طبع و خواص خیار چنبر در طب سنتی
طبع و خواص خیار چنبر در طب سنتی

طبع و خواص خیار چنبر در طب سنتی ایرانی و اسلامی

تاریخ نگارش

فوریه 22, 2022

دسته‌بندی

سبزی و صیفی

نظرات

{تعداد} پاسخ ها

خیار چنبر که با نام های خیارچمبر و خیار شنگ نیز شناخته می شود و تلفظ لاتین آن به صورت Armenian cucumber می باشد، با اینکه شبیه به خیار است اما در واقع از هم خانواده های خربزه و طالبی به شمار می رود. پوست آن اغلب به رنگ سبز روشن و دارای شیارهایی است و غالبا با پوست استفاده می شود. خیار چمبر برای رشد آب و نور زیادی نیاز دارد و به همین دلیل دارای بافت سفت و تردتری نسبت به خیار سبز است. همچنین عطر کمتری دارد و در طول رشد، گاهی به صورت منحنی و پیچ خورده نیز رشد می کند. طول خیار چنبر از خیار سبز بلندتر است به صورت متوسط بین تا 40 سانتی متر و گاهی حتی طول آن به یک متر هم می رسد.

از خیارچنبر به عنوان سبزیجات در غذاها و آشهای مختلف و یک جایگزین خوب برای کدو استفاده می شود. مصرف آن به عنوان میوه و به صورت خام نیز مانعی ندارد.

در ادامه این مطلب شما را با طبع خیار چنبر، خواص آن، مضرات و مصلحات خیار چنبر آشنا می کنیم.

طبع خیار چنبر گرم است یا سرد؟

خیار چنبر یا چمبر دارای طبع سرد و تر است. استفاده از خیارچنبر در تابستان و روزهای گرم، تحمل گرما را در انسان بالا برده و امکان بهره بردن از خواص آن را افزایش می دهد. میوه مناسبی برای گرم مزاجان است و افراد با مزاج سرد باید با احتیاط ازاین نوع خیار استفاده کنند.

خیار چنبر چه خواصی دارد؟

  • منبع غنی املاح و مواد معدنی است.
  • ادرار آور است.
  • تب بر است و تب های ناشی از صفرا را نیز کاهش می دهد.
  • موجب دفع اسیداوریک اضافی از بدن می شود.
  • در درمان رماتیسم موثر است.
  • در درمان نقرس موثر است.
  • سم زدای بدن است.
  • موجب دفع سنگ کلیه می شود.
  • قند خون را کاهش می دهد و میوه مناسبی برای دیابتی ها است.
  • در درمان یرقان و زردی موثر واقع شده.
  • درد کمر و سیاتیک را تسکین می دهد.
  • لاغر کننده است.
  • ماسک خیار چنبر، آبرسان و شفاف کننده پوست است و طراوت و جوانی پوست را حفظ می کند.
  • برطرف کننده عطش است و تشنگی را به تاخیر می اندازد.
  • حرارت کبد و معده را کاهش می دهد.
  • فشار خون بالا را کاهش می دهد و تنظیم می کند.
  • چربی خون را کاهش داده و متعادل می کند.
  • برای بیماران قلبی مفید است.
  • تقویت کننده ناخن ها است و از شکنندگی آنها می کاهد.
  • مصرف آن برای افرادی که به علت اسهال، استفراغ و… دچار کم آبی بدن شده اند بسیار مفید است.
  • سیستم های مختلف بدن به ویژه سیستم ایمنی را تقویت می کند.
  • ناخالصی و سموم بدن را از طریق ادرارآور بودن دفع می کند.
  • ضماد آن همراه با آردجو و روغن زیتون برای تسکین درد مفاصل موثر است.
  • قاعده آور است.
  • ضد التهاب است.
  • ضد سرطان است.
  • ملین است و یبوست را برطرف می کند.
  • در درمان سوزش ادرار، سنگ کلیه و صفرا و سایر بیماریهای مجاری ادراری و کلیوی موثر است.

خیار چنبر چه عوارض و مضراتی دارد؟

اگر باردار هستید و هنگام مصرف خیار چنبر متوجه می شوید که طعم آن تلخ است، از خوردن آن دست بکشید. خیار چنبر تلخ؛ مواد شیمیایی خاصی در خود دارد که برای مادر و جنین خطر داشته و احتمال سقط را افزایش می دهد.

زیاده روی در مصرف آن باعث سردی مزاج در مردان و کاهش اسپرم و میل جنسی می شود.

نفاخ است و در معده های حساس ایجاد درد و ناراحتی می کند.

مصرف زیاد آن باعث درد شکم و اسهال می شود.

افرادی که در هضم غذا با مشکل مواجه اند نباید خیار چنبر بخورند چرا که دیرهضم است.

اگر علت تب عفونت باشد، مصرف خیار چنبر توصیه نمی شود.

مصلح خیار چنبر چیست؟

خوردن خیار چنبر با نمک یا ادویه های نظیر زنیان، زیره و آویشن، خواص آن را بهبود بخشیده و طبع آن را تعدیل می کند.

در برخی منابع و کتب مربوط به طب سنتی از انیسون و مصطکی نیز به عنوان مصلحات خیار چنبر یا چمبر یاد شده.

5 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *