آغوز مسما از غذاهای سنتی استان مازندران بوده که دارای پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا، به دلیل داشتن گوشت اردک، و مواد معدنی و ویتامین ها، به دلیل داشتن گردو و رب انار، است.
علاوه بر گوشت اردک، گردو و رب انار، دیگر مواد اولیه ی آغوز مسما شامل پیاز، شکر، روغن، دانه های ساییده شده انار، نمک و زردچوبه میشود.
آغوز مسما غذای لذیذ و بسیار پرطرفداری است که دارای خواص و فواید فراوانی است. در این مطلب از طب شناس قصد داریم در ابتدا طبع آغوز مسما را بیان کرده و پس از آن، به بررسی خواص فوق العاده ی آغوز مسما بپردازیم؛ پس از آن نیز مضرات و منع مصرف های آغوز مسما را معرفی کرده و در آخر نیز مصلحات آغوز مسما را، جهت اصلاح طبع و مزاج این غذا، ارائه خواهیم داد.
طبع آغوز مسما سرد است یا گرم؟
چنانچه در مورد طبع آغوز مسما سوالاتی همچون: طبع آغوز مسما چیست؟ و یا، طبع آغوز مسما گرم است یا سرد؟ برای شما پیش آمده است، میبایست گفته شود که بر طبق نظرات اطباء طب سنتی طبع آغوز مسما گرم بیان شده است.
بنابراین توصیه میشود گرم مزاجان در مصرف این غذا حد تعادل را رعایت کرده و حتما در کنار آن از مصلحات این غذا استفاده کنند تا طبع و مزاج آن اصلاح شود.
خواص باورنکردنی آغوز مسما
آغوز مسما به دلیل مواد اولیه ای که در آن به کار می رود، دارای خواص و فواید فراوانی است. در این بخش از طب شناس به معرفی و بررسی این خواص خواهیم پرداخت. این خواص به طور کلی شامل موارد زیر میشوند:
حفظ سلامت جسمی و ذهنی
گوشت اردک، دارای مواد مغذی بسیاری از جمله مس است که در حفظ سلامت جسمی و ذهنی فرد نقش دارد. مس، نقش مهمی در رشد طبیعی بدن نیز ایفا میکند. به علاوه، در کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب تاثیر دارد.
افزایش طبیعی وزن بدن
میزان اسید های چرب موجود در گوشت اردک، بالاست، بنابراین در افزایش وزن طبیعی، سریع و سالم بدن، نقش دارد. به هر حال، گوشت اردک را باید به صورت متعادل مصرف کنیم زیرا مصرف درست آن باعث وزن ایدهآل میشود. میزان چربی و پروتئین گوشت اردک، دو برابر گوشت مرغ است.
تقویت سیستم عصبی
مصرف گوشت اردک میتواند عملکرد سیستم عصبی را بهبود بخشد زیرا دارای اسید پانتاتونیک – نوعی ویتامین B کمپلکس- است. اسید پانتاتونیک باعث آزاد شدن انرژی و فعال شدن سیستم عصبی می شود. یک سیستم عصبی خوب و قوی، مانع از استرس و افسردگی میشود. به علاوه، در کاهش اضطراب نیز نقش دارد.
روان کردن دستگاه گوارش
از دیگر خواص گوشت اردک می توان به وجود نیاسین (ویتامین B۳) در گوشت اردک اشاره کرد که به نرم و روان شدن دستگاه گوارش کمک می کند. نیاسین در جذب کربوهیدرات، پروتئین و چربی نقش دارد. این ماده برای مبارزه با دیابت نیز مفید است. در هر ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۵.۱ میلیگرم نیاسین ( ۲۵٪ نیاز روزانه) وجود دارد.
تثبیت عملکرد عضلات
گوشت اردک، دارای سدیم است که به تغذیه عضلات و حفظ حداکثر عملکرد آنها کمک می کند. به علاوه، می تواند خطر گرفتگی عضله را کاهش داده یا آن را درمان کند. سدیم، فشار عصبی که باعث ایجاد درد در بدن می شود را کاهش می دهد.
افزایش توانایی مردان
مصرف گوشت اردک میتواند گردش خون را روان کرده و سیستم عصبی را تقویت کند که این مسئله با توانایی مردان در ارتباط است. این به دلیل وجود تیامین (ویتامین B۱) در گوشت اردک است. در ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۰.۳ میلیگرم تیامین (۱۷٪ نیاز روزانه) وجود دارد.
مراقبت از پوست
نیاز به چربی را میتوان با مصرف گوشت اردک تامین کرد. چربی، بر حفظ رطوبت، شادابی و سفتی پوست تاثیر میگذارد. اگر بدن به کمبود چربی دچار باشد، پوست، شادابی خود را از دست می دهد. در واقع، چربی یکی از شاخص های محافظت در برابر تغییرات آب و هوایی است.
تثبیت دمای بدن
میزان اسید های چرب موجود در گوشت اردک، بالاست. بنابراین می تواند بدن را گرم کرده و مانع از سرما شود. به علاوه، این چربی می تواند در برابر تغییرات شدید دما نیز از بدن محافظت کند.
تقویت سیستم ایمنی
روی موجود در گوشت اردک برای تقویت سیستم ایمنی ( به طور طبیعی) مفید است. یک سیستم ایمنی خوب در برابر بیماریهای متعدد از بدن محافظت میکند. این ماده، فرآیند درمان زخمها، به ویژه زخم های خارجی را نیز سرعت میبخشد.
تسکین گلودرد
مواد معدنی موجود در گوشت اردک برای تسکین گلودرد (لارنژیت) بسیار مفیدند. صدای فرد به حالت عادی برگشته، خس خس سینه، رفع شده و درد گلو کاهش می یابد.
کمک به عملکرد آنزیمها
اسید پانتاتونیک در بدن انسان مانند یک کمک آنزیم A عمل میکند و در متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئینها و چربیها – برای آزاد کردن انرژی – نقش دارد. با مصرف منظم گوشت اردک، نیاز بدن به اسید پانتاتونیک تامین میشود.اسید پانتاتونیک در تسهیل عملکرد آنزیمها در بدن نقش دارد. کمبود آن باعث اختلالات گوارشی متعدد میشود. هر ۱۰۰ گرم گوشت اردک، ۱.۵ میلیگرم اسید پانتاتونیک (۱۵٪ درصد نیاز روزانه) دارد.
رفع گاز معده
خواص دیگر گوشت اردک برای سلامتی چیست؟ خوب، ویتامین B۳/ نیاسین موجود در گوشت اردک، ضد نفخ است و به رفع گاز معده کمک میکند. این خاصیت، از ایجاد نفخ جلوگیری کرده و یا آن را کاهش میدهد.
سلامت موها
ریبوفلاوین/ ویتامین B۲ نیز در گوشت اردک یافت میشود. ویتامین B۲ باعث حفظ سلامت مو میشود. به علاوه، میتواند ریزش مو و یا چربی زیاد آن را نیز کاهش دهد. ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۰.۵ میلیگرم ریبوفلاوین دارد. به عبارت دیگر میتواند ۲۸٪ نیاز روزانه به ریبوفلاوین را تامین کند.
آنتی اکسیدانهای طبیعی
در گوشت اردک، موادی وجود دارد که میتوانند در مقابله با رادیکالهای آزاد مانند آنتی اکسیدان عمل کنند. بنابراین، بدن از بیماری های متعدد در امان خواهد بود.
تثبیت فشار خون
وجود سدیم کافی در بدن میتواند فشار خون را تثبیت کند. گوشت اردک دارای سدیم است بنابراین می تواند در تثبیت فشار خون موثر باشد.
کمک به متابولیسم بدن
گوشت اردک، حاوی ویتامین B۶ (پیریدوکسین) است که در متابولیسم کربوهیدرات، پروتئین و چربی در بدن نقش دارد. هر ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۰.۳ میلیگرم ویتامین B۶ دارد و ۱۳٪ نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین میکند.
تسریع فرآیندهای بدن
گوشت اردک، ویتامین B۱۲ دارد که باعث سلامت سلولهای عصبی و خونی میشود. ویتامین B۱۲ در بسیاری از فرآیندهای بدن نقش دارد. در هر ۱۰۰ گرم گوشت کبابی اردک، ۰.۴ میکروگرم ویتامین B۱۲ وجود دارد (۷٪ نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین میکند).
جلوگیری از کم خونی
آهن موجود در گوشت اردک، در تامین نیازهای سلولهای قرمز خون یا هموگلوبین نقش دارد. به علاوه، میتواند از کم خونی که به دلیل کمبود سلولهای قرمز خون ایجاد میشود نیز جلوگیری کند.
تقویت استخوانها و دندانها
ماده معدنی فسفر نیز در گوشت اردک یافت میشود که میتواند باعث استحکام دندانها و استخوانها شود. تقویت استخوانها و دندانها برای انجام درست فعالیتهای روزانه اهمیت دارد.
رشد ماهیچهها و اندامها
پروتئین- ماده مغذی و منبع انرژی- گوشت اردک بالاست. پروتئین حیوانی و مقدار کمی سدیم، برای رشد ماهیچهها و بافتها بسیار مفید است، بنابراین افرادی که در سن رشد هستند و مادران باردار، برای عملکرد درست ماهیچههای خود به این مواد نیاز دارند. در هر ۱۰۰ گرم گوشت اردک بدون پوست، ۲۳.۵ گرم پروتئین وجود دارد که ۴۷٪ نیاز روزانه به پروتئین را تامین میکند.
مضرات و منع مصرف های آغوز مسما
همانطور که در این مطلب خواندید، آغوز مسما غذایی با خواص درمانی فراوان بوده و عموما بدون عوارض برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر غذایی میتواند عوارض و ضرر هایی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این مواد، نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهد شد؛ اما چنانچه در مصرف هر غذایی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای آغوز مسما بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این غذا بوده و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به بعضی از مواد اولیه ی آغوز مسما است.
علاوه بر آن، مصرف بیش از اندازه ی غذاهایی با طبع گرم، نظیر آغوز مسما، میتواند عوارضی را برای بدن به وجود آورد. این عوارض به خصوص در فصول گرم سال تشدید خواهند شد. این عوارض و مضرات شامل موارد زیر میشوند:
- مبتلایان به آسم: آغوز مسما میتواند در صورتی که بیش از اندازه مصرف شود، سبب تشدید آسم شود. خوب است بدانید که تشدید آسم در این افراد نوعی واکنش آلرژیک به مصرف بیش از حد این غذا به شمار می رود.
- بروز آلرژی: بروز آلرژی هایی نظیر تورم گلو و زخم های دهانی، از دسگر عوارض مصرف بیش از اندازه ی آغوز مسما به شمار می رود. این التهابات در مواردی حتی ممکن است در زبان و در بافت هایی نظیر ریه ها نیز بروز کند. در چنین وضعیتی، تنفس برای افراد به سختی انجام می شود و انجام درمان های پزشکی ضروری خواهد شد.
- کبد چرب: کبد از جمله ارگان هایی است که حساسیت بالایی دارد و بروز مشکلات در این بافت عموما غیر قابل جبران است. به همین علت، میبایست از چرب شدن و بروز اختلال در آن جلوگیری کرد. مصرف غذاهای چرب، نظیر آغوز مسما، مستقیما بر سلامت این عضو اثر گذار خواهد بود. بنابراین توصیه میشود از زیاده روی در مصرف آغوز مسما، و سایر غذاهای چرب، به شدت خودداری کنید.
مصلحات آغوز مسما چیست؟
همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد، آغوز مسما دارای طبع و مزاج گرم است. بنابراین توصیه میشود افراد، به خصوص گرم مزاجان، از مصلحات آغوز مسما، که شامل عرق برگ بید و عرق ریواس میشود، استفاده کنند تا طبع و مزاج آن اصلاح شود.