشت چرخ کرده گوسفندی برای بیماران و افرادی که به کمخونی مبتلا هستند و افرادی که جراحی کرده اند و خون از دست داده اند مناسب است.
  • رشته پلو، سردی طبع برنج را گرفته و آن را رو به تعادل می برد.
روشهای تهیه رشته پلو
روشهای تهیه رشته پلو

دستور پخت رشته پلو

برای طبخ رشته پلو برای 3 تا 4 نفر، به این مواد نیاز دارید:

  1. برنج پاک کرده و شسته شده: 2 پیمانه
  2. رشته پلویی مرغوب: 1 پیمانه
  3. پیاز خلالی سرخ کرده: 2تا 3 قاشق غذاخوری (بسته با ذائقه می تواند بیشتر هم باشد)
  4. گوشت چرخ کرده: 200 گرم (یا مرغ، یا گوشت ماهیچه)
  5. روغن: به میزان لازم
  6. پودر دارچین یا چوب دارچین: اختیاری
  7. نمک و فلفل
  8. کشمش پلویی (اختیاری)
  9. خرما (اختیاری)

و اینطور بپزید:

برنج را در آب جوش ریخته و روی شعله قرار دهید. مقدار کمی نمک نیز به آن اضافه کنید. زمان پخت آن، به نسبت نوع برنجی که استفاده می کنید، متفاوت است. همان اندازه که برنج را برای ابکش کردن می جوشانید به آن زمان بدهید. کمی پیش از ابکش کردن، رشته پلویی را به آن اضافه کنید. بهتر است رشته های پلویی را کمی بشکنید تا بعد از پخت خیلی دراز نباشند.

موقع دم انداختن برنج می توانید مقدار پودر دارچین لا به لای آن بپاشید یا یک تکه چوب دارچین را در برنج فرو کنید تا عطر دارچین در آن بپیجد.

در فاصله دم کشیدن برنج، پیازها را خلالی کرده و تفت دهید. کمی که سرخ شده، گوشت چرخ کرده را که قلقلی کرده اید به آن اضافه کنید و تابه را تکان دهید تا گوشت ها خوب سرخ شوند. به ان نمک و فلفل سیاه کمی بپاشید و پس از دم کشیدن رشته پلو، هنگام سرو روی رشته پلو ریخته و میل کنید.

روش های دیگر:

  • برخی گوشت چرخ کرده را در پیاز تفت داده و مثل مایع ماکارانی روی رشته پلو ریخته و میل می کنند.
  • برخی دیگر گوشت ماهیچه را همانند روشی که برای باقالب پلو می پزند تهیه کرده و همراه رشته پلو می خورند.
  • برخی کشمش و خرمای سرخ شده را در کنار رشته پلو میل می کنند که بسیار لذیذ است.
  • می توانید هنگام دم انداختن رشته پلو، گوشت یا مرغ ریش ریش شده را لابلای آن قرار دهید.
  • می توانید از فیله مرغ سرخ کرده نیز استفاده کنید.
  • رشته پلو را می توان به صورت کته نیز تهیه کرد. در این حالت وقتی آب برنج کم شد، باید رشته ها را اضافه کرده و کمی هم بزنید و بعد شعله را برای دم کشیدن کم کنید.

در نهایت ذائقه و سلیقه شما تعیین می کند که رشته پلو را پگونه و با چه ترکیباتی میل کنید.

آیا مصرف رشته پلو مضر است؟

رشته پلو به خودی خود ضرری ندارد اما افراد در تهیه آن باید به مزاج خود توجه داشته باشند.

اگر گرم مزاج هستید، بهتر است رشته پلو را با مرغ میل کنید و از ادویه های گرم مانند دارچین و فلفل استفاده نکنید.اگر مزاجتان سرد است، همراهی کشمش و خرما با رشته پلو بیشتر توصیه می شود.

همچنین مطابق همیشه از زیاده روی در مصرف هر غذایی شما را منع می کنیم. اگر رژیم لاغری یا رژیم چاقی دارید، باید در مورد اضافه کردن رشته پلو بهرژیم غذایی تان، بررسی ها و مشورت های لازم را انجام دهید.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *