طرز تهیه ترشه شامی گیلانی + طبع و 7 خاصیت ترش شامی در طب سنتی

طرز تهیه ترشه شامی گیلانی + طبع و 7 خاصیت ترش شامی در طب سنتی

Rate this post

ترشه شامی یا شامی ترش یکی از غذاهای سنتی و بینظیر گیلانی است که طرفداران بسیاری دارد. این غذا همراه با یک سس غلیظ و خوش طعم سرو می شود. درست کردن این غذا بسیار راحت است و شما می توانید آن را در زمان کوتاهی آماده کنید. شامی ترش گیلان در کنار برنج و سس غلیظ میل می شود.

ترشه شامی یا شامی ترش یکی از غذاهای سنتی و بینظیر گیلانی است که طرفداران بسیاری دارد. این غذا همراه با یک سس غلیظ و خوش طعم سرو می شود. درست کردن این غذا بسیار راحت است و شما می توانید آن را در زمان کوتاهی آماده کنید. شامی ترش گیلان در کنار برنج و سس غلیظ میل می شود.

این غذا از طعم فوق العاده ای برخوردار است و به همین دلیل خوردن آن به همه پیشنهاد می شود. شما می توانید این غذا را برای مهمانی های خود نیز آماده کنید. در ادامه این مطلب از طب شناس همراه ما باشید تا به خواص ترشه شامی در طب سنتی و طرز تهیه ترشه شامی بپردازیم.

طبع ترشه شامی در طب سنتی چیست؟

طبع گوشت گوسفندی، پیاز، سبزی های معطر، ادویه ها و آرد نخودچی که در تهیه این غذا به کار برده می شوند گرم است.

اما طبع آب نارنج، رب انار و رب گوجه سرد می باشد.

خواص ترشه شامی در طب سنتی چیست؟

  • حاوی پروتئین است: بخش عمده ای از ترشه شامی را گوشت چرخ کرده گوسفندی تشکیل می دهد. این گوشت خواص بسیاری دارد. گوشت گوسفندی دارای مقادیر بالایی پروتئین است که برای سلامتی مفید است. پروتئین بر عضله سازی نیز موثر است. پروتئین به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می کند و بنیه بدن را افزایش می دهد.
  • پیشگیری و درمان کم خونی: این غذا به دلیل داشتن گوشت بر افزایش گلبول های قرمز خون تاثیر گذار است و از همین راه به اکسیژن رسانی و در نتیجه پیشگیری از کم خونی کمک میکند.
  • سلامت استخوان ها: گوشت گوسفندی موجود در این غذا برای سلامت استخوان ها و دندان ها بسیار خوب است زیرا این گوشت دارای ترکیبات کلسیم دار است که باعث می شود رشد استخوان ها در سنین کودکی به خوبی انجام شود. گوشت گوسفندی دارای مقادیر زیادی فسفر است.
  • خوردن ترشه شامی در بارداری مفید است: گوشت موجود در ترشه شامی از کم خونی جلوگیری می نماید. بالا بودن سطح آهن از بروز نقص های مادرزادی جلوگیری می کند. آهن موجود در بدن مادر به جنین نیز منتقل می شود و از همین راه به رشد خوب جنین نیز کمک می نماید.
  • نعنا موجود در ترش شامی: یکی از سبزی های معطر که برای تهیه شامی ترش به کار برده می شود نعنا است. نعنا در طب سنتی خواص زیادی دارد از جمله اینکه به درمان دل درد کمک می کند، بوی بد دهان ها از بین می برد و گلو درد را نیز درمان می کند. استفاده از این سبزی در تهیه غذا های گوشتی به خواص آن ها می افزاید.
  • غنی از مواد معدنی: این غذا شمالی دارای تخم مرغ نیز می باشد تخم مرغ حاوی آهن، فسفر و روی است. این موارد نقش مهمی در سلامتی بدن دارند. روی سیستم ایمنی را تقویت می کند و مواد غذایی را به انرژی مبدل می سازد. خانم ها در دوران قاعدگی به آهن نیاز دارند، تخم مرغ منبع خوبی برای رفع این نیاز است.
  • تخم مرغ برای مغز مفید است: مغز پیچیده ترین بخش در بدن است که باید در حفظ سلامت آن کوشا بود. تخم مرغ دارای مقادیر بالایی از انواع ویتامین ها و مواد معدنی است که مصرف آن به بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه، سلامت سیستم عصبی و… کمک بسزایی می کند.
خواص ترشه شامی گیلانی
خواص ترشه شامی گیلانی

طرز تهیه ترشه شامی گیلانی خوشمزه:

مواد لازم برای تهیه ترش شامی:

  • گوشت چرخ کرده: سیصد گرم
  • پیاز: دو عدد بزرگ
  • تخم مرغ: یک عدد
  • سبزی معطر: سه قاشق غذاخوری (سبزی معطر شامل ترخون، ریحان، جعفری، گشنیز، نعنا و مرزه می باشد)
  • آرد نخودچی: دو قاشق غذاخوری
  • رب انار: یک قاشق غذاخوری
  • رب گوجه: دو قاشق غذاخوری
  • ادویه ها: به میزان لازم (ادویه ها شامل زرچوبه، فلفل سیاه و نمک می باشد)
  • روغن: به مقدار لازم
  • آب نارنج: به میزان لازم (میتوانید از آبغوره نیز استفاده کنید)

طرز تهیه شامی ترش:

برای تهیه این غذا، در مرحله اول باید یک عدد از پیاز ها را پوست بگیرید و با رنده به صورت ریز خرد کنید. وقتی پیاز را رنده کردید آب اضافی آن را بگیرید. سیصد گرم گوشت چرخ کرده را به همراه تخم مرغ و آرد نخودچی به پیاز اضافه کنید.

سبزی های معطری که در مواد اولیه گفته شده اند را به مواد اضافه نمایید. ادویه های گفته شده را نیز بیافزایید سپس مواد را با هم مخلوط کنید و به خوبی ورز دهید. اجازه دهید مواد شامی حدود دو تا سه ساعت در یخچال استراحت کند. توجه کنید که زمان استراحت بر روی طعم شامی بسیار موثر است.

بعد از استراحت، از مواد شامی به اندازه یک گردو بزرگ بردارید و به شکل قلقلی در آورید بعد با کف دست به آن فشار وارد کنید تا کمی تخت شود. این کار را همینطور ادامه دهید تا همه مواد شامی تمام شود.

ظرفی مناسب انتخاب کنید و روی حرارت قرار دهید. مقداری روغن در آن بریزید و اجازه دهید روغن به خوبی داغ شود. وقتی روغن داغ شد شامی ها را در آن سرخ کنید. هر دو طرف شامی ها باید به خوبی سرخ شوند. وقتی شامی ها سرخ شدند، آن ها را روی دستمال آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافی گرفته شود.

حال وقت درست کردن سس ترشه شامی است. این سس سبب تفاوت ترشه شامی با دیگر شامی ها می باشد. پیاز دوم را پوست بگیرید و به صورت ریز خرد کنید. ظرفی روی حرارت بگذارید و در آن کمی روغن بریزید. وقتی روغن داغ شد، پیاز خرد شده را به آن اضافه کنید و تفت دهید.

وقتی پیاز سبک و مقداری طلایی شد رب اناز و رب گوجه را به آن اضافه نمایید. رب را خوب تفت دهید تا سرخ شود. وقتی رب ها رنگ باز کردند مقداری زردچوبه، فلفل سیاه و نمک اضافه کنید. حال باید یک لیوان آب جوش بیافزایید و اجازه دهید که قل بزند. وقتی سس داشت غلظت می گرفت حرارت را کم کنید تا کاملا جا بیوفتد. وقتی سس آماده شد، شامی ها را در آن قرار دهید و کمی آب نارنج در آن بریزید.

حدود نیم ساعت زمان دهید که شامی ها در سس بمانند تا به خوبی مزه دار شوند. این شامی را با نان یا برنج نوش جان کنید. گیلانی ها به همراه این غذای فوق العاده مقداری سیب زمینی سرخ شده و گوجه سرخ شده نیز سرو می کنند.

مضرات ترشه شامی چیست؟

  • رب انار موجود در این غذا طبع سردی دارد و به همین دلیل افراد سرد مزاج نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.
  • استفاده بیش از حد رب انار موجب: یبوست، ضعیف شدن معده، ناراحتی خهای معده و گلو درد می شود.
  • استفاده بی رویه از این رب با برخی داروها که به منظور درمان فشار خون و کاهش کلسترول به کار برده می شوند تداخل دارد.
  • گوشت گوسفندی موجود در این غذا، خواص بیشماری دارد اما استفاده بی رویه از آن با برخی عوارض همراه است.
  • مصرف بیش از حد این گوشت با مشکلاتی همچون: افزایش کلسترول، بالا رفتن فشار خون، نقرس و… همراه است.
  • مصرف زیاد گوشت قرمز خطر ابتلا به دیابت را بالا می برد.
  • استفاده بیش از حد گوشت قرمز اضافه وزن و چاقی را به دنبال خواهد داشت.
  • این گوشت برای افرادی که به نقرس یا نارسایی کلیوی مبتلا هستند مضر است و نباید استفاده کنند.

مصلحات ترشه شامی چیست؟

  • مصلح گوشت گوسفندی که بخش عمده ای از این غذا را تشکیل می دهد سماق، مرزه و گشنیز می باشد.
  • مصلح رب انار که در تهیه سس غذای ترشه شامی به کار برده می شود نیز مصطکی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *