نارنج یکی از انواع مرکبات است و میوه درختی بزرگ و تنومند از زیر رده ی رزمانندها است. ظاهر نارنج به پرتقال و نارنگی  شباهن دارد. وست آن کلفت و زمخت تر است و صافی کمتری نسبت به پوست دیگر مرکبات دارد. اغلب به رنگ نارنجی با سایه هایی سبز رنگ است. هسته های زیاد و درشت تر از پرتقال دارد و مزه آن ترش تر و گاها با رگه هایی از تلخی همراهاست.

بهارنارنج در واقع شکوفه درخت نارنج است. از گل بهار نارنج نیز استفاده های متعددی می شود که می توانید متن کامل طبع و خواص بهار نارنج را در سایت ب شناس مطالعه کنید.

از نارنج و آب نارنج به عنوان چاشنی غذاها و معطر کننده غذاها استفاده می شود. همچنین از آب نارنج می توان رب نارنج تیه کرد که یک چاشنی لذیذ برای خورش ها و غذاهایی نظیر مرغ و کباب است. از آنجایی که نارنج میوه ای معطر و خوش بو است در صنایع عطرسازی و تولید شوینده های بهداشتی و… نیز کاربرد فراوان دارد.

در ایران شهرهای ساری، بابل و شیراز بیشترین مقدار نارنج در کشور را تولید می کنند.

فارغ از این استفاه های آشنا و روزمره، نارنج دارای خواص ویژه ای از دیدگاه طب سنتی است و در بسیاری مواقع استفاده ای دارویی و درمانی دارد. آیا می دانید طبع نارنج چیست؟ خواص طبی نارنج چیست؟ مصرف نارنج چه عوارض و مضراتی دارد؟ و مصلح نارنج چه موادی است؟

تا پایان این متن همراه ما باشید تا به پاسخ این سوالها برسید.

نارنج چه طبع و مزاجی دارد؟

طبق مطالعات کارشناسان طب سنتی، طبع نارنج سرد و خشک است. هرچه ترشی آن کمتر باشد، میزان سردی آن کاهش پیدا می کند. شکوفه نارنج (بهارنارنج) دارای طبع گرم و خشک و مزاج پوست نارنج نیز گرم و خشک است.

با این توضیحات، از همه قسمتهای نارنج می توان بسته به طبع آن بهره گرفت.

از خواص شگفت انگیز نارنج چه می دانید؟

  • ویتامین ث فراوانی دارد که باعث بالا رفتن مقاومت بدن در برابر بیماریهای ویروسی و عفونی مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا و… می شود.
  • در درمان سینوزیت موثر است.
  • آبرسانی طبیعی و مناسب برای پوست است.
  • مرطوب کننده پوست و شفاف کننده آن است.
  • تاثیرات ضد افسردگی دارد و تا حدی نشاط بخش است.
  • روغن پوست و گل نارنج برای بهبود دردهای مفصلی و رماتیسم و درمان این دست از مشکلات مفید است.
  • خواص ضد سرطانی دارد و از رشد سلولها و تومورهای بدخیم جلوگیری می کند. وجود لیمونین و میرسن در ترکیبات نارنج این خاصیت را در آن تقویت می کند.
  • در درمان سرفه و بیماریهای تنفسی موثر واقع شده است.
  • پاک کننده صفرا است به ویژه اگر آب نارنج به همراه شکر مصرف شود موجب دفع صفرا می شود.
  • دل درد را تسکین می دهد.
  • باعث پاکسازی دهان و دندانها، از بین رفتن باکتریهای حفره دهان و کاهش دهنده بوی بد دهان است. اگر به صورت مداوم مصرف شود، بوی بد دهان را از بین برده و موجب خوشبو شدن نفس می شود.
  • آب نارنج تب بر است و برای پایین آوردن تب فوری استفاده میشود.
  • سردرد را کاهش می دهد.
  • آرامبخش و مفرح است. خواب آلودگی و کسالت را کاهش می دهد.
  • روغن آن برای درمان ریزش مو و تقویت موهای سر و ابرو مورد استفاده قرار می گیرد.
  • افزایش دهنده میل جنسی است و نعوظ را درمان می کند.
  • دارای اسیدفولیک فراوان است.
  • لاغر کننده است و سرعت کاهش وزن را افزایش می دهد.
  • از پیری پوست، افتادگی و چین و چروک پوست جلوگیری می کند.
  • تورم و افتادگی پلکها را می توان تنها با قراردادن تفاله چای نارنج روی چشم ها درمان کرد.
  • موجب تقویت کلیه ها می شود.
  • ماساژ صورت با پوست تازه نارنج، آکنه و جوش را از بین می برد .  همچنین برای درمان اگزما بسیار موثر است.

عوارض مصرف بی روبه نارنج چیست؟

  • موجب بیخوابی و مختل شدن خواب می شود.
  • در افرادی که ناراحتی اعصاب دارند، ایجاد عوارض می کند.
  • سوء مصرف آن باعث تضعیف کبد می شود.
  • با داروهای ضد افسردگی تداخل دارد.
  • غلظت خون را بالا می برد و زیاده روی در مصرف آن باعث ایجاد عوارض ناشی از غلظت خون می شود.
  • موجب افت فشار می شود.
  • خوردن ناشتای آن به معده آسیب می رساند.

مصلح نارنج چیست؟

بهترین مصلح برای نارنج، عسل و شکر است. همراهی نارنج با این دو موجب تعدیل طبع و مزاج آن و افزایش خواص نارنج می شود.

افراد سردمزاج باید حتما نارنج را با مصلح آن مصرف کنند.