شنگ پلو بهاری، یک غذای محلی مختص استان لرستان است که با رسیدن به فصل بهار و وجود سبزی شنگ در بازار، می توانید این غذای خوشمزه و پرخاصیت را تهیه کرده و از آن لذت ببرید.
شنگ، سبزی بهاری است با برگ هایی به رنگ سبز تیره، باریک، دراز و نواری شکل که در مناطق مرطوب، علفزار ها و زمین های رسی می روید. گل های آن زبانه ای و زرد رنگ است و اوایل تابستان قابل مشاهده است.
طبع شنگ پلو بهاری چیست؟
چنانچه در رابطه با طبع شنگ پلو بهاری سوالاتی نظیر: طبع شنگ پلو بهاری چیست؟ و یا، طبع شنگ پلو بهاری گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع شنگ پلو بهاری تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع شنگ پلو بهاری سرد و خشک است.
بنابراین شنگ پلو بهاری برای گرم مزاجان مناسب بوده و توصیه می شود سرد مزاجان در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.
طرز تهیه و خواص بی نظیر شنگ پلو بهاری
پیش از بررسی خواص فوق العاده ی شنگ پلو بهاری، با طرز تهیه ی این غذای خوشمزه آشنا شوید:
- ابتدا برنج را شسته و به همراه مقداری نمک در کاسه ای حاوی آب به مدت چند ساعت خیس کنید. در این فاصله، شنگ ها را پاک کرده و پس از شستن به صورت ریز خرد کنید؛ سپس در سبدی بریزید و اجازه دهید تا آب اضافی آن خارج شود.
- گوشت را هم پاک کرده و به صورت قیمه ای خرد کنید. سپس تکه های گوشت را در سبدی بریزید و زیر شیر آب سرد بشویید. حالا مدتی صبر کنید تا آب اضافی آن نیز خارج شود. پیاز را نیز پوست کنده و به صورت خلالی خرد کنید.
- در یک تابه گود مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید. پس از داغ شدن روغن، پیاز را اضافه کرده و تفت دهید تا کمی تغییر رنگ پیدا کند. سپس زردچوبه را ریخته و ۳ دقیقه دیگر سرخ کردن را ادامه دهید تا طعم خاص آن از بین برود.
- پس از آن، نوبت اضافه کردن زعفران است. برای این منظور، ابتدا پودر زعفران را داخل کمی آب جوش حل کرده و سپس به مخلوط پیاز داغ اضافه کنید.
- مرحله بعدی طرز تهیه شنگ پلو اضافه کردن گوشت است. تکه های گوشت را به اندازهای همراه با پیاز داغ تفت دهید که تغییر رنگ پیدا کنند. پس از آن، یک لیوان آب جوشیده را در تابه ریخته و در آن را بگذارید تا گوشت کاملا بپزد. پس از پختن گوشت، آن را کنار بگذارید.
- قابلمه ای آماده کرده و تا نیمه از آب پر کنید، سپس روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا آب به جوش آید. پس از آن، برنج را به همراه شنگ خرد شده اضافه کرده و صبر کنید تا برنج در آب جوشیده و آماده آبکش کردن شود.
- با توجه به اینکه سبزی شنگ بافت ضخیمی دارد، باید آن را همزمان با برنج در آب در حال جوش بریزید تا با نیم پز شدن برنج، شنگ هم بپزد.
- درمرحلهی بعد، وقتی برنج و شنگ به مقدار لازم جوشید، آن را در سبدی آبکش کنید. سپس داخل قابلمه کمی روغن بریزید و چند تکه نان یا چند برش سیب زمینی ته قابلمه بچینید.
- شما می توانید برای ته دیگ این غذا از چند برگ کاهو استفاده کنید. ته دیگ کاهو بسیار ترد و لذیذ خواهد شد. حالا برنج مخلوط را روی ته دیگ بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید.
- پس از گذشت چند دقیقه، مقداری کره آب شده یا روغن را به همراه کمی آب روی برنج بریزید و بگذارید دم بکشد. در پایان، مخلوط گوشت را گرم کنید، سپس برنج را در ظرف مورد نظر بکشید و مخلوط گوشت را روی آن بریزید.
حال که با طرز تهیه ی شنگ پلو بهاری آشنا شدید، در ادامه، ابتدا برخی از خواص شنگ موجود در این غذای محبوب را بیان کرده و سپس به بررسی خواص سایر مواد به کار رفته در این غذا خواهیم پرداخت:
- برای معالجه مشکلات ریوی، نقرس و روماتیسم جوشاندهی ریشهی شنگ مفید است. بدین منظور شما میبایست شصت گرم ریشه شنگ را به همراه آب جوشانده و به صورت دمنوش میل کنید.
- ریشه گیاه شنگ دارای لعاب بوده و کمی تلخ است و خوردن آن اشتها را فوق العاده زیاد می کند.
- ریشه شنگ خلط آور و نرم کنده سینه و التیام دهنده زخم ها می باشد.
- از برگ های شنگ در سالاد استفاده می کنند و ایرانیان آن را مانند کاهو و کاسنی با سرکه و بدون آن می خورند، چون بسیار خنک می باشد.
- خوردن برگ های شنگ اسهال و خون ریزی معده را بند می آورد همچنین از خون ریزی سینه جلوگیری می کند و برای مسلولین (گرفتاران بیماری سل) نافع است.
- شنگ موجود در شنگ پلو بهاری برای روماتیسم مفید است و آب ریشه خام شنگ زگیل را از بین می برد.
- گل این گیاه را بر روی محل سوختگی قرار دهید تا قدرت التیام آن برای سوختگی را مشاهده کنید.
- گیاه شنگ به میزان زیاد از اسهال و خونریزی جلوگیری کرده و ریشه آن مقوی تر از برگش است؛ ضمن اینکه شنگ در تحلیل ورم و تقویت اعصاب نیز مفید است.
- مصرف موضعی پودر گل و ریشه گیاه سبب تسریع التیام در روی زخم های چرکی و متعفن می باشد.
- ضماد آن را برای التیام عصب قطع شده مفید دانسته اند.
- ضماد گل شنگ با موم، جهت سوختگی با آتش مفید است.
- ریشه این گیاه در طب سنتی جهت سمیت زدایی بدن مورد استفاده قرار میگیرد، حکیم محمد بن زکریای رازی خوردن ریشه گیاه شنگ را پادزهر سموم می دانست.
- عصاره گیاه شنگ که در طب سنتی ایران طرثوت خوانده شده است، پادزهری قوی است.
شنگ پلو بهاری برای دستگاه گوارش مفید است.
گیاه شنگ موجود در شنگ پلو بهاری برای معده مقوی است و مصرف موضعی ریشه این گیاه در درمان عفونت و از بین بردن ترشحات گوش موثر است. برگ های گیاه شنگ از خونریزی معده جلوگیری میكند. اگر به مسمومیت دچار شدهاید، از ریشه این گیاه استفاده كنید.
شنگ پلو بهاری و تأمین انرژی
شنگ پلو بهاری سرشار از کربوهیدرات است که به عنوان سوخت بدن عمل میکند؛ علاوه بر این، در عملکرد طبیعی مغز نیز نقش دارد. کربوهیدرات پس از سوخت و ساز در بدن به انرژی کاربردی تبدیل میشود. ویتامینها، مواد معدنی و مواد ارگانیک موجود در شنگ پلو بهاری، عملکرد و فعالیت متابولیک تمام ارگان های بدن را افزایش میدهند که درنهایت به افزایش سطح انرژی منجر میشود.
شنگ پلو بهاری و کنترل فشار خون
سطح سدیم موجود در شنگ پلو بهاری بسیار اندک است و به همین دلیل برای افرادی که فشار خون بالایی دارند، بسیار مناسب است. سدیم بیش از اندازه در بدن به منقبض شدن رگ ها و شریان ها، افزایش استرس و فشار بر سیستم قلبی و عروقی منجر می شود که در نهایت، فرد را به فشار خون بالا مبتلا میکند. این ماده همچنین در ابتلا به بیماری هایی نظیر آترواسکلروز، سکته قلبی و سکته مغزی نقش دارد. با این اوصاف، مصرف خوراکی هایی که فاقد سدیم هستند، برای سلامتی مفید خواهد بود.
شنگ پلو بهاری و بهبود متابولیسم
شنگ پلو بهاری یکی از منابع عالی برای تأمین مواد معدنی و ویتامین ها بهشمار می رود؛ ویتامین D، کلسیم، نیاسین، فیبر، آهن، تیامین و ریبوفلاوین، همگی در این غذای خوشمزه وجود دارند. این ویتامین ها پایه و اساس متابولیسم بدن، سلامت سیستم ایمنی و عملکرد کلی ارگانهای بدن را تشکیل می دهند. می دانیم که ویتامینها، برای بسیاری از فعالیت ها و عملکرد های بدن ضروری هستند و شنگ پلو بهاری یکی از غذاهای خوب جهت تأمین این ویتامین ها بهشمار می رود.
شنگ پلو بهاری، منبع غنی پروتئین
شنگ پلو بهاری به دلیل داشتن پروتئین بالا سبب می شود تا یک انتخاب پروتئینی عالی برای بدن باشد. چنانچه در این غذا صد گرم گوشت گوسفند موجود باشد، این غذا دارای ۱۷ گرم پروتئین می باشد که بسیار عالی است. پروتئین برای عضله سازی مفید بوده و همچنین پروتئین سبب گوارش بهتر و تقویت بنیه بدن می شود.
پیشگیری از ابتلا به اوتیسم با شنگ پلو بهاری
شنگ پلو بهاری به دلیل داشتن امگا 3 و ویتامین B12 سبب می شود تا از ابتلای کودکان به بیماری اوتیسم جلوگیری شود. گوشت گوسفند موجود در این غذا مستقیما بر روی سیستم عصب مرکزی کودکان تاثیر گذاشته و برای آرام کردن مغز و استرس بسیار موثر است.
جلوگیری از ابتلا به کم خونی با شنگ پلو بهاری
کم خونی به دلیل کمبود گلبول های قرمز ایجاد می شود. گوشت قرمز موجود در شنگ پلو بهاری سبب افزایش گلبول های قرمز خون می شود که این امر سبب می شود تا اکسیژن مناسب به سلول های بدن رسیده و از کم خونی پیشگیری شود.
مضرات و منع مصرف های شنگ پلو بهاری
در ابتدا خوب است بدانید که شنگ پلو بهاری غذای سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر غذایی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این غذا ها نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد؛ اما چنانچه در مصرف هر نوع غذایی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای شنگ پلو بهاری بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این غذا بوده و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به بعضی از مواد اولیه ی به کار رفته در شنگ پلو بهاری خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:
- در افراد با ضعف کلیه در مصرف شنگ پلو بهاری جانب احتیاط رعایت شود.
- بانوان باردار برای مصرف شنگ پلو بهاری حتماً باید با پزشک خود مشورت کنند.
مصلحات شنگ پلو بهاری را بشناسید!
با توجه به طبع سرد شنگ پلو بهاری، توصیه میشود که سرد مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل عناب میشود مصرف کنند تا طبع و مزاج شنگ پلو بهاری اصلاح شود.