ماش پلو یکی از انواع غذاهای خوشمزه و سنتی ایرانی است که با مواد متنوعی تهیه می شود. ماش پلو شباهت زیادی به عدس پلو دارد و اگر از افرادی باشید که به عدس پلو علاقمند هستند، این غذای سنتی و خوشمزه ایرانی را نیز می پسندید.
ماش را می توانیم به صورت ساده برای شام یا ناهار درست کنیم، یا اینکه به عنوان یک غذای مجلسی به همراه ماهیچه، گوشت مرغ و یا به همراه گوشت چرخ کرده قلقلی درست کنیم. برای تزیین روی این غذای خوشمزه به سلیقه خود می توانید از پیاز داغ، کشمش پلویی تفت داده شده و … استفاده کنید.
جدول دسترسی سریع
طبع ماش پلو
چنانچه در رابطه با طبع ماش پلو سوالاتی نظیر: طبع ماش پلو چیست؟ و یا، طبع ماش پلو گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع ماش پلو تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع ماش پلو سرد و خشک است.
بنابراین ماش پلو برای گرم مزاجان مناسب بوده و توصیه می شود سرد مزاجان در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.
طرز تهیه ماش پلو
پیش از بررسی خواص فوق العاده ی ماش پلو، با طرز تهیه ی این غذای خوشمزه آشنا شوید:
- برای تهیه ماش پلو مجلسی با مرغ ابتدا ماش ها را درون یک کاسه آب می ریزیم و اجازه می دهیم به مدت ۱۰ دقیقه خیس بخورند، سپس آنها را می شوییم و به همراه ۲ لیوان آب داخل یک قابلمه مناسب می ریزیم.
- در این مرحله قابلمه را روی حرارت قرار داده و اجازه می دهیم ماش بپزد. توجه داشته باشید که ماش را باید فقط در حدی بپزیم که خام نباشد و نباید خیلی نرم و له شود. در همین حین برنج را درون یک کاسه آب قرار می دهیم.
- توجه داشته باشید که اگر برنج تازه باشد نیاز به خیساندن ندارد و می توانیم آنرا پس از شستشو بپزیم. در ادامه یک قابلمه مناسب را تا نیمه آب پر می کنیم، سپس روی حرارت زیاد قرار می دهیم تا آب سریعتر جوش بیاید.
- پس از اینکه آب جوش امد کمی نمک اضافه کرده و هم می زنیم، سپس برنج خیسانده شده را اضافه کرده و اجازه می دهیم به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه درون آب جوش بماند. برای قاطی پلو توصیه می شود برنج را زنده تر آبکشی کنیم.
- در این مرحله برنج را آبکشی می کنیم. در ادامه ماش را پس از اینکه پخت، درون آبکش می ریزیم تا آب اضافی اش خارج شود. در ادامه یک قابلمه مناسب انتخاب کرده و چند قاشق غذاخوری روغن مایع در کف قابلمه می ریزیم.
- حالا برای ته دیگ مقداری نان لواش یا سیب زمینی ورقه شده در کف قابلمه قرار می دهیم. در ادامه برنج آبکش شده و ماش را به صورت لایه ای درون قابلمه می ریزیم، سپس درب قابلمه را گذاشته و آنرا روی حرارت ملایم قرار می دهیم.
- در حین دم کشیدن ماش پلو، به سراغ آماده کردن دیگر مواد می رویم. برای این منظور سینه مرغ را به صورت نگینی خرد می کنیم و به همراه مقداری آب لیمو ترش و زعفران دم کرده داخل یک کاسه مناسب می ریزیم.
- در این مرحله مقداری نمک و فلفل سیاه به کاسه اضافه کرده و مواد را به خوبی مخلوط می کنیم و کنار می گذاریم تا گوشت مرغ طعم دار شود. در ادامه پیاز را به صورت خلالی نازک و یکدست خرد می کنیم.
- حالا یک تابه مناسب روی حرارت قرار داده و مقداری روغن اضافه می کنیم. در ادامه پیاز را اضافه کرده و کمی تفت می دهیم تا سبک شود، سپس مقداری زردچوبه به تابه افزوده و تفت دادن را ادامه می دهیم تا پیاز طلایی شود.
- در این مرحله پیاز را از تابه خارج کرده و کشمش را پس از شستشو و خشک کردن به همراه کمی روغن اضافه می کنیم. کشمش را در حدی که خوشرنگ و نرم شود، تفت می دهیم، سپس از تابه خارج کرده و کنار می گذاریم.
- حالا تکه های مرغ را به همراه کره به تابه اضافه می کنیم، سپس به خوبی تفت داده و سرخ می کنیم. در نهایت ماش پلو را درون ظرف مورد نظرمان می کشیم، سپس با مرغ، کشمش و پیاز داغ تزیین کرده و سرو می کنیم.
خواص ماش پلو در طب سنتی
حال که با طرز تهیه ی ماش پلو آشنا شدید، در ادامه، ابتدا برخی از خواص ماش موجود در این غذای محبوب را بیان کرده و سپس به بررسی خواص سایر مواد به کار رفته در این غذا خواهیم پرداخت:
- ماش همراه با برنج کم چربی برای درمان اسهال موثر است.
- برای از بین بردن التهابات صفرا ماش استفاده کنید.
- پتاسیم موجود در ماش باعث شستشوی کلیه ها و پایین آوردن درجه اسیدی خون و منظم کردن ضربان قلب می گردد.
- ماش به دلیل داشتن فسفر و کلسیم در تقویت و حفظ تعادل افراد مسن بسیار مفید است.
- فسفر و کلسیم موجود در ماش نقش موثری در رشد کودکان دارد.
