گَوَن گیاهی از از خانواده باقلاییان می باشد. نام علمی این گیاه Astragalus است. گون گیاهی چندساله است که ارتفاع آن تا ۷۵ سانتیمتر میرسد. این گیاه به دو صورت بوتهای و علفی دیده میشود و تولید مثل آن از طریق بذر صورت میگیرد. کتیرا محصول گیاه گون است. در ایران بیش از ۸۰۰ گونه گون رشد می کند. برخی از گونههای گون سمی هستند. اما گون گونه دارویی نیز دارد. گونه دارویی گون دارای گلهایی به رنگ صورتی، قرمز، آبی، بنفش و یا سفید است. در این مطلب با گوشه ای از فواید و خواص گیاه گون آشنا می شویم.
طبع گیاه گون چیست؟
چنانچه در رابطه با طبع گیاه گون سوالاتی نظیر: طبع گیاه گون چیست؟ و یا، طبع گیاه گون گرم است یا سرد؟ و یا حتی، طبع گیاه گون تر است یا خشک؟ سوالاتی برای شما پیش آمده است، خوب است بدانید که طبع گیاه گون گرم و خشک است.
بنابراین گیاه گون برای سرد مزاجان مناسب بوده و توصیه می شود گرم مزاجان در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.
خواص بی نظیر گیاه گون
- گون برای درمان عوارض جانبی شیمی درمانی مفید است.
- گون به هضم غذا کمک می کند.
- ریشه گون دارای خاصیت ضد استرس و آرام شدن اعصاب است.
- گون مغز استخوان را تقویت و بدن انسان را از عوامل بیماریزا محافظت میکند.
- گون سبب افزایش فعالیت سلولهای ایمنی و در حقیقت تحریک سیستم ایمنی بدن می شود.
- گون برای طحال مفید است.
- ریشه گیاه گون دارای توانایی مهار رشد تومور است.
- ریشه این گیاه برای درمان بیماری قند و نفریت مناسب است.
- گون باعث کاهش فشار خون می شود.
- کتیرا محصول گیاه گون است و به پاکسازی کبد کمک می کند.
- کتیرا برای درمان عفونت دندان و لثه مفید است.
- کتیرا در فرآوردههای سرماخوردگی به عنوان نرم کننده و ضد سرفه کاربرد دارد.
- کتیرا برای حالت دادن و نرم کردن مو مفید است.
- بهبود درد مفاصل
- بهبود مشکلات مغز و استخوان
- ضد تشنج و صرع
- بهبود آلرژی
- درمان استرس
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- تنظیم کلسترول خون
- خواص آنتی اکسیدان
- خواص ضدالتهابی
- درمان سرماخوردگی
- بهبود بیماری های کلیوی
- درمان مشکلات گوارشی
- کاهش خستگی
- محافظت از کبد
بهبود بی خوابی
مطالعات زیادی برا روی خواص عسل ها با شهدهای مختلف انجام شده است و نشان داده که همه عسل ها برای درمان بی خوابی فوق العاده عمل می کنند و عسل گون هم در رفع این مشکل کمک بسیاری می کند چون عسل گون هم مثل خیلی از عسل های با شهدهای دیگر و متنوع باعث بالا رفتن سطح هورمون انسولین می شود و منجر شده تا اضطراب فرد کاهش یابد که همین ویژگی عسل به خواب بهتر کمک خواهد کرد.
درمان کم خونی با عسل گون
امروزه به دلیل تغذیه نامناسب و نرسیدن ویتامین های مورد نیاز بدن، افراد زیادی در جهان دچار مشکلات کم خونی هستند. در نتیجه بهتر است محصولات طبیعی از جمله عسل گون که نقش بسزایی در درمان کم خونی ایفا می کند را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. همچنین شما می توانید برای درمان کم خونی از عسل مرکبات هم بهره ببرید که خواص بی شمار دیگری نیز به همراه دارد.
مناسب برای گرفتگی صدا
روزهای سرد پاییز و زمستان می تواند مشکلاتی از قبیل گرفتگی صدا، مشکلات سینه و حنجره برای شما به وجود بیاورد. اما شما می توانید با مصرف عسل گون این مشکلات را در روزهای سرد پاییز و زمستان کاهش دهید و از سرماخوردگی در امان بمانید.
التیام زخم های حلق و ریه
جهت بهبود زخم های حلق و ریه بهتر است از محصولاتی استفاده شود که درصد قدرت میکروب کشی آن ها بالا باشد. همچنین باید سیستم ایمنی بدن توانایی بیشتری برای بهبود زخم ها داشته باشد تا زخم ها هرچه سریع تر بهبود یابند. شما می توانید با مصرف نمودن عسل گون که قدرت ضدمیکروبی بسیار بالایی دارد به درمان این زخم ها کمک کنید.
تقویت حافظه
خوردن عسل گون هم مانند هر عسل طبیعی و خام می تواند به تقویت حافظه کمک کند و وجود استیل کولین و ویتامین B در آن بی تاثیر نیست. همچنین مصرف آن باعث تولید ملاتونین با مقدار بیشتری می شود که باعث می شود شما هر موضوعی را بهتر به حافظه خود بسپارید. به خصوص برای افرادی که در شب های امتحان دچار کمبود انرژی و خستگی مغز می شوند، می تواند منبع خوبی برای تامین انرژی باشد.
سلامت قلب
قلب یک عضو مهم است که دارای حساسیت زیادی می باشد و از بدو تولد شروع به فعالیت می کند، قلب بیشترین انرژی را نسبت به سایر اعضای بدن مصرف می کند و هرگز استراحتی ندارد، به همین دلیل انرژی ضروری را باید از راه سوخت گلوکز در بدن آزاد کند. در نتیجه عسل گون می تواند یک گزینه مناسب و منبع خوبی از گلوکز باشد که انرژی مورد نیاز برای عملکرد قلب را فراهم کند.
ضد پیری
عسل گون سرشار از آنتی اکسیدان می باشد که با رادیکال های آزاد در بدن مقابله می کند. این رادیکال ها در بدن هر شخص باعث می شوند سلول ها را در معرض خطر قرار دهند و شخص دچار پیری زودرس و مشکلاتی در پیری خواهد شد. مطالعات نشان می دهد که خوردن یک قاشق از عسل گون در طی روز می تواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند.
درمان دیابت
دیابت به خاطر عوامل متعددی بروز می کند، به طور مثال اگر شخص دارای استرس و اضطراب بالا بوده و رژیم غذایی نامناسبی داشته باشد باعث شده قندخون و انسولین آن شخص بالا برود. اما بهتر است بدانید اکثر عسل ها از جمله عسل گون برای افرادی که دچار قندخون بالایی هستند در مقایسه با شکر، قندخون را مقدار کمتری بالا برده و همچین زمانی که عسل می خوریم نسبت به قندهای مصنوعی میزان کمتری مصرف می کنیم. همین موضوع باعث می شود که قند بدن به مقدار کمتری بالا برود.
ضد تومور
تحقیقات نشان می دهد که عسل گون هم مثل خود گیاه گون برای کنترل سرطان نقش بسزایی دارد و تا حد قابل قبولی از تشدید سرطان جلوگیری می کند. همچنین باعث از بین بردن باکتری ها و ویروس ها می شود و دیگر عواملی که باعث رشد سلول های سرطانی می شود را مهار می کند.
درمان سینوزیت
به منظور بهبود و پیشگیری از بیماری سینوزیت، شما می توانید در طی روز سه بار عسل گون را به مقدار یک تا دو قاشق چای خوری میل کنید؛ زیرا عسل خاصیت تسکین دهندگی دارد، همچنین التهاب را کاهش می دهد و میکروب ها را نابود می نماید.
کمک به هضم غذا
عسل گون خاصیت ملین بسیار زیادی دارد که می تواند به هضم راحت تر غذا کمک کند و عملکرد سیستم گوارشی را متعادل و نرمال سازد. به این منظور شما می توانید یک قاشق عسل را به یک لیوان شیر ولرم افزوده و قبل از خواب میل نمایید.
کاهش فشار خون
از آنجایی که عسل گون سرشار از آنتی اکسیدان های مفید برای فرد می باشد، افراد می توانند با مصرف عسل گون از ابتلا به بیماری های عروقی جلوگیری کنند. همچنین مصرف این عسل باعث شده تا هورمون استرس کمتر در بدن فعال شود و فشارخون به حالت تعدیل درآید.
تقویت روده
وجود قندهایی مانند پروبیوتیک، ترکیبات ضدالتهابی و باکتری های پروبیوتیک در عسل ها از جمله عسل گون می تواند برای آن دسته افرادی که از بیماری های مرتبط با روده رنج می برند یک انتخاب درست باشد.
مضرات و منع مصرف های گیاه گون
گیاه گون گیاهی سالم و بدون ضرر برای افراد مختلف است؛ اما باید توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف هر گیاه دارویی میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که، با مصرف به اندازه ی این گیاهان، نه تنها عوارضی پیش نخواهد آمد، بلکه برای شما مفید واقع خواهند شد؛ اما چنانچه در مصرف هر نوع گیاه دارویی زیاده روی کنید، امکان دارد تمامی مزایای آن، به معایب تبدیل شود.
بنابراین، مضراتی که در ادامه برای گیاه گون بیان خواهیم کرد، به دلیل مصرف بیش از اندازه ی این گیاه دارویی، و یا به دلیل حساسیت برخی افراد به گیاه گون خواهد بود. این عوارض و ممنوعیت ها شامل موارد زیر میشوند:
- زیاده روی در مصرف گون باعث آسیب رسیدن به سیستم ایمنی بدن میشود.
- زنان باردار و افرادی که دارای بیماری لوپوس و یا سایر بیماریهای خود ایمنی هستند، باید از مصرف گون اجتناب کنند.
مصلحات گیاه گون
همانطور که گفته شد، گیاه گون دارای طبعی گرم و خشک بوده و برای افرادی که گرم مزاج هستند، توصیه شده است که این گیاه را با مصلح آن مصرف کنند تا طبع آن اصلاح شود. از جمله مصلحات گیاه گون میتوان به عرق برگ زیتون و عرق برگ بید اشاره کرد.