طبع-و-خواص-سرکه-در-طب-سنتی-انگور-و-سیب-و-خرما

طبع و خواص سرکه در طب سنتی و ایرانی و اسلامی

سرکه معمولاً از میوه‌های شیرین تهیه می‌شود از جمله انگور، سیب، خرما، انجیر، انار و غیره هر کدام از انواع سرکه دارای طرح و خواص منحصر به فردی است امّا وقتی در طب سنتی از سرکه صحبت می‌شود منظور سرکه انگور است چرا که سرکه انگور معروف ترین و پر استفاده ترین نوع است. طبع و خواص سرکه در طب سنتی اهمیت زیادی دارد و برای آن کاربرد های فراوانی شمرده می شود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

طبع سرکه در طب سنتی

از دیدگاه طب سنتی سرکه دارای طبع سرد و خشک است و درجه خشکی آن را سه می دانند.

مصرف سرکه در گرم مزاجان بسیار مفید است و افرادی که در مناطق گرمسیر باعث کاهش گرمی صفرا و داغی خون می شود. از گرمازدگی و بی اشتهایی نیز جلوگیری می کند.

خواص سرکه

  • سریع النفوذ است.
  • هضم غذاهای سنگین را آسان می کند.
  • اشتها آور است.
  • سبب کاهش یا قطع صفرا می شود
  • از انسداد عروق جلوگیری می کند.
  • باعث تفتیح معده میشود.
  • ترکیب سرکه با انجیر یا مویز برای طحال مفید است.

سکنجبین که نوشیدنی معروف سرکه است، برای کبد بسیار مفید است. سکنجبین همچنین برطرف کننده عطش، از بین برنده صفرا و بلغم، و خنک کننده است.

پاکسازی بدن به وسیله سرکه

سبک زندگی شهری و صنعتی باعث بروز بیماری عا و عوارض زیادی در بدن انسان شده است. از جمله نقرس، دیابت، گرفتگی عروق و افزایش اخلاط غلیظ و انباشت فضولات در بدن.

مصرف دست کم هفته ای یک بار سرکه و آبلیمو همراه با غذا، باعث پاکسازی بدن از انباشت های بد می شود.

روش تهیه سرکه انگور خانگی

بهترین نوع سرکه، سرکه انگور قرمز است که به روش خانگی، و نه صنعتی تهیه شده باشد. برای تهیه سرکه انگور باید انگورهای شیرین و شسته شده را در ظرف بزرگی (بشکه، خمره، دبه و…) بریزید. برای سرعت بخشیدن به تهیه سرکه می توانید کمی انگورها را له کنید. مقدار کمی آب به انگورها اضافه کرده و در ظرف را ببندید و در مکان گرمی قرار دهید یا روی آن را با پارچه یا پتو و… بپوشانید.

بعد از گذشتدچند روز احتملا متوجه وجود پشه های ریزی در اطراف ظرف سرکه می شوید. این پشه ها که به اصطلاح آن را پشه سرکه یا پشه میوه می نامند، فرآیند تخمیر را سرعت می بخشند.

از روز هفتم به بعد می توانید انگور ها را به هم بزنید تا همه انگورها تخمیر شده و آماده شوند. این فرآیمد ممکن است حدود یک ماه طول بکشد. انگور ها به طور کامل له می شوند و آب و کف از آن خارج می شود و حالت جوشش پیدا می کنند. در این مرحله باید مواد داخل ظرف را صاف کنید و تفاله های انگور را از آن جدا کنید. برایرصاف کردن میتوانید از پارچه های نخی و تمیز استفاده کنید. تفاله ها را خوب فشار دهید تا همه آب آن خارج شود. آب انگورها را مجدد در ظرفی ریخته و اجازه دهید بیشتر ترش شوند.

بعد از چند روز میتوانید سرکه را جوشانده و در بطری های شیشه ای نگهداری کنید.

مصلح سرکه چیست؟

سرکه دارای طبع سرد و خشک است و میتوان از شیرینی های طبیعی مثل عسل به عنوان مصلح آن استفاده کرد.

تخم سیاهدانه نیز یکی از مصلحات دیگر سرکه است.

عوارض و موارد منع مصرف سرکه

  • زیاده روی در مصرف سرکه برای معده و رحم و اعضایی که بافت عصبی زیاد دارند مضر است.
  • باعث زخم معده و روده می شود.
  • لاغر کننده است.
  • باعث کاهش یا قطع نیروی جنسی می شود.
  • افراد سبزه رو، مسن، دچار ناراحتی های عصبی، ضعف مزاج، سودایی، افرادی که درد پشت دارند، لاغرند، کم خونی دارند، مبتلا به نزله هستند و…. باید در مصرف سرکه احتیاط کنند.
  • به دلیل طبع سردی که دارد در افراد سرد مزاج ایجاد عوارض می کند.
  • مبتلایان و آسم و مشکلات ریوی و تنفسی باید در مصرف سرکه احتیاط کنند.

طبع و خواص سرکه انگور و سیب در طب سنتی ایرانی اسلامی بسیارزیاد است. از فواید سرکه در طب سنتی ایرانی اسلامی می توان به موارد بسیاری اشاره کرد. فواید سرکه انگور و سیب در طب سنتی اسلامی بسیار زیاد است. و طبع سرکه انگور و سرکه سیب را می توانید در مقاله بالا مطالعه کنید.