طبع و خواص تخو مرغ و بلدرچین و غاز و اردک در طب سنتی

طبع و خواص تخم مرغ و پرندگان دیگر در طب سنتی ایرانی اسلامی

4.3/5 - (9 امتیاز)

تخم مرغ در واقع به تخم انواع پرندگان گفته می شود که یک پوسته سخت و غالبا با رنگ روشن دارد و محتویات آن شامل مایعی سفید یا بی رنگ (سفیده) و یک هسته غلیظ تر و معمولا به رنگ زرد یا نارنجی(زرده) است. در زیر پوسته سخت تخم مرغ یک لایه نازک اما محکم وکشسان نیز وجود دارد که در صورت شکسته شدن پوسته رویی از محتویات تخم مرغ محافظت می کند. جنین پرندگان در دل همین تخم مرغ ها رشد پیدا کرده و متولد می شوند. انسان نیز سالیان درازی است که از انواع تخم مرغ برای تغذیه استفاده می کند و علاوه بر آن، استفاده های درمانی متنوعی از آنها کرده است.

تخم مرغ در واقع به تخم انواع پرندگان گفته می شود که یک پوسته سخت و غالبا با رنگ روشن دارد و محتویات آن شامل مایعی سفید یا بی رنگ (سفیده) و یک هسته غلیظ تر و معمولا به رنگ زرد یا نارنجی(زرده) است. در زیر پوسته سخت تخم مرغ یک لایه نازک اما محکم وکشسان نیز وجود دارد که در صورت شکسته شدن پوسته رویی از محتویات تخم مرغ محافظت می کند. جنین پرندگان در دل همین تخم مرغ ها رشد پیدا کرده و متولد می شوند. انسان نیز سالیان درازی است که از انواع تخم مرغ برای تغذیه استفاده می کند و علاوه بر آن، استفاده های درمانی متنوعی از آنها کرده است.

پر استفاده ترین تخم مرغ ها، تخم مرغ، تخم بلدرچین، تخم شترمرغ و تخم غاز است. همچنین استفاده از تخم کبوتر و اردک نیز کم و بیش صورت می گیرد.

احتمالا در زمان مصرف هر ماده غذایی با خود اندیشیده اید که طبع آن چیست؟ چه خواصی دارد؟ آیا مصرف آن عوارضی در پی دارد؟ و در این صورت چه موادی مصلح آن هستند؟

ما در طب شناس کوشیده ایم به این سوالها پاسخ داده و شما را در بهره گیری هرچه بیشتر از خواص مواد غذایی یاری کنیم. در این متن با طبع و خواص انواع تخم مرغ، عوارض و موارد منع مصرف و مصلحات آن آشنا می شوید.

طبع تخم مرغ و دیگر پرندگان در طب سنتی چگونه است؟

کلیتی که درمورد تخم مرغ ها وجود دارد این است که زرده آن دارای طبع گرم و تر و سفیده دارای طبع سرد و تر است. این ویژگی خاص تخم مرغ، مصرف آن را برای انواع مزاج امکان پذیر کرده است. میزان گرمی و سردی اجزای تخم مرغ در انواع مختلف آن تفاوتهای اندکی دارد که باعث غلبه یکی، بر طبع کلی آن می شود. بنابراین طبع کلی تخم مرغها را در ادامه به تفکیک ارائه می دهیم.

طبع کلی تخم مرغ معتدل است اما اگر تخم مرغ محلی باشد گرمی آن کمی بیشتر است و تخم مرغ ماشینی رو به سردی می رود.

طبع تخم بلدرچین گرم و خشک است

طبع تخم شترمرغ سرد و تر است.

طبع تخم غاز سرد است.

طبع تخم کبوتر گرم است.

طبع تخم کبک و گرم و تر است.

طبع تخم قرقاول گرم و تر است.

طبع تخم اردک سرد است.

بنظر می رسد تخم مرغهای کوچک دارای طبع گرم تری نسبت به تخم مرغهای بزرگتر می باشند. همچنان که می بینید تخم بلدرچین، کبوتر و کبک گرمی بالایی دارند. و تخم شترمرغ و غاز و اردک سردتر هستند.

تخم غاز، شترمرغ و اردک سنگین هستند و چندان لذیذ نیستند. همچنین بوی آنها ممکن است چندان خوشایند نباشد.

بهترین نوع تخم مرغ کدام است؟

تخم مرغی که از مرغ با تغذیه صحیح و فعالیت خوب به دست آمده باشد، تخم مرغ مرغوب تری است. بهتر است که پرنده آزاد باشد و از طبیعت تغذیه کند نهخوراک های کارخانه ای و آماده و محدود. بهتر است پرنده جوان باشد و تخم مرغ نیز درشت باشد. همچنین بهتر است که تخم مرغ را در همان روز اول استفاده کرد.س

خواص انواع تخم مرغ از منظر طب سنتی ایرانی اسلامی

خواص تخم مرغ

به دلیل داشتن طبع متفاوت در زرده و سفیده تخم مرغ خواص اجزای آن را بصورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم:

زرده:

زرده تخم مرغ با داشن گرمی بالا برای تقویت قلب و مغز مفید است.

زرده تخم مرغ احتمال ابتلا به سکته ها را کاهش می دهد.زرده تخم مرغ، افزاینده قوای جنسی است.

