مجی خورش، یا خورش مجی یا خورش عدس شمالی، یکی از غذاهای محلی استان گیلان و استان مازندران است.
جهت تهیه ی این خورش، برای چهار نفر، به مواد زیر نیاز دارید:
- عدس یا مجی: 250 گرم
- پیاز: 4 عدد متوسط
- رُب اَنار: 3قاشق سوپخوری
- مغز گردو:1 پیمانه
- تخم مرغ: 2 عدد
- آب: 5 پیمانه
- سیب زمینی نگینی شده: 2 عدد
- نمک، فلفل سیاه، زرد چوبه، دارچین: به میزان لازم
حال که مواد اولیه ی این غذا را تهیه کردید، با طرز تهیه ی مجی خورش آشنا شوید:
طرز تهیه ی مجی خورش
- عدس را بشویید و کمی خیس دهید . بعد آن را با یک عدد پیاز خرد شده ، سیب زمینی و سه پیمانه از آب روی حرارت قرار دهید تا بپزد.
- بعد از اینکه عدس و سیب زمینی کاملا پخته شدند و آب جذب عدس ها شد آن را از روی حرارت بردارید و له کنید و به صورت پوره در بیاورید.
- سپس بقیه پیاز ها را خرد کنید و سرخ کنید و به همراه زردچوبه به عدسی پوره شده اضافه کنید.
- رب انار را به همراه نمک ، فلفل سیاه ، دارچین ، مغز گردو و دو پیمانه آب داخل عدس پوره شده بریزید و دوباره روی حرارت قرار دهید تا مجی خورش غلیظ شود و جا بیفتد.
- در آخرای پخت خورش تخم مرغ ها را داخل آن بشکنید و بدون هم زدن صبر کنید تا تخم مرغ ها بسته شوند.
طبع مجی خورش چیست؟
چنانچه در رابطه با طبع مجی خورش سوالاتی نظیر: طبع مجی خورش چیست؟ و یا، طبع مجی خورش گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع مجی خورش تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع مجی خورش سرد و خشک است.
بنابراین مجی خورش برای گرم مزاجان مناسب بوده و توصیه می شود سرد مزاجان در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.
خواص باورنکردنی مجی خورش
فواید مجی خورش برای تولید ماهیچه
پروتئین برای رشد و ترمیم اندامها و ماهیچههای ما مفید است. عدس، بهویژه عدس جوانهزده، حاوی تمام اسیدآمینههای ضروری است که بدنمان برای ساخت ماهیچه و عملکرد خوب بدن لازم دارد.
فواید مجی خورش برای کنترل دیابت
فیبر رژیمی موجود در عدس به کنترل سطح قند خون کمک میکند. همچنین فیبر رژیمی سرعت جذب غذا بهوسیله خون را کند کرده و سطح قند خون را ثابت نگه میدارد.
فواید مجی خورش برای بهبود گوارش
ازآنجاییکه عدس حاوی فیبر رژیمی فراوانی است، در صورت مصرف مرتب، وضعیت گوارش را بهبود میبخشد. همچنین حرکت روده را راحت میکند و درنتیجه باعث از بین رفتن یبوست میشود.
فواید مجی خورش برای سلامت قلب
عدس، به دلیل اینکه حاوی مقدار ناچیزی چربی است، پس منبعی ایدئال از پروتئین است که میتوان بدون نگرانی از چربیهای اضافی، مصرف و سلامت قلب را تأمین کرد. همچنین عدس حاوی منیزیم بوده که در بهبود ماهیچههای قلبی-عروقی مؤثر است و فشارخون را پایین میآورد.
فواید مجی خورش برای پیشگیری از تصلب شریان
مصرف عدس، آنتیاکسیدان موردنیاز بدن را فراهم میکند و بدین ترتیب از احتمال بیماری تصلب شرایین میکاهد. همچنین این آنتیاکسیدانها نقش مهمی در خنثیسازی رادیکالهای آزاد دارند و از صدمات سلولی و ژنی که منجر به پیری میشود، جلوگیری میکنند.
فواید مجی خورش برای پیشگیری از سرطان
لکتین (lectin) گیاهی، نوعی پروتئین گیاهی است که در خوراکیهایی مانند عدس، گندم، بادامزمینی، نخود و سویا وجود دارد، تأثیری عالی روی سلولهای سرطانی دارند.
لکتین با سمی کردن سلولهای سرطانی، آنها را وارد مرحله خزانیاختهای میکند که نوعی از مرگ سلولی است و باعث مرگ برنامهریزیشده سلولی شود. این ویژگی لکتین باعث میشود که بهطور بالقوه، جلوی رشد سلولهای سرطانی را بگیرد.
مجی خورش سرشار از اسیدفولیک
همانطور که گفته شد عدس غنی از ویتامین ب-کمپلکس، مانند فولات یا اسیدفولیک است. مصرف اسیدفولیک در زنان باردار، برای پیشگیری از تولد کودک ناقص، مفید است.
همچنین فولات موجود در عدس به تشکیل سلولهای قرمز خون کمک میکند. این ترکیب شیمیایی در برابر پرفشاری خون و صدمه به DNA که منجر به سرطان میشود، مؤثر است و به حفظ سلامت بدن کمک میکند.
فواید مجی خورش برای کنترل وزن
مصرف مرتب عدس با افزایش احساس سیری، به کنترل وزن کمک میکند.
فواید مجی خورش برای سیستم عصبی سالم
ویتامینها و مواد معدنی موجود در عدس برای بهبود عملکرد مغز بسیار مفیدند.
مجی خورش محتوای فراوان آهن
عدس حاوی مقدار بسیار زیادی آهن است که برای تولید هموگلوبین کافی در بدن، ضروری است.
فواید مجی خورش برای بهبود سوختوساز
عدس منبع خوبی از گروه ویتامین B است که نقش مهمی در بهبود وضعیت دستگاههای گوارش و عصبی دارد. این ویتامین فواید دیگری ازجمله کنترل کلسترول، کاهش خطر بیماریهایی مانند آلزایمر، آبمروارید، پوکی استخوان و دیابت نیز دارد.
بهبود عملکرد بدن
اگر شما در روز دو عدد تخم مرغ میل کنید ۱۰ گرم پروتئین دریافت خواهید کرد، تمامی مواد مغذی مورد نیاز بدن به جز ویتامین سی در تخم مرغ وجود دارد. اگر شما تخم مرغ را با آب میوه در وعده صبحانه میل کنید یک وعده کامل دریافت کرده اید. تخم مرغ برای سلامت بدن بسیار کار آمد می باشد.
جبران کمبود آهن
کسانی که از کمبود آهن رنج می برند همیشه با از دست دادن انرژی خود مواجه می شوند. آهن موجود در بدن باعث می شود تا اکسیژن به خوبی در بدن گردش پیدا کرده و سیستم ایمنی بدن تقویت شود. شما برای کمبود آهن بدن خود می توانید تخم مرغ را در دستور غذایی خود قرار دهید. ما به شما توصیه می کنیم تخم مرغ مصرف کنید.
جبران کمبود مواد مغذی
تخم مرغ سرشار از ویتامین های مختلف می باشد و یک رژیم غذایی سالم محسوب می شود. در تخم مرغ سی درصد فولات و چهل درصد ویتامین های مختلف نظیر آ، ای، ب۱۲ وجود دارد. شما برای انرژی بدن خود نیازمند این ویتامین ها هستید پس بهتر است تخم مرغ را در دستور غذایی خود قرار دهید.
پایین آوردن کلسترول
در زمان های قدیم ادعا بر این بوده است که تخم مرغ دارای کلسترول بالایی می باشد. اما تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد این موضوع صحت ندارد. رابطه عکس بین مصرف تخم مرغ و بیماری های قلبی وجود دارد. کلسترول موجود در تخم مرغ متفاوت می باشد.
ما دو نوع کلسترول در بدن داریم که یکی به نام کلسترول خوب و دیگری به نام کلسترول بد شناخته می شود. مصرف تخم مرغ تاثیری بر روی کلسترول بد خون ندارد. مصرف تخم مرغ باعث می شود تا کلسترول خوب خون افزایش پیدا کند.
تقویت استخوان ها
تخم مرغ دارای ویتامین دی می باشد، شما می توانید با مصرف تخم مرغ ویتامین دی زیادی دریافت کنید. برای جذب کلسیم و تقویت استخوان ها به تخم مرغ نیاز خواهید داشت. ویتامین دی باعث می شود تا سطح کلسیم بدن شما تنظیم شود. شما بهتر است در طول روز مواد کلسیم دار مصرف کنید تا استخوان های قوی داشته باشید.
حفظ سلامت مو
تخم مرغ به دلیل داشتن آمینواسیدهای فراوان که دارای سولفور می باشد می توانید به حفظ و سلامت موها و ناخن خود کمک کنید. تخم مرغ دارای ویتامین ب۱۲، ویتامین آ، سولفور می باشد که برای رشد سریعتر موها کاربرد دارد.
حفظ انرژی بدن
تخم مرغ به دلیل داشتن ویتامین ب باعث می شود تا انرژی شما در طول روز حفظ شود. شما می بایست در طول روز یک تخم مرغ را به صورت کامل میل کنید.
تقویت سیستم ایمنی بدن
بیشترین سودی که تخم مرغ به بدن می رساند در مورد سیستم ایمنی بدن است. ویتامین آ، ویتامین دی و فولات از جمله مواردی است که باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود. تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ویروس ها مفید است.
مضرات و منع مصرف های مجی خورش
در ابتدا خوب است بدانید که مجی خورش غذای سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر غذایی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این غذا ها نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد؛ اما چنانچه در مصرف هر نوع غذایی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای مجی خورش بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این غذا بوده و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به بعضی از مواد اولیه ی به کار رفته در مجی خورش خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:
- زخم معده: عدس یکی از انواع حبوبات هست و به همین دلیل اگر قبل از مصرف خیسانده نشده باشد، پس از مصرف باعث نفخ میشود. کسانی که زخم معده یا مشکلات دیگر گوارشی دارند بهتر است از مصرف بیشازحد عدس خودداری نمایند.
- غلظت خون: عدس اگر در یک رژیم سالم قرار بگیرد میتواند به درمان کمخونی کمک شایانی کند اما ازنظر طب سنتی مصرف زیاد عدس باعث افزایش سودا در بدن شده که درنتیجه باعث غلظت خون میشود. اگر غلظت خوندارید در مصرف عدس احتیاط کنید.
- تولید سنگ کلیه: برخی از مواد غذایی مانند عدس، حاوی مقدار فراوانی از ترکیبات اگزالات هستند. این ترکیبات باعث تولید سنگ کلیه میشوند؛ بنابراین افرادی که به سنگ کلیه مبتلا هستند باید.
- حساسیت به پروتئین تخم مرغ: همانطور که اشاره شد حساسیت به تخم مرغ در افراد مختلف متفاوت است. برخی از حساسیت ها ممکن است دارای عوارض جانبی مانند کهیر و یا اگزما باشد. برخی افراد دچار خارش، قرمزی پوست، آبریزش بینی و… می شوند. در برخی دیگر مشاهده شده است که تخم مرغ باعث ایجاد سردرد، تهوع، سرگیجه و… می شود.
مصلحات مجی خورش
با توجه به طبع سرد مجی خورش، توصیه میشود که سرد مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل عرق آویشن، عرق آلاله و عرق اسطوخودوس میشود مصرف کنند تا طبع و مزاج مجی خورش اصلاح شود.