طبع و خواص انواع شربت عسل

خواص شربت عسل از منظر طب سنتی+ روش تهیه و خواص 8 نوع شربت عسل

Rate this post

شربت عسل با اب عسل، یکی از نوشیدنی های پر استفاده و با قدمت بالا در ایران است. این نوشیدنی ساده، تنها از ترکیب آب و عسل تهیه می شود که در طول زمان، انواع زیادی از آن تهیه شده و تنوع بالایی به دست آورده است.

عسل به خودی خود خواص زیادی دارد و یک معجون شفابخش و پرخاصیت در طب سنتی و زندگی روزمره است. عسل همچنین مصلح مواد غذایی زیادی است و خواص عسل در ترکیب با رخی مواددیگر، تقویت شده و افزایش میابد.

اینکه بخواهیم همه خواص شربت عسل را برشمریم، کاری سخت و ناممکن است اما تلاش کرده ایم در این مطلب، برخی از انواع مختلف شربت عسل، خواص آنها و روش تهیه شان را به شما معرفی کرده و آموزش دهیم.

طرز تهیه شربت عسل

برای تهیه شربت عسل بهتر است ابتدا آب را بجوشانید و زمان بدهید تا حرارت آن کاهش پیدا کرده و رو به سردی برود. عسل را در آب نسبا ولرم ریخته کرده و به آرامی هم بزنید تا از هم باز شده و حل شود. نسبت عسل و آب سلیقه ای است و بسته به ذائقه افراد نسبت به شیرینی دارد و می توان مقدار عسل را کم و زیاد کرد. بنظر می رسد بهترین نسبت برای تهیه شربت عسل ساده، ترکیب یک قاشق عسل در یک لیوان آب باشد.

پس از اینکه عسل خوب در آب حل شد، می توانید به آن افزودنی های دلخواه خود مانند پودر دارچین، زنجبیل، تخم شربتی، چهارتخم، آب لیمو و…. اضافه کرده و در یخچال بگذارید تا خنک شود و سپس بنوشید.

عسل به خودی خود چندان زمانی برای انقا ندارد و ماندگاری آن بسیار بالا است. اما شربت عسل را نباید زیاد نگه دارید و بهتر است آن را زود مصرف کنید.

خواص شربت عسل
خواص شربت عسل

خواص شربت عسل از منظر طب سنتی

برای تهیه شربت عسل از عسل طبیعی و مرغوب استفاده کنید تا نهایت خواص و فواید آن را به دست آورید. شربت عسل، خواص فراوانی دارد که با برخی از آنها در ادامه آشنا می شوید.

  • در درمان و تسکین آلرژی ها موثر است.
  • موجب بهبود هضم غذا می شود.
  • بدن را هیدراته نگه می دارد و از کم آبی و خشکی بدن جلوگیری می کند.
  • موجب کاهش وزن و لاغری می شود.
  • بدن را سم زدایی و پاکسازی می کند.
  • انرژی زا است.
  • خستگی را برطرف می کند.
  • نشاط آور و طراوتبخش روح و جان است.

کاهش وزن:

شاید فکر کنید که عسل نیز مانند سایر ماد شیرین، باعث چاقی و اضافه وزن می شود. اما این تصور غلطی است و مشاهدات نشان داده که مصرف عسل و شربت عسل در رژیم های غذایی، کمک زیادی به کاهش وزن و لاغری می کند. قند عسل، قند طبیعی است و در مقایسه با شکر و قند بسیار متفاوت است. به همین دلیل مانع از چاقی و اضافه وزن می شود.

علاوه بر آن شربت عسل به این دلیل که بسیار گوارا و خوش طعم است، تمایل به مصرف نوشیدنی های مضر پرقند و گازدار را در افراد کاهش می دهد. ترک این دسته از نوشیدنی ها خود عاملی موثر در کاهش وزن است.

تقویت گوارش:

از گذشته های دور همیشه از شربت عسل برای درمان دل درد استفاده می شد. یکی از دلایل این تجویز خانگی، طبع گرم عسل است و اغلب دل دردها نیز ریشه در مصرف سردیجات دارند. به همین دلیل افراد به محض ابتلا به دل درد، از عسل و شربت عسل برای رفع سردی و درمان دل درد استفاده می کرده اند.

خوب است بدنیم که شرت عسل تقویت کننده دستگاه گوارش است و بسیاری از مشکلات معده و روده مانند نفخ، سردی، اختلالات هضم و دفع و… را برطرف می کند.

رفع استرس:

مصرف شربت عسل باعث افزایش ترشح تولید سروتونین در بدن می شود که منجر به آرامش می شود. در ترکیبات عسل ماده ای وجود دارد که می تواند به سرتونین تبدیل شود و از این جهتا عسل خاصیت آرامبخشی ویژه ای دارد.

شربت عسل اضطراب و استرس را کاهش می دهد. به ویژه دانش آموزان و دانشجویان در ایام امتحانات می توانند با مصرف شربت عسل بر تنش های ناشی از استرس خود غلبه کنند و نتایج بهتری از امتحانات بگیرند.

شربت عسل همچنین در رفع اختلالات خواب مانند بی خوابی و کم خوابی و کابوس دیدن موثر است.

تقویت سیستم ایمنی:

مشاهدات و تحقیقات نشان داده میزان ابتلا به بیماری ها و امراض در افرادی که به صورت مداوم عسل و شربت عسل مصرف می کنند، بسیار کمتر از دیگر افراد است. ابتلا به بیماری های ویروسی در افرادی که عسل مصرف می کنند بسیار کم است و این نشان می دهد که شربت عسل در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش اساسی دارد.

عسل ضد التهاب و ضد عفونی کنند هاست و این باعث خاصیت میکروب کشی آن می شود و احتمال ابتلا به بیماری ها را کاهش می دهد. شربت عسل همچنین باعث کاهش آلرژی می شود. در میان انواع عسل، محققان طب سنتی، عسل بهارنارنج را در رابطه با تقویت سیستم ایمنی، موثرتر از سایر انواع عسل می دانند.

معرفی چند نوع شربت عسل

شربت عسل انواع مختلفی دارد که برخی از آنها با دلایل طبی و درمانی تهیه شده و معروف شده اند و برخی دیگر اغلب به دلیل ذائقه های مختلف و ایجاد طعم ها ترکیبات جدید ایجاد شده اند. در ادامه چند نوع از انواع پرشمار شربت عسل را خواهید شناخت:

شربت عسل و زعفران

برای تهیه شربت عسل و زعفران باید شربت عسل را به روشی که در ابتدای متن توضیح داده شد، تهیه کنید و سپس مقداری زعفران دم شده غلیظ به آن اضافه کنید و آن را خوب به هم بزنید تا زعفران در همه شربت حل شده و ترکیب شود. اضافه کردن زعفران به شربت عسل میزان گرمی آن را افزایش می دهد از این جهت افراد با کزاج کرم و زنان باردار باید در مصرف آن احتیاط کنند.

از خواص شربت عسل و زعفران می توانیم به این موارد اشاره کنیم:

  • کاهش اضطراب و استرس.
  • تقویت سلامت پوست.
  • رفع و کاهش اختلالات قاعدگی.
  • تسکین دردها.
  • بهبود خواب شب.

شربت عسل و عرق کاسنی

پس از آنکه عسل را به طور کامل در آب ولرم حل کردید، مقداری عرق کاسنی در آن بریزید و به آن چند تکه یخ بیافزایید یا یک ساعت در یخچال بگذارید تا خنک شود و بعد بنوشید. شربت عسل و عرق کاسنی یک شربت اصیل و قدیمی ایرانی است و کاسنی در کنار عسل باعث بهبود طبع و خواص آن می شود. برخی از خواص شربت عسل و عرق کاسنی:

  • درمان یبوست
  • تقویت سیستم ایمنی
  • درمان دردهای آرتروزی
شربت عسل و لیمو
شربت عسل و لیمو

شربت عسل و آبلیمو

این نوع از شربت عسل را حتما بارها تهیه کرده و نوشیده اید. روش تهیه آن بسیار آسان است و کافی است در شربت عسل خود مقداری آب لیموترش تازه بریزید یا حتی از تکه های لیموترش تازه بدون هسته در شربت عسل خود استفاده کنید. معمولا از شربت عسل و آبلیمو برای درمان سرماخوردگی و گلودرد و … استفاده می شود اما خواص دیگری نیز دارد که برخی از آنها عبارتند از:

  • رفع عطش در روزهای گرم سال
  • تقویت سیستم ایمنی
  • سم زدایی بدن
  • درمان جوش و آکنه
  • افزایش انرژی بدن
  • درمان سرماخوردگی
  • تسکین گلودرد

شربت عسل و عرق بیدمشک

این شربت خواص متعددی برای بدن دارد از جمله:

  • تقویت اعصاب
  • درمان دیابت
  • شفافیت پوست
  • درمان و کاهش کمخونی
  • رفع عطش در تابستان

برای تهیه شربت عسل و عرق بیدمشک کافی است که به ازای تهیه هر یک لیوان شربت عسل، یک قاشق غذاخوری عرق بیدمشک اضافه کنید. این شربت را بهتر است خنک بنوشید.

شربت عسل با تخم شربتی

تخم شربتی از موادی است که در ترکیب شربت ها و نوشیدنی های تابستانه نقش پررنگی دارد. تاثیر تخم شربتی در تامین آب مورد نیاز بدن و جلوگیری از کم آبی و بهبود گوارش، آن را تبدیل به یکی از بهترین شربت های تابستانی کرده است.

از تخم شربتی می توان در ترکیب انواع شربت ها و شربت هایی که در این مطلب معرفی شدند نیز استفاده کرد.

برخی از خواص تخم شربتی عبارتند از

  • جلوگیری و درمان گرمازدگی
  • تسکین درد معده
  • بهبود گوارش
  • پیشگیری از پوسیدگی دندانها
  • کاهش فشار خون
  • تقویت پوست ومو
  • رفع عطش

برای تهیه شربت عسل و تخم شربتی کار خاص و ویژه ای ندارید تنها کافی است به ازای هرلیوان شربت عسل، یک قاشق تخم شربتی اضافه کنید و چند دقیقه اجازه بدهید که تخم شربتی ها خوب خیس خورده و بزرگ شوند و حالت ژله ای و لعاب دار پیدا کنند. سپس شربت را در یخچال قرار دهید یا تکه های یخ به آن اضافه کرده و خنک بنوشید.

در ترکیب اسن شربت خنک و گوارا می توانید از |آبلیموی تازه، زعفران، برگ های تازه نعناع یا عرف نعنا و… استفاده کنید.

شربت عسل و تخم شربتی
شربت عسل و تخم شربتی

شربت عسل با چهارتخم

شربت عسل با چهارتخم، طبع عسل را رو به تعادل میبرد و گرمی آن را می کاهد.

این شربت موجب تقویت کبد و قلب می شود. همچنین ملین است و سیستم ایمنی بدن را در مقابل بیماری های مختلف تقویت می کند.

برای تهیه شربت عسل با چهار تخم، باید یک لیوان آب ولرم را با یک قاشق عسل ترکیب کرده و سپس یک قاشق چهارتخم به این ترکیب اضافه کنید. برای مقایر بیشتر نیز می توانید همین نسبت را رعایت کنید.

شربت عسل و آب زرشک

یکی دیگر از انواع شربت عسل، شربت عسل و آب زرشک است که مزاج معتدل دارد. از جمله خواص شربت عسل و آب زرشک می توانیم این موارد را بیان کنیم:

  • ملین و درمان کننده یبوست است.
  • صفرا را کاهش می دهد و برای فرادی که غلبه صفرا دارند مفید است.
  • در درمان چربی خون موثر است.
  • کبد را تقویت می کند.
  • تصفیه کننده خون است.

برای تهیه این شربت ابتدا در یک لیوان آب گرم دو قاشق غذاخورسی عسل ریخته و با وسیله ای مانند چنگال یا همزن دستی خوب به هم بزنید. سپس به این ترکیب یک قاشق اب زرشک تازه اضافه کنید و هم بزنید. میزان عسل در این نوع شربت کمی بیشتر است. به این دلیل که زرشک ترش است و از شیرینی شربت می کاهد.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *