پتله پلو یکی از سنتی ترین غذا های استان مرکزی و شهرستان ملایر همدان می باشد و یک غذای زمستانه محسوب می شود.
پتله در واقع همان گندم آسیاب شده را می گویند. این غذا بسیار مقوی بوده و حاوی ویتامین های A,B,C,E می باشد مهم ترین خواص پتله پلو تقویت عمومی بدن، افزایش سطح انرژی می باشد و همچنین پتله پلو برای کسانی که دوران نقاهت را طی می کنند نیز بسیار مناسب است.
این غذا دارای پروتئین گیاهی است و برای افراد گیاه خوار بسیار مناسب است.
طبع پتله پلو چیست؟
درمورد طبع پتله پلو، اطباء طب سنتی معتقدند که طبع پتله پلو متعادل است.
خواص بی نظیر پتله پلو که باید بدانید!
جلوگیری از سرطان سینه
گندم سرشار از فیتواسترول ها است که از بروز سرطان سینه جلوگیری می کند. گندم کامل سرشار از فیتواسترول ها است، که تاثیر استروژن ها در رشد سرطان پستان را خنثی می کنند.
مصرف نان نه تنها راه خوبی برای جلوگیری از بروز سلولهای سرطانی پستان است، بلکه به دلیل غنی بودن فیبر، می تواند به از بین بردن سریع تر استروژن ها در روده ها کمک کند، بنابراین می توان آن ها را با مقدار کمتری جذب کرد.خوردن گندم کامل، نان یا گندم کامل پخته شده، به ویژه در زنان یائسه که تحت استروژن درمانی قرار دارند، مشخص می شود.
اگر چه ثابت نشده است که این نوع درمان مستقیما مسئول بروز تومورها در پستان است، اما تصور می شود این یک عامل خطر محسوب می شود. استفاده از گندم ممکن است این خطر را کاهش دهد.
جلوگیری از بیماری های قلبی
گندم به کاهش کلسترول و جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی کمک می کند.زمانی که از خواص آرد گندم برای بدن و فواید آن صحبت می شود در واقع منظور خواص آرد گندم سبوس دار است ، اغلب مواد مغذی ویتامین های مفید گندم در سبوس آن قرار گرفته است و جدا کردن سبوس باعث به جای ماندن بخش نشاسته ای و از بین رفتن بخش بسیار مهم خواص گندم می شود. گندم سرشار از ویتامین E است، و خواص دیگر آن کاهش کلسترول است.
ثابت شده است کهه دریافت این ویتامین به بهبود سلامت سیستم گردش خون ما کمک می کند.توانایی ویتامین D در جلوگیری از تصلب شرایین با جلوگیری از اکسیداسیون کلسترول و رسوب آن در دیواره شریان ها رخ می دهد.
به این ترتیب، این ویتامین با تنگ کردن رگ های خونی مانع از ایجاد ترومی می شود که مانع گردش خون می شود. تا حدی می توان گفت که ویتامین D شریان ها را تمیز می کند و احتمالا ابتلا به انفارکتوس میوکارد،آنژین ها یا سکته مغزی را بسیار پایین می آورد.
سلامت روده
گندم سبوس دار غنی از فیبر نامحلول است که در سبوس غلیظ است.مطالعات نشان می دهد كه اجزای سبوس گندم ممكن است بعنوان پروبیوتیک عمل كند، و بعضی از باكتری های مفید موجود در روده شما را تغذیه می كند.سبوس گندم باعث تسریع در هضم غذا می شود.
یک مطالعه نشان داد که سبوس می تواند خطر یبوست در کودکان را کاهش دهد.با این وجود، بسته به علت اصلی یبوست، خوردن سبوس ممکن است همیشه مؤثر نباشد.
پیشگیری از سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ شایعترین نوع سرطان دستگاه گوارش است.مطالعات مشاهده ای میزان مصرف کل غلات - از جمله گندم کامل - را با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط می سازد.
یک مطالعه مشاهده ای تخمین زده است که افرادی که رژیم های غذایی کم فیبر دارند می توانند با خوردن فیبر بیشتر خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را 40 درصد کاهش دهند.
به طور کلی، گندم کامل سرشار از فیبر است و دارای تعدادی آنتی اکسیدان و فیتون غذایی است که به طور بالقوه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.
کنترل فشار خون
سطح سدیم موجود در دانههای برنج بسیار اندک است و به همین دلیل برای افرادی که فشار خون بالایی دارند، بسیار مناسب است.
سدیم بیش از اندازه در بدن به منقبضشدن رگها و شریانها، افزایش استرس و فشار بر سیستم قلبیعروقی منجر میشود که درنهایت، فرد را به فشار خون بالا مبتلا میکند.
این ماده همچنین در ابتلا به بیماریهایی مثل آترواسکلروز، سکته قلبی و سکته مغزی نقش دارد. با این اوصاف، مصرف خوراکیهایی که فاقد سدیم هستند، برای سلامتی مفید خواهد بود.
جلوگیری از سرطان
دانههای کامل برنج مثل برنج قهوهای سرشار از فیبر نامحلول هستند که از بدن در برابر انواع مختلف سرطان محافظت میکنند.
بسیاری از دانشمندان و محققان بر این باورند که فیبرهای نامحلول برای مراقبت از بدن در برابر رشد و دگردیسی سلولهای سرطانی حیاتی هستند. فیبر همچنین در مقابله با سرطان کولورکتال (رودهی بزرگ) و روده نقش دارد.
خواص برنج به فیبر موجود در آن خلاصه نمیشود. برنج حاوی آنتیاکسیدانهای طبیعی مثل ویتامین C، ویتامین A و ترکیبات فنولیک و فلاونوئیدهای فراوانی است که عملکردی مشابه آنتیاکسیدانها دارند و به پاکسازی بدن از رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
رادیکالهای آزاد، محصول جانبی متابولیسم سلولها هستند که به ارگانها آسیب میرسانند و باعث جهش سلولهای سالم به سلولهای سرطانی میشوند.
بنابراین میتوانید با خوردن برنج، سطح آنتیاکسیدان موجود در بدنتان را افزایش بدهید و از ابتلا به سرطان پیشگیری کنید.
کاهش خطر بیماری های قلبی
این روزها به دلایل مختلف افراد دچار بیماری های قلبی می شوند ، اگر می خواهید سلامت قلب خود را تضمین کنید بهتر است از کشمش در رژیم غذایی خود استفاده کنید ، شما می توانید با مصرف کشمش سطح تری گلیسیرید بدن خود را کاهش دهید. این کار به شکل چشمگیری باعث سلامت قلب شما می شود.
سلامت دستگاه گوارش
کشمش می تواند باعث گوارش بهتر بدن شود. اگر شما مقداری کشمش مصرف کنید گوارش شما تنظیم می شود. کشمش دارای فیبر می باشد و برای رها شدن از دست یبوست مفید است. کشمش باعث هضم بهتر مواد غذایی در سیستم گوارش می شود و به دفع سموم بدن کمک می کند.
بهداشت دهان و دندان
کشمش دارای الئانولیک اسید می باشد. الئانولیک اسید نوعی ماده مغذی می باشد که در برابر پوسیدگی دندان ها و لثه ها از بدن شما مراقبت می کند. کشمش می تواند باعث جلوگیری از تشکیل باکتری ها در دهان شما شود.
اگر شما به صورت روزمره کشمش مصرف کنید مقدار زیادی الئانولیک اسید به بدن شما رسیده که باعث جلوگیری از تکثیر بیماری های دهان و دندان می شود.
کنترل دیابت
مطالعات انجام شده نشان می دهد که کشمش برای کنترل دیابت موثر است. کشمش می تواند از فوران شدن یکباره انسولین بعد از صرف یک وعده غذایی جلوگیری کند. این امر برای بیماران دیابتی بسیار مهم می باشد.
کشمش باعث ترشح بهتر لپتین و گرلین در بدن می شود. شما با مصرف کشمش احساس سیری بیشتری خواهید داشت. کسانی که در رژیم غذایی خود از کشمش استفاده می کنند همیشه سالم تر هستند چرا که باعث می شود از پرخوری جلوگیری شود.
سم زدایی کبد
کبد نقش مهمی در حذف سموم بدن را دارا می باشد ، اگر خوراکی های ناسالم مصرف کنید کبد شما در معرض خطر قرار می گیرد. گاهی در یک محیط آلوده قرار داریم که این امر باعث می شود تا تعداد سموم یافت شده در بدن زیاد شود.
برای کمک به سلامت کبد خون بهتر است از کشمش استفاده کنید. کشمش باعث می شود تا سم زدایی بدن به شکل ویژه ای انجام شده و باعث شفاف تر شدن پوست می شود.
مناسب برای ورزش های سنگین
اگر ورزش های سنگین انجام می دهید می توانید با مصرف کشمش که شامل فروکتوز و گلوکز می باشد انرژی لازم را برای فعالیت های روزانه کسب کنید. کشمش کلسترول ندارد پس می توانید بدون توجه به سطح فشار خون و قند خون تان توده بدنی خود را افزایش دهید.
کشمش دارای فیبر می باشد که این کار باعث می شود تا احساس سیری کنید. پرخوری یکی از دلایل چاقی در افراد می باشد که با مصرف مواد فیبردار برطرف می شود.
مضرات و منع مصرف های پتله پلو
- آلرژی و اسهال: اگر شما در طول روز مقادیر زیادی از کشمش را مصرف کنید ممکن است باعث ایجاد اسهال شود. برخی افراد به مصرف کشمش و انگور آلرژی دارند که می بایست از مصرف آن خودداری کنند.
- یکی از عوارض جانبی مصرف گندم ، عدم تحمل پروتئین گلوتن موجود در این غله است که ممکن است یک پاسخ ایمنی مضر در بدن فرد ایجاد کند و از علائم بیماری سلیاک است. با آسیب به روده کوچک و باعث اختلال در جذب مواد غذایی برای فرد ایجاد می کند.
- گندم دارای پروتئینی به نام گلوتن است که می تواند در برخی افراد که دارای حساسیت هستند موجب حساسیت شود. علائم حساسیت. شکم درد، سردرد، خستگی، اسهال ، دردمفاصل، نفخ، و اگزما است.
- زیاده روی در مصرف غلات باعث ایجاد التهاب در بدن می شود.
- میزان بالای کربوهیدرات در گندم وجود دارد که نشاسته نوع غالب این کربوهیدرات است که نسبت به نوع گندم میزان قند حاصل از آن متغییر است . نشاسته در کل انرژی زیاد برای هضم می طلبد که این می تواند برای برخی افراد دیابتی مشکلات در پی داشته باشد.
- فیبرهای محلول به مقادیر در گندم وجود دارد که همین مقدار کم ممکن است در افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر مضر باشد.
- یکی از مضرات گندم مربوط به آرد گندم است که مصرف بیش از حد آن باعث چاقی در کودکان می شود.
- زیاده روی در مصرف آد گندم (یا گندم تصفیه شده) شاخص قند خون را بالا می رود و سبب کاهش سرعت سوزاندن ذخایر چربی و در نهایت سوخت وساز بدن را کند می کند و موجب چاقی (افزایش وزن و چربی) می شود.
- استفاده از غلات تصفیه شده باعث آسیب دیدگی سیستم ایمنی بدن می شود استحکام استخوانها را کاهش می دهد و سلامت فرد را به خطر می اندازد.
- کربوهیدرات موجود در آرد گندم به نام آمیلوپکتین A است که سطح قندخون به میزان بالایی افزایش می دهد. (به میزان دو برش نان گندم سطح قند خون در حد چندشاخه نبات یا شش قاشق چایخوری شکر بالا می رود.)
- دانه گندم برای افرادی که مبتلا به انسداد عروق هستند زیان آور است.