گلابی جزو خوشمزه ترین میوه هایی است که می شناسید و کمتر کسی وجود دارد که این میوه شیرین و آبدار را دوست نداشته باشد. گلابی در گذشته به نام امرود نیز شناخته می شد و گونه های بسیار زیادی دارد. این میوه زنگوله ای شکل اغلب به رنگ سبز و زرد دیده می شود. گاهی با سایه هایی صورتی رنگ و نوع دیگری از آن که قهوه ای رنگ است کمتر دیده می شود.

گلابی خواص بی شماری دارد و در سراسر جهان به صورت خام و پخته (کمپوت) استفاده می شود. گفته می شود دانه های آن برای انسان و حیواناتی مثل بز مضر است. در این مطلب به بررسی طبع و خواص گلابی در طب سنتی ایرانی اسلامی پرداخته ایم.

گلابی چه طبعی دارد؟

گلابی دارای طبع سر و خشک است. برای گرم مزاجان میوه ای بسیار سودمند و برای سرد مزاجان باید همراه با مصلحات مصرف شود. برای دانستن اینکه مصلحات گلابی چه موادی هستند، این مطلب را دنبال کنید.

طبع و خواص گلابی در طب سنتی

خواص شگفت انگیز گلابی

یک ماده ضد سرطان قوی است و به ویژه از سرطان ها و بیماری های روده جلوگیری می کند.

کلسترول خون را تنظیم می کند و از این طریق ریسک عارضه های قلبی و سکته را به شدت کاهش می دهد.

از ایجاد پلیپ روده جلوگیری می کند.

درمان یبوست است.

انرژی زا است.

مانع پوکی استخوان می شود و جذب کلسیم در بدن را بالا می برد.

خلط آور است.

در درمان گلودر مفید است. به ویژه اگر بصورت پخته مصرف شود.

در کاهش وزن موثر است.

سیر کننده و پر آب است.

هاضم است.

فرآیند خونرسانی را تقویت می کند.

باعث تقویت سیستم عصبی می شود.

سیستم ایمنی را تقویت می کند.

درد و بیماریهای سینه را تسکین می دهد.

در درمان آسم و تنگی نفس استفاده می شود.

در مادران باردار به رشد و تکامل جنین و کاهش ریسک نقص های مادرزادی بسیار موثر است.

ضد ویروس است.

ضد التهاب است.

برای تقویت پوست و موی سر مفید است.

جذب مواد مغذی در بدن را سرعت می بخشد.

مصلحات گلابی

عسل، هل، زیره، زنجبیل، رازیانه و دارچین بهترین موادی هستند که می توانند به عنوان مصلح گلابی مورد استفاده قرار بگیرند.

مضرات گلابی و موارد منع مصرف آن

گلابی آنقدر سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی وخواص عالی است که مضرات چندانی برای آن گزارش نشده اما بهتر است این نکات را در هنگام مصرف گلابی مد نظر داشته باشید:

افراد با معده ضعیف در مصرف آن دقت کنند. و آن را با پوست نخورند.

بعد از مصرف گلابی آب سرد ننوشید.

زیاده روی در مصرف گلابی دلدرد می آورد.

نفاخ و تولید کننده گاز است.

زیاده روی در مصرف آن به دلیل داشتن فیبر بالا موجب اسهال و استفراغ می شود.

طرز تهیه کمپوت گلابی

اگر می خواهید سراسر سال گلابی داشته باشید، می توانید آن را بصورت کمپوت نگهداری کنید. برای تهیه کمپوت گلابی به مواد زیر نیاز دارید.

گلابی، آب، شکر، وانیل یا هل، آب لیموترش تازه، زعفران

گلابی ها را خوب شسته و پوست بکنید. از وسط نصف کرده و هسته های آن را کامل خارج کنید. گلابی ها نباید خرابی و زدگی داشته باشند.

یک ظرف مناسب با مقدار گلابی ها روی حرارت گذاشته و پر از آب کنید تا جوش بیاید. شکر و هل یا وانیل را به آن اضافه کنید تا کاملا هل شده و به آب عطر و مزه بدهند.

به ازای هر کیلو گلابی، یک پیمانه استاندارد شکر کافی است.

بعد گلابی ها را اضافه کرده و حدود 30 تا 40 دقیقه زمان بدهید تا پخته شوند. نیمه های پخت می توانید مقداری زعفران دم کرده برای عطر و رنگ بهتر به گلابی ها اضافه کنید. 5 دقیقه پیش از آنکه شعله را خاموش کنید، آب نصف یک لیمو ترش تازه را در آن بچکانید. این کار از شکرک زدن و کپک زدن کمپوت جلوگیری می کند و به علاوه رنگ آن را درخشان می کند.

6 تا 8 ساعت گلابی ها را در محلول شکر و آب نگه می داریم تا کاملا مزه دار و سرد شوند سپس در ظرفهای شیشه ای مناسب ریخته و روی آن را از شهد کاملا پر می کنیم. درب شیشه ها را محکم بسته و به مدت 5 ساعت وارونه می گذاریم تا هوای اضافه کاملا خارج شود و بعد در یخچال نگهداری می کنیم.