طبع و خواص فلوس در طب سنتی ایرانی و اسلامی

طبع فلوس در طب سنتی + 16 خاصیت فلوس و روش های استفاده از آن

Rate this post

فلوس یکی از گیاهان دارویی است که بخاطر درمان یبوست به شهرت رسیده است. فلوس درختی با ارتفاع بین یک تا یک و نیم متر است که اغلب در نقاط گرمسیر مانند هند و افریقا به صورت خودرو می روید. درخت فلوس (Golden shower tree) در نواحی جنوبی ایران نیز یافت می شود و با نام هایی مانند خرنوب هندی و خیار شنبر شناخته می شود.

میوه فلوس به شکل لوله هایی با قطر د تا سه سانتی متر و به بلندی 30 تا 50 سانتی متر دیده می شود. اگر میوه فلوس را به صورت طولی برش دهید در آن تیغه های پرتعدادی می بینید که میوه درخت فلوس را به صورت خانه خانه و حتی تا حدود 100 خانه تقسیم کرده است.

داخل میوه درخت فلوس مایع یا صمغی چسبنده مانند عسل وجود دارد. این ماده تیره رنگ است و با اینکه طعم نسبتا شیرینی دارد، بوی خوشی ندارد و با نام عسل خیار شنبر معروف است.

فلوس از منظر طب سنتی خواص متعددی دارد. از این گیاه دارویی به روش های مختلف مانند چای و دم نوش، پخته شده، به صورت مربا و… استفاده می شود.

در ادامه این متن با طبع و خواص فلوس آشنا خواهید شد و روش استفاده از آن را خواهید آموخت.

طبع فلوس سرد است یا گرم؟

برای اینکه بدانیم طبع فلوس سرد است یا گرم به منابع زیادی در حوزه طب سنتی رجوع کردیم. همه این منابع بر سر این موضوع اتفاق نظر دارند که طبع فلوس گرم و تر است. همانطور که می دانید خوراک های با طبع گرم برای افراد سردمزاج خواص بیشتری خواهند داشت.

ترکیبات شیمیایی فلوس چگونه است؟

اکسی آنتراکینون ، مواد قندی ،‌صمغ ، اسانس و مواد روغنی موجود در فلوس به آن خواص متعددی بخشیده است. خاصیت مسهل و ملین بودن فلوس که بیش از خواص دیگر آن مورد توجه قرار رفته است، به دلیل وجود مشتقات آنتراکینون می باشد .

خواص فلوس
خواص فلوس

روش های استفاده از فلوس برای استفاده های طبی و درمانی

جوشانده فلوس

برای تهیه جوشانده فلوس باید شیره یا عسل آن را خارج کنید. برای این کار می توانید میوه فلوس را روی حرارت گرفته تا عسل آن گرم و روان شده و به اسانی خارج شود. حدود 10 گرم از این عسل را در یک لیتر آب بجوشانید و بعد صاف کرده و استفاده کنید.

این جوشانده تاثیر شگفت انگیزی در درمان یبوست شدید دارد. برای درمان یبوست های سخت و طولانی مدت می توانید میزان عسل فلوس را تا 60 گرم هم افزایش دهید و اگر نمی توانید طعم آن را تحمل کنید می توانید از شربت گیلاس، انجیر یا آلبالو برای بهتر شدن طعم آن استفاده کنید.
مربای فلوس

۵گرم عسل فلوس را با همان مقدر آب مقطر مخلوط کرده و سپس مقدر ۱۲۵ گرم قند کوبیده را به آن اضافه کنید بعد آنرا حرارت دهید تا به آرامی آب آن بخار شود و وزن آن به ۱۰۰ گرم برسد و غلیظ شود . این مربا نیز مسهل بسیار خوبی است مقدر مصرف آن ۵۰-۱۰۰ گرم در روز است .

خواص فلوس در طب سنتی ایرانی و اسلامی

  1. شیره فلوس را با روغن بادام شیرین مخلوط کرده و برای درمان بیماری های مختلف استفاده می کنند. ترکیب فلوس با روغن بادام خواص آن را به شد تقویت می کند.
  2. ملین و روان کننده است و برای درمان یبوست به کار می رود.
  3. در درمان درد مفاصل بسیار موثر است. برای این کار می توانید آن را به صورت موضعی بر مفاصل خود ماساژ دهید.
  4. در تسکین درد کلیه و درمان سنگ کلیه می توان از جوشانده فلوس کمک گرفت. همچنین از ابتلا به سنگ کلیه پیشگیری می کند.
  5. دلپیچه را درمان می کند.
  6. برای درمان خلط سینه و گلو مصرف جوشانده فلوس توصیه می شود.
  7. مصرف آن در دوران بارداری یا برای کودکان مانعی ندارد و به عنوان کم عارضه ترین داروی درمان یبوست شهرت زیادی دارد.
  8. ماساز فلوس بر مفاصل و پاها به درمان نقرس کمک می کند.
  9. برای درمان اسهال خونی کافیست از پوست درخت فلوس جوشانده تهیه کرده و بنوشید.
  10. سینه را نرم می کند و گلو درد را درمان می کند.
  11. مخلوط فلوس و ریشه ختمی برای درمان گرفتگی روده، دل درد و دلپیچه بسیار مفید است.
  12. قرقره کردن مخلوط فلوس و اب گشنیز به درمان دیفتری کمک می کند.
  13. فشار خون بالا را کاهش می دهد و برای مبتلایان به فشار خون بالا مفید است.
  14. برفک و آفن دهان را درمان می کند.
  15. موجب کاهش تورم می شود.
  16. کاهش دهنده صفرا است و به درمان غلبه صفرا کمک می کند.

روش تهیه چای (دمنوش) فلوس

برای تهیه چای یا دمنوش فلوس به این مواد نیاز دارید:

  • دو لیوان اب سرد
  • یک قاشق غذاخوری مغز فلوس
  • نبات به مقدار دلخواه

همه موادی که در بالا گفته شد را در قوری ریخته و روی حرارت کم قرار دهید تا کم کم اب شروع به جوشیدن کند. بعد قوری را برداشته و به صورت غیر مستقیم (روی کتری یا سماور) روی حرارت گذاشته و 15 تا 20 دقیقه زمان بدهید.

حالا دمنوش آ»اده است آن را کمی هم زده تا شیرینی نبات کاملا پخش شود و بعد در لیوان صاف کرده و بنوشید.

عوارض و مضرات فلوس

در مصرف فلوس به هیچ عنوان زیاده روی نکنید. مصرف بی رویه فلوس موجب اسیب رسیدن به معده و ایجاد چسبندگی در روده ها می شود که عوارض آن بسیار سخت و آزاردهنده است.

مصلح فلوس چیست؟

همانطور که گفتیم ترکیب فلوس با روغن بادام شیرین خواص آن را چند برابر می کند.

از دیگر مصلحات فلوس می توانیم مصطکی و انیسون را نام ببریم.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *