طبع لپه در طب سنتی ایرانی اسلامی
طبع لپه در طب سنتی ایرانی اسلامی

طبع و خواص لپه در طب سنتی ایرانی اسلامی

تاریخ نگارش

ژانویه 26, 2022

دسته‌بندی

حبوبات و غلات

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

حتماتا به حال بارها برایتان پیش آمده که دوست داشته اید بدانید طبع هریک از مواد غذایی یا میوه ها و سبزیجاتی که میل می کنید چگونه است؟ افراد با مزاج های مختلف، اگر در مرد نوع تغذیه ای که دارند، اطلاعاتی از قبیل طبع، خواص، مضرات و مصلحات آن را بدانند، می توانند بر اساس مزاج خود از خواص مفید هر ماده بهرمند شده و خود را از عوارض و مضرات آن دور نگه دارند.

در این مطلب کوشیده ایم اطلاعاتی مختصر و مفید در مورد طبع و خواص لپه در طب سنتی ایرانی اسلامی و اثر آن بر انواع مزاج در اختیار شما قرار دهیم.

لپه نوعی دیگر از حبوبات معروف و مورد استفاده در ایران است که از یک نوع خاص از نخود به نام نخود کفتری به دست می آید. در واقع اگر پوسته نخود کفتری را جدا کردهو به دو نیم تقسیم کنیم لپه به دست می آید.

لپه در فارسی افغانی به دال تور معروف است. در واقع دانه های جدا شونده هر بذری را لپه می گویند. مثلا لپه لوبیه، لپه نخود فرنگی، عدس و… اما آنچه در ایران تحت عنوان لپه و برای پخت انواع غذا و تهیه آرد و…. مورد استفاده قرار می گیرد، همان لپه نخود کفتری است.

از طبع و مزاج لپه چه می دانید؟

طبع لپه گرم و خشک است. به طور کلی بهتر است مواد غذایی دارای طبع گرم و خشک در تابستان و روزهای گرم سال مصرف شود. افراد خشک مزاج با مصرف خوراکی های دارای طبع گرم احتمالا دچار جوش، خارش یا عوارض دیگر می شوند و باید دقت کنند که حتما این دسته از خوراکی ها را همراه با مصلحات میل کنند.

خواص لپه از دیدگاه طب سنتی

کلسترول پایینی دارد و محافظ سلامت قلب است.

فیبر بالایی دارد و از این نظر هم برای کاهش وزن و لاغری و هم برای مبارزه با یبوست مناسب است.

باعث تقویت قوای جنسی به ویژه در مردان می شود.

علاوه بر تنظیم قند خون، باعث پایین آمدن جذب قند در بدن می شود و غذای مناسبی برای بیماران دیابتی است.

لپه مانند سایر حبوبات پروتیین بالایی دارد و جایگزین خوبی برای گوشت به حساب می آید از این رو افرادی که به هر دلیلی منع مصرف گوشت دارند می توانند لپه و دیگر حبوبات را در رژیم غذایی خود جا بدهند.

از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری می کند و به ویژه مانع از ابتلا به سرطان سینه و پروستات می شود.

فشار خون بالا را کاهش می دهد و برای افرادی که مشکل فشار خون بالا دارند مناسب است.

برای کودکان، سالمندان، افراد دچار سوء تغذیه و… غذای مناسبی است.

برای رفع کم خونی و ضعف آهن مفید است.

از بیماری های قلب و عروق جلوگیری می کند.

سیر کننده و لاغر کننده است.

مقوی موو است.

برطرف کننده یبوست است.

عوارض و مضرات مصرف سوء لپه

لپه نیز مانند سایر حبوبات نفاخ است و بهتر است پیش از مصرف به مدت 24 ساعت خیسانده و چند بار آب آن عوض شود.

لپه در معده های حساس و نفاخ و افراد دچار ورم معده ایجاد دل درد می کند.

افراد دارای بیماری های تنفسی از جمله آسم بهتر است لپه و سایر مواد نفاخ را مصرف نکنند.

با داروهایی که برای کاهش فشار خون تجویز می شود تداخل دارد.

افراد بتلا به نقرس در مصرف آن احتیاط کرده و با پزشک خود مشورت کنند.

مصلحات لپه چیست؟

اگر از لپه بیشتر برای پخت خورشت قیمه استفاده می کنید باید بدانید که همیشه آن را همراه با مصلحش میل کرده اید! برنج یکی از بهترین مصلحات لپه است.

سرکه و آبغوره نیز از مصلحات دیگر لپه هستند.

برای کاهش نفخ بعد از مصرف لپه نیز می توان از عرق نعناع یا زیره استفاده کرد.

5 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *