خورش قورمه سبزی محاله از محبوب ترین خورش های ایرانی است که تاریخچه آن به ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ سال پیش بر می گردد که شاید کمتر ایرانی پیدا شود که عاشق این خورش خوشمزه نباشد. خورش قورمه سبزی محاله از اصیل ترین غذاهای ایرانی محسوب می شود که در بیشتر نقاط کشورمان با یک دستور خاص تهیه می شود.
البته در برخی شهرها این خورش با مواد دیگری طبخ می شود که خیلی متفاوت نیستند مثلا به جای استفاده از لوبیا قرمز از لوبیا چیتی استفاده می شود و در برخی نقاط به جای استفاده از سبزی خورشتی متداول از سبزی های معطر کوهی و محلی استفاده می شود اما در قورمه سبزی محاله به جای لیمو عمانی از تمر هندی استفاده میشود.
در این مطلب از طب شناس قصد داریم شما را با طبع قورمه سبزی محاله، طرز تهیه قورمه سبزی محاله، خواص قورمه سبزی محاله، مضرات و منع مصرف های قورمه سبزی محاله و همچنین مصلحات قورمه سبزی محاله آشنا کنیم.
طبع قورمه سبزی محاله
چنانچه در رابطه با طبع قورمه سبزی محاله سوالاتی نظیر: طبع قورمه سبزی محاله چیست؟ و یا، طبع قورمه سبزی محاله گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع قورمه سبزی محاله تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع قورمه سبزی محاله گرم است.
بنابراین قورمه سبزی محاله برای سرد مزاجان مناسب بوده و توصیه می شود گرم مزاجان در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.
طرز تهیه و خواص فوق العاده ی قورمه سبزی محاله
پیش از بررسی خواص فوق العاده ی قورمه سبزی محاله، با طرز تهیه ی این غذای خوشمزه آشنا شوید:
- مرحله اول: برای تهیه خورش قورمه سبزی محاله در ابتدای کار، لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی را درون یک کاسه حاوی آب می ریزیم و اجازه می دهیم از حداقل ۶ ساعت قبل به خوبی خیس بخورد تا نفخ آن به طور کامل گرفته شود.
- مرحله دوم: در این مرحله پیاز را شسته و پوست می کنیم. سپس آن را به صورت نگینی ریز خرد می کنیم. در ادامه سیر را هم به صورت ساطوری ریز خرد می کنیم. حالا یک قابلمه مناسب را روی حرارت ملایم قرار می دهیم.
- مرحله سوم: در این مرحله کمی روغن به قابلمه اضافه می کنیم و صبر می کنیم تا روغن به خوبی داغ شود. در ادامه پیاز خرد شده را اضافه کرده و چند دقیقه تفت می دهیم تا سبک و طلایی شود. در ادامه سیر ساطوری شده را هم اضافه می کنیم.
- مرحله چهارم: سیر را در حدی تفت می دهیم که عطر آن بلند شود. وقتی که عطر و بوی سیر خارج شد، گوشت را به صورت خورشتی تکه تکه کرده و به مواد اضافه می کنیم و تفت می دهیم. تفت دادن گوشت را تا زمانی که تغییر رنگ دهد ادامه می دهیم.
- مرحله پنجم: در این مرحله لوبیا را که از قبل خیس کرده ایم، آبکشی می کنیم، سپس به گوشت اضافه می کنیم. لوبیا را هم در حد یک دقیقه تفت می دهیم، سپس ۴ تا ۶ لیوان آب جوش به قابلمه اضافه می کنیم و درب قابلمه را می گذاریم.
- مرحله ششم: حالا حرارت زیر قابلمه را زیاد می کنیم تا آب درون قابلمه به جوش آید. وقتی که آب به نقطه جوش رسید، حرارت را کم کرده و اجازه می دهیم گوشت و لوبیا به طور کامل بپزند.
- مرحله هفتم: سبزی خورشتی را به صورت کاملا ریز خرد می کنیم، سپس به همراه روغن درون یک تابه مناسب تفت می دهیم تا به طور کامل سرخ شده و رنگش تغییر کند.
- مرحله هشتم: پس از اینکه گوشت و لوبیا نیم پز شدند، سبزی خورشتی سرخ شده را به قابلمه اضافه می کنیم. پس از اینکه لوبیا و گوشت به طور کامل پختند، تمر هندی را به همراه مقداری نمک و فلفل اضافه می کنیم.
- مرحله نهم: در مرحله پایانی اجازه می دهیم خورش با حرارت ملایم جا بیفتد و روغن بینداز برای اینکه روغن خورش روی آن جمع شود می توانیم یک قالب کوچک یخ به قابلمه اضافه کنیم. در پایان خورش قورمه سبزی محاله را به همراه برنج آبکش سرو می کنیم.
- گوشت مناسب قورمه سبزی محاله: برای تهیه قورمه سبزی محاله به دلخواه می توان از انواع گوشت های متداول مثل گوشت گوساله، گوسفند یا حتی مرغ استفاده کرد. اما اگر بخواهید قورمه سبزی مجلسی داشته باشید بهتر است مانند دستور بالا از گوشت گوسفندی استفاده کنید. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که گوشت گوسفندی چون پر چرب است، بعد از پخت جمع می شود و به همین دلیل باید تکه های گوشت گوسفندی را به صورت درشت خرد کنید تا در پایان پخت در خورش مشخص باشند.
حال که با طرز تهیه ی قورمه سبزی محاله آشنا شدید، در ادامه، ابتدا برخی از خواص گوشت موجود در این غذای محبوب را بیان کرده و سپس به بررسی خواص سایر مواد به کار رفته در این غذا خواهیم پرداخت:
سلامت چشم ها و سیستم عصبی با قورمه سبزی محاله
گوشت گوسفند موجود در قورمه سبزی محاله دارای ویتامین B2 می باشد. در این گوشت ریبوفلاوین به مقدار زیاد یافت می شود که برای حفظ سلامت دستگاه سیستم عصبی و سلامت چشم ها بسیار مفید است.
کسانی که می خواهند از سلول های بینایی خود محافظت کنند می توانند از قورمه سبزی محاله بهره بگیرند. ریبوفلاوین موجود در این غذا سبب حفظ سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از وقوع زخم های دهانی و لب های ترک خورده میشود.
تقویت سیستم ایمنی بدن با قورمه سبزی محاله
قورمه سبزی محاله با دارابودن خواص ضدالتهابی، ضدمیکروبی، ضدویروسی، ضدعفونی و تببر به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. علاوه بر این وجود آنتیاکسیدانها و مقادیر بالای ویتامین c در قورمه سبزی محاله، این غذا را گزینه مناسبی برای تقویت سیستم ایمنی می کند.
پیشگیری از شکننده شدن استخوان ها
قورمه سبزی محاله دارای کلسیم بالایی می باشد که برای بدن مفید است. کلسیم موجود در قورمه سبزی محااه سبب می شود تا فرآیند حفظ استخوان ها و تقویت آنها به درستی انجام شود. همچنین کلسیم موجود در این غذا سبب می شود تا از شکستگی استخوان پیشگیری شود.
کاهش کلسترول خون با قورمه سبزی محاله
مقادیر فراوان فیبر موجود در قورمه سبزی محاله سبب کاهش کلسترول می شود. در واقع فیبر، کلسترولهای LDL اضافه را از رگها و شریانها دور میکند. همچنین فیبر به نمک های صفراوی که به وسیله کلسترول خون تولید میشوند میچسبد و از جذب آن در بدن جلوگیری می کند و منجر به کاهش کلسترول میشود.
جلوگیری از ابتلا به کم خونی با قورمه سبزی محاله
کم خونی به دلیل کمبود گلبول های قرمز ایجاد می شود. گوشت قرمز موجود در قورمه سبزی محاله سبب افزایش گلبول های قرمز خون می شود که این امر سبب می شود تا اکسیژن مناسب به سلول های بدن رسیده و از کم خونی پیشگیری شود.
علاوه بر گوشت قرمز، تمبر هندی موجود در قورمه سبزی محاله دارای مقادیر بالای آهن است. آهن میزان گلبول های قرمز خون را در حد مطلوبی حفظ می کند و به درمان کم خونی کمک می کند. علاوه بر این، قورمه سبزی محاله با دارا بودن مواد معدنی، فیبر رژیمی و ویتامین C برای تصفیه خون مفید است. همچنین آنتی اکسیدان های موجود در قورمه سبزی محاله، سبب مهار رادیکال های آزاد و تصفیه خون می شوند.
پیشگیری از ابتلا به اوتیسم
قورمه سبزی محاله به دلیل داشتن امگا 3 و ویتامین B12 سبب می شود تا از ابتلای کودکان به بیماری اوتیسم جلوگیری شود. خوب است بدانید که گوشت گوسفند موجود در این غذا مستقیما بر روی سیستم عصب مرکزی کودکان تاثیر گذاشته و برای آرام کردن مغز و استرس بسیار موثر است.
خواص ضد سرطانی قورمه سبزی محاله
قورمه سبزی محاله غنی از آهن، ویتامین B، کولین و سلنیوم می باشد. کولین و سلنیوم موجود در این غذا سبب میشود تا از حملات سلول های سرطانی در بدن پیشگیری کند. قورمه سبزی محاله دارای لینولئیک اسید می باشد که سبب میشود با تومورهای بدخیم مبارزه کند.
عملکرد بهتر دستگاه گوارش با قورمه سبزی محاله
قورمه سبزی محاله با دارا بودن مقادیر فراوان فیبر های غذایی به درمان طبیعی یبوست کمک می کند. همچنین، تمر هندی موجود در این غذا صفراوی است و به هضم سریع تر و راحت تر غذا کمک میکند و سبب بهبود کارایی دستگاه گوارش میشود. علاوه بر این، جهت درمان اسهال مزمن و تنظیم ترشح آب معده بسیار مفید است.
مضرات و منع مصرف های قورمه سبزی محاله
در ابتدا خوب است بدانید که قورمه سبزی محاله غذای سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر غذایی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این غذا ها نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد؛ اما چنانچه در مصرف هر نوع غذایی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای قورمه سبزی محاله بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این غذا بوده و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به بعضی از مواد اولیه ی به کار رفته در قورمه سبزی محاله خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:
- از مضرات تمبر هندی موجود در قورمه سبزی محاله می توان به کاهش نیروی جنسی اشاره کرد.
- مصرف بیش از حد قورمه سبزی محاله میتواند ایجاد زخم روده، زخم اثنی عشر، ایجاد دل درد و ورم معده کند.
- ایجاد بواسیر از دیگر مضرات مصرف بیش از اندازه ی قورمه سبزی محاله است.
- از آنجایی که مصرف تمبر هندی در بارداری ممنوع است، زیرا سبب سقط جنین می شود، توصیه میشود از قورمه سبزی محاله در دوران بارداری مصرف نکنید.
مصلحات قورمه سبزی محاله
با توجه به طبع گرم قورمه سبزی محاله، توصیه میشود که گرم مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل عرق کیالک میشود مصرف کنند تا طبع و مزاج قورمه سبزی محاله اصلاح شود.