در افرادی که خون از دست داده اند، تولید کننده سریع خون صالح است.

زرده تخم مرغ سرشار از ویتامین دی است.

از پوکی استخوان و دردهای استخوان جلوگیری می کند.

زرده تخم مرغ منبع خوبی برای آهن و کلسیم است.

زرده تخم مرغ بینایی را تقویت می کند. و از ابتلا به آب مروارید جلوگیری می کند.

در درمان کم خونی و تولید گلبولهای قرمز سالم موثر است.

در سامت پوست و مو نقش دارد.

سفیده:

سفیده تخم مرغ پروتیین بالایی دارد.

سفیده تخم مرغ کلسترول و چربی پایین دارد و برای افرادی که با چربی و کلسترول خون درگیرند بهتر است که از سفیده تخم مرغ استفاده کنند.

سفیده تخم مرغ، روشن کننده و سفت کننده پوست است. از چروک و پیری جلوگیری می کند.

سفیده تخم مرغ مقوی عضلات است. در ورزشکاران توده های عضلانی را با سرعت بیشتری می سازد و در سالمندان از تحلیل رفتن عضلات جلوگیری می کند.

سفیده تخم مرغ ضد سرطان است.

سفیده تخم مرغ رشد جسمی و ذهنی کودکان را سرعت می بخشد.

خواص تخم بلدرچین

موجب تقویت بینایی می شود، سطح کلسترول خون را تنظیم کرده و در حد متعادلی نگه میدارد، هورمونهای رشد در کودکان را تحریک کرده و باعث کیفیت رشد کودکان می شود، فشار خون بالا را کاهش می دهد. در تقویت عضلات و استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان و افتاگی عضلات موثر است. موجب پاکسازی بدن، افزایش سوخت و ساز و لاغری می شود. در درمان حساسیتها موثر است. انرژی بالایی دارد. روند تکامل حرف زدن در کودکان را سرعت می بخشد.

چربی های اشباع شده در تخم بلدرچین بالا است و بنابراین بهتر است در مصرف آن احتیاط کرده و زیاده روی نکنید.

خواص تخم شترمرغ

هر عدد تخم شتر مرغ با 24 عدد تخم مرغ معمولی برابری می کند بنابراین استفاده آن برای یک نفر تقریبا غیر ممکن است.

تخم شترمرغ کالری بالایی در حدود 2000 کالری دارد و چاق کننده است.

دارای ویتامینهای آ و ای است.

مواد معدنی متعددی از جمله منیزیم، آهن، زینک، کلسیم و فسفر دارد.

میزان چربی و کلسترول آن در مقایسه با سایر تخم مرغها پایین تر است.

خواص تخم کبوتر

تخم کبوتر دارای مواد معدنی و ویتامینهای فراوانی از جمله آهن، کلسیم، ویتامینهای گروه ب و… است. همه اینها تخم کبوتر را به تغذیه ای مناسب برای رشد و تکامل کودکان تبدیل کرده است. تخم کبوتر ایمنی بدن را بالا می برد و به جبران توان از دست رفته در سالمندان، زنان باردار و شیرده و… کمک می کند.

تخم کبوتر در تقویت سیستم های مغذی و عصبی کودکان و سرعت گرفتن روند تکلم در آنها کمک می کند.

طبع و خواص تخو مرغ و بلدرچین و غاز و اردک در طب سنتی

خواص تخم کبک

تخم کبک هضم آسانی دارد و سیستم گوارشی را تقویت می کند.

سرشار از آهن است.

مقوی قوای جنسی است.

خواص تخم اردک

پر کالری و چاق کننده است.

سنگین و دیرهضم است.

برای درمان سرفه و ناراحتی های تنفسی مفید است.

امگا 3 و ویتامین دی بالایی دارد.

چربی آن به حدی بالا است که برای طبخ آن نیازی به روغن ندارید.

برای بهره بردن از خواص آن بهتر است بصورت آب پز و همراه با روغن زیتون مصرف شود.

خواص تخم غاز

تخم غاز دارای ویتامینهای گروه ب، به ویژه ب12 است. دارای مقادیر زیادی از فولات و پروتیین است. و البته چربی و کلسترول بالایی نیز دارد.

مضرات و عوارض مصرف تخم مرغ و دیگر پرندگان

عمده عوارضی که در صورت مصرف تخم مرغ و دیگر پرندگان به وجود می آید مربوط به میزان چربی و کلسترول آن است.

بنابر این افرادی که کلسترول خون بالا هستند و یا چربی خون بالا دارند باید با احتیاط و با مشورت با پزشک استفاده کنند.

همچنین تخم مرغ به دلیل دیرهضمی و سنگینی که دارد بهتر است در شب مصرف نشود و زمانی مصرف شود که فرد بعد از آن فعالیت داشته باشد.

افرادی که مشکل کبدچرب دارند یا اضافه وزن دارند باید مصرف تخم مرغ را کاهش دهند.

همچنین افرادی که سابقه حساسیت به مواد غذایی مختلف دارند بهتر است در مصرف تخم مرغ به عنوان یک ماده حساسیت زا دقت کنند.

مصلح تخم مرغ چیست؟

مصلح تخم مرغ نمک است. طبخ آن همراه با روغن زیتون و ادویه های گرم نظیر آویشن و فلفل و… خواص آن را بهبود می بخشد.


دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *