انگور خرس (به انگلیسی: Arctostaphylos uva-ursi) گونهای از تیره خلنگیان است. نام های دیگر آن انگور گرگ، و آقطی سیاه است. انگور گرگ بومی مناطق کوهستانی شمال اروپا، آسیا و آمریکای شمالی است. این گیاه در بیشتر نقاط کانادا و آمریکا میروید.
نامگذاری آن به این علت است که میوه آن سخت و خشن بوده و فقط خرس و گرگ آن را میخورند.
طبع انگور خرس چیست؟
خوب است بدانید که طبع انگور خرس سرد و خشک است.
خواص باورنکردنی انگور خرس
ضد میکروبی
انگور خذس دارای خاصیت ضد میکروبی بوده و مصرف طولانی مدت آب انگور خرس در بین مردان و زنان باعث کاهش PH ادرار شده و در نهایت باکتری های موجود در بدن را از بین می برد.
درمان فشار خون بالا
فشار خون بالا بیماری مزمن بوده و فاقد نشانه خاصی می باشد و عاملی مهم و خطرناک در بروز سکته مغزی و قلبی و بیماری قلبی عروقی می باشد.استفاده از انگور خرس تاثیر زیادی در درمان فشار خون بالا دارد.
خواص انگور خرس برای چشم
انگور خرس تاثیر زیادی در حفظ سلامتی چشم ها داشته و از فواید آن می توان به درمان کاتاراکت پیری چشم، مشکلات شبکیه چشم در بیماران دیابتی، بهبود دید در شب و مشکلات نزدیک بینی چشم اشاره کرد.
پیشگیری از آلزایمر
انگور خرس میوه پرخاصیتی بوده و در بهبود فعالیت های مغزی موثر بوده و مصرف این میوه در درمان فراموشی و پیشگیری از آلزایمر بسیار موثر بوده و از زوال عقل در دوران پیری جلوگیری میکند.
محافظت از دندان
دندان ها مهمترین بخش از بدن بوده و سلامتی آن ها تاثیر زیادی در رفع مشکلات گوارشی دارد. مصرف انگور خرس نقش مهمی در محافظت از دندان ها داشته و در درمان بیماری های لثه نیز موثر میباشد.
خواص انگور خرس برای قاعدگی
به اختلالات پیش از قاعدگی که اغلب هر ماه اتفاق می افتند، سندروم پیش از قاعدگی گویند. از خواص انگور خرس می توان به کاهش بسیاری از مشکلات و نارحتی های قبل از قاعدگی اشاره کرد.
پیشگیری از بیماری های قلبی
بیماری قلبی عروقی به هر نوع بیماری که دستگاه گردش خون را تحت تاثیر قرار دهد را گویند. ترکیباتی که در انگور خرس وجود دارد از بروز بیماری های قلبی پیشگیری م کند.
درمان عفونت ادراری مزمن
عفونت ادراری نوعی عفونت باکتریایی بوده که بر بخشی از دستگاه ادراری تاثیر می گذارد. از خواص دیگر انگور خرس می توان به درمان عفونت ادراری مزمن اشاره کرد.
خاصیت انگور خرس برای دهان و گلو
التهاب گلو عبارت است از التهاب حاد یا مزمن زبان که در اثر عوامل مختلف پدید می آید. انگور خرس فواید زیادی برای بدن داشته و مصرف آن باعث التیام التهاب های دهان و گلو میشود.
جلوگیری از بیماری لثه
بیماری لثه به بیماری هایی می گویند که می توانند لثه و یا بافت های پشتیبان دندان را مبتلا کنند. مصرف انگور خرس تاثیر زیادی در محافظت از دندان و درمان بیماری های لثه دارد.
خاصیت انگور خرس برای بواسیر
بواسیر بصورت تورم و التهاب مویرگ های موجود در خروجی دستگاه گوارش، مقعد بروز می کند. برای درمان بواسیر راه های مختلفی وجود دارد ولی مصرف انگور خرس تاثیر بسزایی در درمان این بیماری دارد.
درمان اسهال خفیف
اسهال از شایع ترین اختلالات دستگاه گوارش بدن بوده و اکثر افراد چندین بار با آن مواجه شده اند. از انگور خرس در طب سنتی جهت درمان اسهال خفیف استفاده میشود.
کاهش چربی خون
افزایش چربی خون می تواند منجر به کبد چرب شود و چربی زیاد در رگ های خونی رسوب کرده و باعث بیماری های قلبی می گردد. برای کاهش چربی خون می توان انگور خرس مصرف کرد.
جلوگیری از غلظت خونی
غلظت خون به علت عدم توازن تولید نوع خاصی از سلول های خونی رخ می دهد و اگر بموقع تشخص داده نشود، خطرناک خواهد بود.برای جلوگیری از غلظت خونی استفاده از انگور خرس توصیه میشود.
خاصیت انگور خرس برای واریس
واریس از درد پا شروع شده و در صورت ادامه، سیاهرگ های پا متورم می شوند و برای جلوگیری از آن قوی کردن پا، کنترل وزن و ماساژ دادن موثر بوده و انگور خرس نیز در درمان واریس تاثیر دارد.
تولید و تثبیت کلاژن
کلاژن از پروتئین های مهم در بدن بوده و در ساخت تاندون ها، غضروف و رباط ها نقش مهمی دارد.کلاژن در زمان التهاب روماتیسمی، بیماری های استخوان و مفصل را از بین می برد و این ویژگی از آنتوسیانین ها و فلاونوئیدهای انگور خرس نشات میگیرد.
ضد تبخال
تبخال لب ویروسی بوده و درمان قطعی برای آن وجود ندارد ولی با روش های طبیعی می توان آن را از بین برد. برای درمان سریع تبخال می توان از انگور خرس بهره برد.
خواص انگور خرس برای لاغری
انگور خرس میوه ای پرخاصیت بوده و فواید درمانی زیادی دارد و مصرف این میوه خوش طعم با کاهش سطح کلسترول خون و چربی دور شکم، باعث کاهش وزن و در نهایت لاغری می شود.
التیام زخم های اگزما
از کمپرس جوشانده گل های خشک شده آقطی سیاه برای التیام زخم های اگزما استفاده کنید.
از بین بردن خارش بدن
پوست ساقه آقطی سیاه را در روغن حرارت دهید سپس آن را صاف کنید و بگذارید خنک شود. سپس از این روغن برای از بین بردن خارش بدن استفاده کنید.
رفع یبوست
آقطی سیاه خاصیت ملینی دارد و برای رفع یبوست در افراد سالخورده و افرادی که انقباضات روده بزرگ در آن ها ضعیف است بسیار مفید می باشد.
درمان بواسیر
دَم کرده برگ های خشک شده آقطی سیاه، برای برطرف کردن درد بواسیر و رفع اسهال ضروری است.
جوش خوردن استخوان
برای جوش خوردن استخوان مصرف دَم کرده ریشه آقطی سیاه بسیار مفید است.
آقطی سیاه برای درمان سرماخوردگی
دَم کرده گل های خشک شده آقطی سیاه به درمان سرماخوردگی، بیماری های تنفسی و نقرس کمک میکند و برای معالجه برونشیت مفید است. عصاره آقطی سیاه یک درمان ایمن، کارآمد و مقرون به صرفه برای علائم سرماخوردگی است. اگر عصاره آقطی سیاه در طی 48 ساعت اول شروع علائم سرماخوردگی استفاده شود، می تواند مدت زمان دوره سرماخوردگی را به طور متوسط 4 روز کاهش دهد.
آقطی برای بهبود سل
از بخور گل های آقطی سیاه برای بهبود سل استفاده کنید.
کاهش علائم عفونت سینوسی
آقطی سیاه خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی داردو به درمان عفونت سینوسی کمک می کند.
آقطی برای دفع سنگ کلیه
آقطی سیاه، سنگ کلیه را دفع و برای درمان بیماری های کلیه و مجاری ادراری مفید است.
آقطی برای افزایش شیر مادران
مادران شیرده بهتر است برای افزایش شیر خود آقطی سیاه مصرف کنند.
آقطی برای درمان بیماری صرع
آقطی سیاه برای درمان بیماری صرع مفید است. سایر مواد خوراکی مناسب جهت بهبود صرع:
- گل آهو
- گیاه شیخ الربیع
- گیاه آب قاشقی
- سوسن سفید
- گیاه دارواش
- کاسنی
- بابونه
- سنبل الطیب
- چغندر سبز
- هویج
- لوبیای سبز
- نخود
- انگور
- سبزی ها با برگ سبز
- لوبیای سویا
- سیب زمینی
- موز
- عدس
- اسفناج
- سبوس گندم
- تخمه آفتابگردان
- فندق
- بلغور
- جو
- ماست
- دوغ کفیر
- شاه ماهی
- ماهی ساردین
- جگر
آقطی برای کاهش قند خون
عصاره گل آقطی سیاه باعث تحریک متابولیسم گلوکز و ترشح انسولین می شود و موجب حذف شکر اضافی از جریان شده و به عضلات و کبد شما کمک می کند تا قند خون طبیعی خود را حفظ کند.
فواید آقطی برای کاهش آلرژی
گیاه آقطی یک روش مؤثر برای درمان آلرژی نیز محسوب می شود. زیرا گیاه آقطی، برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی و تسکین التهاب، می تواند کمک کننده باشد.
آقطی برای مبارزه با سرطان
وجود آنتوسیانین ها در آقطی سیاه، سبب خواص درمانی این گیاه شده و می تواند از بروز سرطان جلوگیری کند. سایر روش های جلوگیری از سرطان:
- در طول روز از غذاهای پر پروتئین مثل شیر و تخم مرغ در رژیم غذایی بیماران سرطانی استفاده کنید.
- فراورده های لبنی پروبیوتیک یا کفیر را در تغذیه بیماران سرطانی بگنجانید، زیرا این مواد به عملکرد بهتر دستگاه گوارش در این بیماران کمک میکند.
- از تخم مرغ در انواع غذاهای آب پز و کاملا پخته و یا بر روی سالاد ها استفاده نمایید.
- مصرف گوشت قرمز را در رژیم غذایی بیماران سرطانی محدود کرده و بیشتر از گوشت ماهی و گوشت ماکیان در غذای آنها استفاده کنید.
- در صورتی که بیمار به کم خونی مبتلا است به همراه وعده های غذایی از آبلیموی طبیعی و آب مرکبات استفاده نمایید.
- از مغذها و دانه هایی نظیر گردو، بادام، پسته، کنجد و ... در برنامه غذایی بیمار سرطانی استفاده نمایید. میتوانید این مواد را به صورت پودر شده به غذاهای آنان اضافه نمایید.
- از مصرف انواع روغن های جامد در تغذیه بیماران سرطانی بپرهیزید، به جای آن از روغن های مایع (ترجیحا زیتون و یا کانولا) استفاده کنید.
- مصرف انواع غذاها به صورت آب پز و بخار پز توصیه میشود.
- مصرف قند و شکر را در رژیم غذایی بیماران سرطانی محدود نمایید، بجای این مواد میتوانید از شیرینی های طبیعی مثل انجیر، توت خشک، کشمش و خرما خشک استفاده نمایید.
آقطی برای سلامتی قلب
گیاه آقطی تاثیرات مثبتی بر روی سلامتی قلب و عروق دارد زیرا آب آقطی می تواند سطح چربی خون را کاهش بدهد و کلسترول را به شدت کم کند. مقادیر زیاد فلاونوئید مانند آنتوسیانین ها می تواند باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی باشد.
گیاه آقطی برای حمایت از سیستم ایمنی بدن
گیاه آقطی تعداد گلبول های سفید را افزایش داده و به سیستم دفاعی و ایمنی بدن کمک می کند.
مضرات و منع مصرف های انگور خرس
- استفاده زیاد از انگور خرس ممکن است باعث تهوع و همچنین ورم روده ها شود.
- مصرف میوه انگور خرس به مقدار معمول در دوران بارداری و شیردهی بلامانع است ولی خوردن ترکیبات دارویی و به ویژه برگ آن توصیه نمیشود.
- استفاده از ترکیبات دارویی انگور خرس در بیماران مبتلا به ناراحتی های کبدی و افرادی که از داروهای ضد انعقادی استفاده میکنند، بایستی با احتیاط همراه باشد.
- مقدار اگزالات موجود در انگور خرس نسبتا بالا میباشد، از این رو مصرف آن برای افراد با سابقه سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا ممنوع بوده و این افراد از زیاده روی در مصرف آن باید اجتناب کننند.
- مصرف مقدار زیاد انگور خرس ممکن است مشکلات روده ای و معده ای مانند اسهال ایجاد کند.
مصلحات انگور خرس چیست؟
انگور خرس سرد است و بنابراین افراد سرد مزاج حتما باید آنرا با عسل بخورند.