- ماش سرشار از آهن است که برای درمان کم خونی بسیار مفید است.
- ماش باعث زیاد شدن شیر مادران شیرده می شود.
- ماش یکی از حبوبات کم کالری است.
- ماش بسیار زود هضم و غیرنفاخ است.
- ماش حاوی ویتامین های A ,D است که برای تقویت اعصاب و بینایی بسیار مفید است.
- ماش دارای فیبر رژیمی محلول است که به بهبود عملکرد سیستم گوارش کمک میکند.
- حبوبات از جمله ماش ماده ای به نام مهارکننده پروتئاز دارند که می تواند در برابر سرطان سینه مقاومت کن. و از تشکیل تومور جلوگیری میکند.
- ماش به علت دارا بودن شاخص قند پایین مصرف آن برای افراد دیابتی مفید است.
- ماش به دلیل دارا بودن مواد مغذی مفید در دفاع در برابر چندین بیماری مزمن مرتبط با سن از جمله بیماریهای قلبی، سرطان، دیابت و چاقی بسیار مفید است.
- دانه های ماش دارای فعالیت های بیولوژیکی از جمله اثرات آنتی اکسیدانها، ضد میکروبی، ضدالتهاب، ضد دیابت ضدفشار خون و ضد تومور هستند و به سوخت و ساز چربی کمک می کنند.
- ماش این قابلیت را دارد که سرخ رگها را عاری از مواد زائد نگه دارد و گردش خون را بهبود بدهد و به همین دلیل یک افزودنی عالی برای رژیم های غذایی ضد التهابی به حساب می آید.
- ماش ضد فشار خون بالا است. وجود میزان بالای پروتئینی به نام پپتید در ماش به کاهش فشردگی عروق خونی که باعث فشار خون می شود. کمک میکند.
- وجود میزان بالا آنی اکسیدانهای از جمله الیگوساکاریدها و پلی فنولها در ماش می تواند با پیشرفت سرطان مبارزه کند و بدن را در برابر تخریب DNA و جهش خطرناک سلولی محافظت کند.
- ماش سیستم ایمنی بدن را تقویت می کندو از بدن در برابر عفونتهای و ویروسها محافظت می کند.
- ماش سرشار از مواد مغذی گیاهی که با باکتری های مضر ، ویروس ها و سرماخوردگی ، بثورات، آماس مبارزه کرده و باعث تعادل باکتری ها در دستگاه گوارش می شود به این ترتیب به جذب مواد غذایی و بهبود سیستم دفاعی کمک می کند.
- منیزیم موجود در ماش برای سلامت دستگاه گوارش، عمکلرد مناسب ضربان قلب، آزاد کردن انتقال دهنده های عصبی و برای تعمیر بافت های عضلانی در افرادی که بسیار فعال هستند بسیار مفید است.
- خوردن منظم ماش می تواند میزان خوردن غذاها را کاهش دهد و به کاهش وزن کمک می کند.
- ویتامین های گروه B ، از جمله B6 , B9 و همچنین منیزیم موجود در ماش برای کنترل نوسانات هورمونی که می تواند به علائم سندرم پیش از قاعدگی منجر شود کمک کند و همچنین برای کاهش شدت و درد مرتبط با گرفتگی های PMS، سردرد، نوسانات خلقی، خستگی و دردهای عضلانی مفید است.
- با استفاده از ماش از بروز پوکی استخوان در سالمندان جلوگیری می کنیم.
- مقدار پتاسیم که در ماش وجود است باعث پاکسازی کلیه ها از مواد زائد می شود و همچنین موجب کاهش درجه اسیدی خون شده و جریان قلب را منظم میکند.
مضرات و منع مصرف های ماش پلو
در ابتدا خوب است بدانید که ماش پلو غذای سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر غذایی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این غذا ها نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد؛ اما چنانچه در مصرف هر نوع غذایی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای ماش پلو بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این غذا بوده و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به بعضی از مواد اولیه ی به کار رفته در ماش پلو خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:
- در ماش موادی وجود دارد که موجب تولید اسیداوریک می شود ، افراد مبتلا به نقرس از مصرف آن خودداری کنند ، چرا که مصرف آن موجب شدت بیماری می شود.
- کسانی مبتلا به بیماری های دستگاه گوارش بخصوص زخم روده و اثنی عشر می باشند از ماش کمتر استفاده کنند. زیرا سلولز موجود در آن موجبات ناراحتی را فراهم می کنند.
- کسانی که یبوست دارند و می خواهند از ماش استفاده کنند بهتر است ابتدا ماش را قدری تفت داده سپس بلغور کرده پوست آن را بگیرند و آنگاه غذا درست کنند.
- کسانی که صرع دارند از ماش پوست کنده استفاده کنند.
- زیاده روی در مصرف ماش موجب افزایش خلط، نقرس، اسیداوریک، ضعف قوه باه، سوءهاضمه، نفخ، ناراحتی های دندانها و عدم جذب کلسیم می شود.
- افرادی مسن و کسانی که مزاج سرد دارند و یا اینکه صاحب معده ای رطوبتی می باشند باید ماش را همراه با ادویه مناسب (مثل دارچین، فلفل، زنجبیل، خردل،) میل نمایند، افرادی که دارای مزاج گرم می باشند باید به غذاهایی که با ماش تهیه می شود، چاشنی هایی نظیر رب انار، رب گوجه ، و آب سماق استفاده کنند.
مصلحات ماش پلو
با توجه به طبع سرد ماش پلو، توصیه میشود که سرد مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل دمنوش دارچین میشود مصرف کنند تا طبع و مزاج ماش پلو اصلاح شود.
یک پاسخ
با تشکر از شما